Περιβάλλον
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ - Αμετανόητοι και επικίνδυνοι

Περίπου 32.730 στρέμματα έκαψε μόνο στην περιοχή της Κορινθίας η πυρκαγιά που έκαιγε ανεξέλεγκτη επί τέσσερις ολόκληρες μέρες. Η φωτιά, ορατή από το διάστημα, δεν έγινε ποτέ ορατή από τα ΜΜΕ που μας πρόσφεραν άφθονες εικόνες από τις ημερήσιες βόλτες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αντίπαρο με τον Τομ Χανκς και μετά στο θέατρο του Επιδαύρου, μερικά μόλις χιλιόμετρα από τον τόπο της καταστροφής. «Καταστράφηκαν τα πάντα, δεν έμεινε τίποτα. Αυτή η ζημιά δεν πληρώνεται, τον χειμώνα θα πνιγεί όλο το χωριό, δεν υπάρχει πια το δάσος που κράταγε το νερό. Τώρα θα φυτρώσουν ανεμογεννήτριες», δήλωσε χαρακτηριστικά στην ΕφΣυν ο κ. Κωνσταντίνος από τα Αθίκια. 

Η Νέα Δημοκρατία, που τις τελευταίες βδομάδες προσπάθησε να αξιοποιήσει πολιτικά την φονική πυρκαγιά που έκαψε το Μάτι πριν από δύο χρόνια για να τα ρίξει στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η ίδια διπλά και τριπλά υπεύθυνη. Όχι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ευθύνες. Στα τέσσερα χρόνια που ήταν στην κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτε για να αλλάξει την διαχρονική εγκατάλειψη της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης αλλά και τις διαχρονικές πολιτικές που θυσίαζαν τα δάση και το περιβάλλον στον βωμό του κέρδους του κέρδους των κατασκευαστικών και άλλων εταιριών. Πολιτικές που το 2007 επί κυβέρνησης ΝΔ έκαψαν τη μισή Πελοπόννησο, αφήνοντας πίσω 49 νεκρούς. 

Συνειδητά

Σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχοντας απόλυτη γνώση των αιτιών που οδήγησαν στις καταστροφές και στην Ηλεία και στο Μάτι, έρχεται με απόλυτα συνειδητό τρόπο να κλιμακώσει αυτήν την επίθεση. Ο περιβαλλοντοκτόνος νόμος του Χατζηδάκη που ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες, η υπουργική του απόφαση για τους νέους δασικούς χάρτες με τον αποχαρακτηρισμό δασών πριν από λίγες εβδομάδες και η συνέχιση των περικοπών και των απολύσεων στη δασοπροστασία και τη δασοπυρόσβεση τον τελευταίο χρόνο, είναι η εγγύηση ότι δυστυχώς αυτό που ακολουθεί είναι νέα Μάτια και Κεχριές. 

Χαρακτηριστική από αυτήν την άποψη είναι η ανακοίνωση του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων H ΕΝΩΣΗ: “Ο Σύλλογος είχε κρούσει και κρούει εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας την επαναπρόσληψη των περίπου πέντε χιλιάδων συναδέλφων που απασχολούνται στην πυροπροστασία δασών μέσω ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ, των οποίων η σύμβαση δεν ανανεώθηκε. Παρά τις δεσμεύσεις και την κοινή παραδοχή ότι οι συνάδελφοι προσφέρουν σημαντικό έργο τόσο στον καθαρισμό των περιαστικών δασών, της αποψίλωσης, της διάνοιξης μονοπατιών, της δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών και όχι μόνο, το ειδικό πρόγραμμα με το οποίο εργάζονταν δεν ανανεώθηκε με αποτέλεσμα και τα δάση να μείνουν ανοχύρωτα και οι εργαζόμενοι να βρίσκονται στην ανεργία. Για όλους αυτούς τους λόγους αναμένουμε από την Κυβέρνηση να πράξει έστω και τώρα το αναγκαίο: να επαναπροσλάβει τους συναδέλφους δημιουργώντας ταυτόχρονα ειδικό σώμα φορέων δασοπροστασίας...”

Δυστυχώς θα αναμένουν για πολύ. Όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός αυτής της αμετανόητης, προκλητικής και πάνω από όλα επικίνδυνης κυβέρνησης στα πρόσφατα εγκαίνια των “επενδύσεων” στον Ερημίτη της Κέρκυρας: “Το δάσος κάποια στιγμή θα καεί...”.