Γράμματα και σχόλια
Έφυγε ο Νίκος Γεωργίου

Ο Ν. Γεωργίου στο φεστιβάλ ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ 2001

Ο Νίκος Γεωργίου, πρόεδρος της Ένωσης Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών την τελευταία δεκαετία, έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή την Τετάρτη 8/7 σε ηλικία 56 ετών. Ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης από το 1994, συντονίζοντας τους μεγάλους αγώνες των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.  

Οι σύντροφοι του ΣΕΚ στον Πειραιά τον γνωρίσαμε στην διάρκεια της μεγάλης καμπάνιας για την αποστολή στη Γένοβα τον Ιούλιο του 2001. Χάρη στη συμβολή του η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ έπαιξε πολύ ενεργό ρόλο στην καμπάνια της “Πρωτοβουλίας Γένοβα” μεταφέροντας τα μηνύματα του αντικαπιταλιστικούς κινήματος στους εργαζόμενους και σε όλη την κοινωνία του Πειραιά. 

Τον Ιούνιο του 2001 στον Πειραιά οργανώσαμε μαζί με την Ένωση Λιμενεργατών ένα φανταστικό διήμερο με την πρώτη μέρα να περιλαμβάνει εκδήλωση συζήτηση στα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ με θέμα “οι επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στα Λιμάνια” και τη δεύτερη εκδήλωση και συναυλία στην πλατεία Κοραή με τον Νίκο Γεωργίου να είναι ένας από τους κεντρικούς ομιλητές. Λίγους μήνες πριν συμμετείχε στην κεντρική εκδήλωση του Μαρξισμού 2001 που είχε θέμα το εργατικό κίνημα μετά τις πανεργατικές ενάντια στο ασφαλιστικό του Σημίτη. 

Θα τον θυμόμαστε για τη μαχητικότητά του και την πίστη του στο ότι ο συντονισμός του παγκόσμιου εργατικού κινήματος και ιδιαίτερα των λιμενεργατών που μπορεί να τσακίσει τα σχέδια της ΕΕ και της κυβέρνησης για το ξεπούλημα των λιμανιών. Ήμασταν μαζί στις πύλες του Λιμανιού σε όλες τις μάχες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Και με κυβέρνηση της ΝΔ και με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. 

Οι πολιτικοί μας δρόμοι χωρίσανε τα τελευταία χρόνια, όμως δεν ξεχνάμε ότι οι αγώνες που δώσαμε μαζί, μας έδωσαν έμπνευση και δύναμη για να συνεχίσουμε να δίνουμε ενιαιομετωπικά τη μεγάλη μάχη κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και τις επιπτώσεις της και ιδιαίτερα σήμερα στην περίοδο της βαθιάς κρίσης του καπιταλισμού.