Γράμματα και σχόλια
Τελευταίο αντίο στον Γρηγόρη Ζωγόπουλο

Ο Γ. Ζωγόπουλος σε εκδήλωση της Αντικαπιταλιστικής Συμμαχίας

Με θλίψη μάθαμε την προηγούμενη Δευτέρα φίλοι, σύντροφοι και συναγωνιστές για τον πρόωρο χαμό του Γρηγόρη Ζωγόπουλου. Με το Γρηγόρη βρεθήκαμε το 2001 όταν γεννιόταν η πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ 2001 στην γειτονιά της Πετρούπολης. Ήταν η προσπάθεια αγωνιστών της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, και όχι μόνο, για να οργανώσουμε ένα μεγάλο καραβάνι διαδηλωτών στη Γένοβα της Ιταλίας ενάντια στη συνεδρίαση των G8 με κεντρικό σύνθημα οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη. Ο Γρηγόρης ανταποκρίθηκε άμεσα και με ενθουσιασμό και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια.

Αμέσως μετά ακολούθησε η δημιουργία της ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ που οργάνωσε τα αντιπολεμικά ποτάμια του 2003 στην Ελλάδα  ενάντια στον πόλεμο που κήρυξαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στο Ιράκ. Ο Γρηγόρης συμμετείχε με πάθος βοηθώντας να αφυπνιστούν και να κατέβουν δεκάδες κόσμου από την Πετρούπολη στο ιστορικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 15 Φλεβάρη του 2003 και να βαδίσουν με τα μπλοκ της Συμμαχίας.

Η συνεργασία μας δε σταμάτησε εκεί αλλά προχώρησε με τη συγκρότηση της ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ, την προσπάθεια να εκφραστεί και εκλογικά το δυναμικό των παραπάνω κινημάτων. Ο Γρηγόρης ήταν από τα ιδρυτικά της μέλη και μετά έδωσε το παρόν σε όλα τα αντικαπιταλιστικά εγχειρήματα της ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α και λίγο αργότερα της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α  και της δημοτικής κίνησης ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ το 2010. 

Ο δρόμος του Γρηγόρη συναντήθηκε πολλές φορές με το δικό μας, βαδίσαμε μαζί, παράλληλα και χώρια και γι’ αυτό θα τον θυμόμαστε παρ’ όλες τις διαφωνίες και τις διαφορετικές προσεγγίσεις που είχαμε σε διάφορα ζητήματα. Θα τον θυμόμαστε όμως και για την κοινωνική του ευαισθησία που έδειχνε σε αυτούς που χρειάζονταν την ιατρική και όχι μόνο βοήθειά του. Μια βοήθεια που έδινε πολλές φορές αμισθί, αλλά πάντα σεμνά και με σεβασμό στους ασθενείς. Θα τον θυμόμαστε για την απλοχεριά του, την όρεξη για αστεία και τη ζωή. Ο Γρηγόρης ήταν έξω καρδιά, η οποία όμως τον πρόδωσε πολύ γρήγορα. 

Η κηδεία έγινε την προηγούμενη Τετάρτη στην Πετρούπολη και πλήθος φίλων, συναδέλφων και παλαιών του συναγωνιστών παρευρέθηκε για να τιμήσει τον Γρηγόρη. Αντιπροσωπεία του ΣΕΚ κατέθεσε στεφάνι και τον συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία.

Αυτές τις δύσκολες στιγμές η σκέψη μας είναι στην οικογένειά του, ιδιαίτερα στην κόρη του που υπεραγαπούσε. Καλό ταξίδι Γρηγόρη …εμείς θα συνεχίσουμε με την σκέψη σου για να αλλάξουμε αυτόν τον άδικο κόσμο!

Τοπική οργάνωση ΣΕΚ Πετρούπολης