Γράμματα και σχόλια
ΕΜΠ: Καταγγελία για εργασιακή παρενόχληση

Μακροχρόνια εργασιακή παρενόχληση σε βάρος της καταγγέλλει η Χριστιάνα Πισιώτα, διοικητική υπάλληλος στον Τομέα ΙΙΙ του ΕΜΠ. Το πρωί της Δευτέρας 29 Ιούνη βρήκε την πόρτα του γραφείου της σφραγισμένη, σαν συνέχεια πολλών άλλων περιστατικών, ανάμεσα στα οποία διακοπή της τηλεφωνικής σύνδεσης του γραφείου και της πρόσβασης στο ίντερνετ. Από το 2016 αντιμετωπίζει πειθαρχική και, από τον Οκτώβρη του 2018, ποινική δίωξη επειδή αρνήθηκε την εσωτερική μετακίνησή της και ζήτησε εξηγήσεις γι' αυτήν. Η Χ. Πισιώτα ήταν εκλεγμένη στη διοικούσα επιτροπή του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΕΜΠ την περίοδο της μεγάλης απεργίας του 2014, καθώς και μία από τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Όταν επέστρεψε στη δουλειά, της ανακοινώθηκε η μετακίνηση και ακολούθησαν οι ενέργειες παρενόχλησης που καταγγέλλει. 

Ο καθηγητής Κ. Χαριτίδης που είχε ξεκινήσει την πειθαρχική δίωξη, προχώρησε σε ποινική δίωξη για πέντε αδικήματα, με τη στήριξη του -πρώην πλέον- πρύτανη του ΕΜΠ Ι. Γκόλια τον οποίο έχει καλέσει ως βασικό μάρτυρα. Η Χ. Πισιώτα έχει αντιμετωπίσει και άλλες μηνύσεις σε βάρος της, οι οποίες έχουν ακυρωθεί, ενώ έχει δικαιωθεί πλήρως σε διοικητικό επίπεδο. 

 Όπως καταγγέλλει η ίδια, αυτή η μακροχρόνια επίθεση έχει τις ρίζες της στο γεγονός ότι αρνιόταν από το 2011 να επικυρώσει παράτυπες διοικητικά ενέργειες όπως η παραποίηση πρακτικών γενικών συνελεύσεων του Τομέα και να συνδράμει σε οικονομικές ατασθαλίες. 

Μετά από 32 χρόνια υπηρεσίας στο ΕΜΠ, από τα οποία τα 12 στο τμήμα στο οποίο βρίσκεται τώρα, η Χ. Πισιώτα αντιμετωπίζει ακόμα τον κίνδυνο φυλάκισης. Η διοικητικός έχει δημοσιοποιήσει κείμενο ζητώντας τη συμπαράσταση εργαζόμενων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και συνδικαλιστικών φορέων, ενώ τονίζει στην Εργατική Αλληλεγγύη ότι τα περιστατικά αυθαιρεσιών και εκφοβισμού από τις διοικήσεις και άλλων ΑΕΙ προς τους υπαλλήλους πληθαίνουν.