Διεθνή
ΗΠΑ: Κάνουν μέτωπο ενάντια στον Σάντερς

Το Δημοκρατικό Κόμμα φαίνεται ότι είναι διατεθειμένο ακόμη και να γελοιοποιηθεί, χαρίζοντας ευχάριστες στιγμές στον Τραμπ, από το να αποδεχθεί ότι ο Μπέρνι Σάντερς μπορεί να κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές και να είναι ο επίσημος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοέμβρη. Η εσωκομματική διαδικασία στην πολιτεία της Αϊόβα τούς έκανε να ιδρώσουν από το φόβο τους. Ο Σάντερς βγήκε πρώτος σε ψήφους. Ο πρώην αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, που για τα ΜΜΕ ήταν ο σίγουρος υποψήφιος για το Νοέμβρη βγήκε τέταρτος με τις μισές ψήφους από ό,τι ο Σάντερς. Το ηλεκτρονικό σύστημα κατέρρευσε, το τοπικό Δημοκρατικό Κόμμα παραδέχθηκε ότι δεν μπορούσε να δώσει αποτελέσματα, χρειάστηκαν μέρες και πιθανώς πολύ μαγείρεμα για να δοθούν στη δημοσιότητα. 

Ο Σάντερς δέχεται επίθεση και από τη Δεξιά και από το Δημοκρατικό Κόμμα για τα ζητήματα που ανοίγει. Δωρεάν περίθαλψη για όλους, αύξηση του κατώτατου ωρομίσθιου στα 15 δολάρια, κρατική παρέμβαση ενάντια στην κλιματική αλλαγή, ενίσχυση των συνδικάτων. Όμως, αυτές οι απαράδεκτα ριζοσπαστικές προτάσεις για ολόκληρο το κατεστημένο, έχουν βρει το δρόμο τους μέσα στο πιο δύσκολο γήπεδο, το ένα από τα δύο κόμματα του αμερικάνικου καπιταλισμού, εκεί που δεν έχεις δικαίωμα να λες την άποψή σου αν δεν διαθέτεις μερικες δεκάδες εκατομμύρια δολάρια τουλάχιστον. 

Ριζοσπαστικοποίηση

Όμως, οι αλλαγές στην αμερικάνικη κοινωνία είναι βαθιές. Μια νέα γενιά ριζοσπαστικοποίησης μαζί με ένα σημαντικό κομμάτι της εργατικής τάξης που έχει σπάσει τους δεσμούς τους και με τα δύο κόμματα ψάχνει τρόπο να εκφραστεί. Οι αγώνες των μαύρων, των μεταναστών, των γυναικών, των συνδικάτων, των κινημάτων ενάντια στην κλιματική αλλαγή, η οργή ενάντια στον Τραμπ αποδεικνύεται πιο ισχυρή από τα εκατομμύρια δολάρια που κατευθύνονται στους άλλους υποψήφιους. Ήδη τα επιτελεία του Δημοκρατικού Κόμματος ψάχνουν να βρουν με ποιο τρόπο θα επιτεθούν, καθώς φαίνεται ότι ο Μπάιντεν δεν θα τραβήξει ως το τέλος. Ρίχνουν τον εκατομμυριούχο Μπλούμπεργκ στο παιχνίδι, η Κλίντον καλεί τον κόσμο να μην δεσμευτεί από το ποιος θα κερδίσει τις εσωκομματικές. Όλοι αυτοί ως τώρα έλεγαν ότι ο Σάντερς είναι επικίνδυνος γιατί δεν θα μπορέσει να νικήσει τον Τραμπ, πλέον είναι διατεθειμένοι να χαριστούν στον Τραμπ για να σταματήσουν τον Σάντερς.

Είτε τα καταφέρουν είτε όχι, το συμπέρασμα είναι μεγάλης κλίμακας. Μέσα στην καρδιά του παγκόσμιου καπιταλισμού, υπάρχουν εκατομμύρια διατεθειμένα να ακούσουν και να παλέψουν για πολιτικές που έρχονται σε σύγκρουση με το σύστημα.