Γράμματα και σχόλια
Να πληρώσουν για τον θάνατο του Βασίλη Μάγγου

Ο Βασίλης Μάγγος στο νοσοκομείο

Έφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Μάγγος, ο 27χρονος που είχε πέσει θύμα άγριου ξυλοδαρμού από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας ενάντια στην καύση σκουπιδιών στις 15 Ιουνίου στο Βόλο. Από τον ξυλοδαρμό ο Β. Μάγγος απέκτησε σπασμένα πλευρά και ρήξη ήπατος ενώ σε βίντεο που κατέγραψε τον ξυλοδαρμό φωνάζει: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω». Το θύμα της δολοφονικής αστυνομικής βίας νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο για τέσσερις ημέρες και στη συνέχεια πήγε σπίτι του όπου τα ξημερώματα της Τρίτης βρέθηκε νεκρός από τη μητέρα του. Σύμφωνα με το flash.gr “στο σημείο έσπευσε η Αστυνομία, η οποία απέκλεισε την εγκληματική ενέργεια”! 

Σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο Βασίλης Μάγγος στις 19 Ιουνίου έγραψε: “Επειδή πολύς κόσμος ρώτησε, κοινοποίησε, ενδιαφέρθηκε, νομίζω πως οφείλω να ενημερώσω πως πήρα εξιτήριο προχθές το βράδυ, μετά από 4 ημέρες νοσηλείας. Σήμερα πήγα για επαναληπτικές, τα ζωτικά μου όργανα φέρουν βέβαια κακώσεις ακόμα, παρ’ όλα αυτά είναι σε σταθερή κατάσταση και δείχνουν σημάδια βελτίωσης....Η τελευταία μου φωτό, λοιπόν, από το νοσοκομείο και η πρώτη μου απ’ το σπίτι…Και τα δύσκολα τώρα αρχίζουν…

2-3 μήνες αποθεραπεία και ποιός ξέρει πόσα χρόνια και αν θα βρω το δίκιο μου…

…Όμως… Χαμογέλα, ρε… Τί σου ζητάνε;».

Στην Εφημερίδα των Συντακτών ο πατέρας του 27χρονου είχε περιγράψει τον άγριο ξυλοδαρμό: «Έπεσαν πάνω του 10 οπλισμένοι και εκπαιδευμένοι και τον έσπασαν στο ξύλο, κυριολεκτικά. Σύμφωνα με τους γιατρούς, έχει 6 ή 7 σπασμένα πλευρά και το συκώτι του έχει πάθει μια μικρή θλάση, γεγονός που μας βάζει σε πολύ μεγάλες περιπέτειες διότι ταράχτηκε ζωτικό όργανο του οργανισμού του. Ενώ τον χτυπούσαν και τους φώναζε “σταματήστε, δεν μπορώ να πάρω ανάσα”, αυτοί συνέχιζαν. Αφού του έβαλαν χειροπέδες, τον χτυπούσαν εκεί που πονούσε ακόμη και μέσα στο αυτοκίνητο που τον έβαλαν για να τον πάνε στο Αστυνομικό Τμήμα. Αλλά και μέσα στο Τμήμα επίσης τον χτυπούσαν με σαδισμό και τον βασάνισαν. Το παιδί τούς παρακαλούσε για ένα ποτήρι νερό και τον έβαλαν σε έναν καταψύκτη ο οποίος έτρεχε σταγόνα σταγόνα και προσπαθούσε, μη μπορώντας να σταθεί στα πόδια του, να βάλει τη γλώσσα του να πάρει μια σταγόνα νερό και αυτοί γελούσαν. Πού ζούμε; Τι καταστάσεις είναι αυτές; Σε ποιον αιώνα ζούμε; Σε αυτή τη χώρα που λέγεται χώρα της δημοκρατίας;»


Διαδηλώσεις ενάντια στην αστυνομική βία
Πέμπτη 16 Ιούλη

Αθήνα 7μμ Προπύλαια
Θεσσαλονίκη 7μμ Αγ. Βενιζέλου
Γιάννενα 7μμ Περιφέρεια
Ηράκλειο 7μμ Πλ. Λιονταριών