Η Άποψή μας
Ένας Αποκαλυπτικός Αύγουστος

Ο νέος υφυπουργός Εργασίας δείχνει τί θα απομείνει για τις συντάξεις μετά τη “μεταρρύθμιση”

Έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, απειλές πολεμικής σύρραξης στο Αιγαίο, φονικές πλημμύρες στην Εύβοια, νέφος τοξικού καπνού στη Μεταμόρφωση... Εφιαλτικές καταστάσεις που δεν είναι σενάριο από ταινία Αποκάλυψης, είναι αποκαλυπτική πραγματικότητα για τις προτεραιότητες των εγκληματιών που ασκούν την κυβέρνηση και για τις αποτυχίες του συστήματος που υπηρετούν.

Η δεύτερη επέλαση του κορονοϊού ήρθε πολύ πιο γρήγορα από όσο έλεγαν οι θεωρίες για “δεύτερο κύμα” που τάχα θα εμφανιστεί όταν θα πιάσουν τα κρύα. Και διαλύει τον μύθο της δήθεν κυβερνητικής επιτυχίας στην αντιμετώπιση του “πρώτου κύματος”. Μέσα στις πρώτες δυο βδομάδες του Αυγούστου ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα ύψη της κορυφής του Απρίλη-Μάη. Οι κυβερνητικοί “εμπειρογνώμονες” που, αντί να παραδεχτούν την άγνοια που έχουν (όπως όλη η επιστημονική κοινότητα) για την πραγματική συμπεριφορά του COVID-19, κουνούσαν το δάχτυλο στον απλό κόσμο και τώρα γελοιοποιούνται με ανόητα μέτρα. 

Το μέτρο της καραντίνας (ή λόκνταουν όπως καθιερώθηκε να λέγεται) αποδεικνύεται ότι ήταν μια οικονομικά πολύ δαπανηρή υπεκφυγή που δεν μπορεί να επαναληφθεί από κυβερνήσεις που έχουν προτεραιότητα το κέρδος. Θεωρητικά, η χρησιμότητά της ήταν να κερδηθεί χρόνος για να ενισχυθούν τα νοσοκομεία και να προχωρήσει η έρευνα για το εμβόλιο. Στην πράξη, χρησιμοποιήθηκε μόνο για κυβερνητική προπαγάνδα: για προβολή του Μητσοτάκη και της τουριστικής βιομηχανίας ως προορισμού με “ασφάλεια”. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, φέτος υπηρετούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας 5.000 εργαζόμενοι λιγότεροι σε σύγκριση με το 2019!

Όσο για τα παραμύθια για τα 32 μέχρι 70 δισεκατομμύρια ευρώ που θα έρθουν από την ΕΕ, ήρθε ο μίνι ανασχηματισμός της κυβέρνησης να δείξει τι πραγματικά έρχεται. Ο Σκυλακάκης αναβαθμίστηκε και ανέλαβε τα  δημόσια έσοδα και ο Τσακλόγλου μπήκε ως υφυπουργός Εργασίας με αρμοδιότητα το ασφαλιστικό. Ο ένας είναι γνωστό μπουλντόγκ του πιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού, αυτός που φρόντισε να φορολογηθούν σήμερα άγρια όσοι συνταξιούχοι είχαν πάρει αναδρομικά τις συντάξεις τους πριν από εφτά χρόνια (!) και ο άλλος είναι ο ειδικός για την εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης, βέβαια, φρόντισε να κλαδέψει τα χρήματα που περίμεναν οι συνταξιούχοι μετά την απόφαση του ΣτΕ, δίνοντας τη ωμή δικαιολογία ότι χρειάζονται λεφτά για τους εξοπλισμούς καθώς “κινδυνεύει η πατρίς”.

Παράνοια

Εδώ έχουμε την αποκάλυψη μιας ακόμη παρανοϊκής προτεραιότητας. Πανκινητοποίηση του πολεμικού ναυτικού, “επακούμβηση” ελληνικής φρεγάτας με τουρκική φρεγάτα, πολεμικές ασκήσεις μαζί με γαλλικά και αμερικάνικα πλοία και όλα αυτά γιατί; Για να κατοχυρωθεί ότι ο έλεγχος για εξορύξεις στις θάλασσες φτάνει μέχρι τα ανοιχτά της Αιγύπτου και του Ισραήλ. Λες και χρειαζόμαστε περισσότερες εξορύξεις ορυκτών καυσίμων μέσα στην κρίση της κλιματικής αλλαγής. Από τη μια μεριά ο Χατζηδάκης και ολόκληρη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας “κόπτεται” για τη γρήγορη απολιγνιτοποίηση για να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και να διευκολύνει τις “πράσινες επενδύσεις” από το πακέτο της ΕΕ και από την άλλη ζητάει θυσίες, ακόμη και να πολεμήσουμε για να κατοχυρώσουμε τα κοιτάσματα φυσικού αερίου 200 μίλια νότια από το Καστελόριζο! Είναι ώρα να πούμε ότι εμείς προτιμάμε να σώσουμε την Πτολεμαϊδα και τη Μεγαλόπολη από τον Χατζηδάκη αντί να “σώσουμε” το βυθό της Μεσογείου από τον Ερντογάν.

Όμως, ακόμη και να ήθελε να ξεχάσει την κλιματική αλλαγή αυτή η κυβέρνηση, δεν της το επιτρέπουν οι εξελίξεις. Οι νεκροί από την καταστροφική πλημμύρα στη Εύβοια ήρθαν να στοιχειώσουν τους υποκριτές που παρίσταναν τους τιμητές για τις τραγωδίες στη Μάνδρα και στο Μάτι. Τώρα ξαφνικά η κλιματική αλλαγή είναι υπαρκτός παράγοντας για την πρόκληση τέτοιων καταστροφών. Και το περιβόητο “112” είναι αμφίβολης αξίας εργαλείο για την αντιμετώπισή τους. Όσο για πραγματικά μέτρα προστασίας του πληθυσμού μέχρι να ανακοπεί η κλιματική αλλαγή, δηλαδή ενίσχυση της Πυροσβεστικής, της Δασικής υπηρεσίας, των Δημοτικών αντιπλημμυρικών έργων με σεβασμό για το περιβάλλον- αυτά είναι εκτός της κυβερνητικής ημερήσιας διάταξης. Για την ακρίβεια βρίσκονται στο στόχαστρο μνημονιακών περικοπών ξανά για να εξασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις της ΕΕ για τα 32 δις.

Μόνο ανατρέποντας αυτές τις φονικές προτεραιότητες μπορούμε να σωθούμε. Να σώσουμε ζωές, να σώσουμε δουλειές, να σώσουμε κόσμο από τη φτώχεια. Και μπορούμε να παλέψουμε για όλα αυτά εδώ και τώρα.

Να πούμε στοπ στην τρέλα που αφήνει ηλικιωμένους να πεθαίνουν απροστάτευτοι σε γηροκομεία όπως στο Ασβεστοχώρι την ώρα που ξοδεύει αλόγιστα για να πετάνε πολεμικά αεροπλάνα συνεχώς πάνω από το Αιγαίο. Όχι δαπάνες για εξοπλισμούς, δεν πολεμάμε για τις ΑΟΖ.

Διεκδικούμε άμεσα μαζικές προσλήψεις στα Νοσοκομεία, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, αύξηση της χρηματοδότησης στα δημόσια Νοσοκομεία και επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών.

Γενικευμένη απαγόρευση των απολύσεων παντού και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Επίδομα ίσο με τον μισθό για όλους όσοι είναι άνεργοι ή πρέπει να σταματήσουν να εργάζονται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Δωρεάν μάσκες, τεστ και μέτρα ατομικής προστασίας για όλους και για όλες.

Τέρμα με τις ιδιωτικοποιήσεις και τις επιδοτήσεις για τα αφεντικά. Να περάσουν στο δημόσιο όσες επιχειρήσεις δηλώνουν ότι “δεν βγαίνουν”, να περάσουν σε εργατικό έλεγχο όλες οι “στρατηγικές” μεγάλες επιχειρήσεις αρχίζοντας από τις ΔΕΚΟ, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια που ιδιωτικοποιήθηκαν ή πάνε για ξεπούλημα.

Με ένα τέτοιο βασικό πλαίσιο διεκδικήσεων ξεκινάμε τις κινητοποιήσεις το διήμερο 4-5 Σεπτέμβρη. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποστεί την ταπείνωση της αναστολής της ΔΕΘ, αλλά ο Μητσοτάκης επιμένει ότι θα επιβεβαιώσει τις παρανοϊκές προτεραιότητές του. Η απεργία στα Νοσοκομεία στις 4 Σεπτέμβρη δίνει την άμεση απάντηση και την στηρίζουμε για να πετύχει με συγκεντρώσεις σε όλα τα νοσοκομεία όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη. 

Και το ίδιο την επόμενη μέρα: έστω κι αν δεν μπορούν να γίνουν μαζικές μετακινήσεις διαδηλωτών προς τη Θεσσαλονίκη, μπορούν να γίνουν συλλαλητήρια παντού για να ακουστεί δυνατά το μήνυμά μας. Ώρα να τελειώνουμε με την κυβέρνηση του θανάτου, της φτώχειας και της πατριδοκαπηλίας.