Διεθνή
Παραμένει στους δρόμους η Αλγερία

15/3, Αλγέρι

Ούτε η ανακοίνωση του προέδρου της Αλγερίας Μπουτεφλίκα ότι δεν θα ξανακατέβει στις εκλογές ούτε η παραίτηση του πρωθυπουργού του Κουαχίγια ούτε οι υποσχέσεις του νέου πρωθυπουργού Μπεντουί για νέα “τεχνοκρατική κυβέρνηση” έχουν καταφέρει να σταματήσουν το ρεύμα της εξέγερσης που σαρώνει την Αλγερία.

Την περασμένη Παρασκευή 15 Μάρτη, ξανά ένας τεράστιος αριθμός διαδηλωτών ξεχύθηκε στους δρόμους των πόλεων της Αλγερίας. Σε αυτό το κίνημα κεντρικό ρόλο παίζει η εργατική τάξη με τη γενική απεργία την προηγούμενη βδομάδα να απλώνεται από τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία στις συγκοινωνίες, τις κλωστοϋφαντουργίες, στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Είναι αυτή η δύναμη που κάνει την άρχουσα τάξη να τρομάζει και να υποχωρεί κάτω από τον φόβο ότι μια εξέγερση για την ανατροπή ενός προέδρου μπορεί να οδηγήσει σε μια επανάσταση απέναντι στην ίδια.  

Μετά τις πρόσφατες μεγάλες κινητοποιήσεις στην Τυνησία, ήρθε τώρα η σειρά της Αλγερίας να καταρρίψει το κυρίαρχο μοτίβο που ακολούθησε η ήττα της Αραβικής Άνοιξης ότι οι επαναστάσεις είναι καταδικασμένες να καταλήγουν σε αποτυχία. Η Αλγερία δείχνει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι απέναντι σε ιμπεριαλιστές, στυγνούς δικτάτορες, αυταρχικά καθεστώτα, αντιδραστικές δυνάμεις όπως το ISIS, η δύναμη για αλλαγή  βρίσκεται στο μαζικό κίνημα της εργατικής τάξης που επιστρέφει δυναμικά.