Εργατικό κίνημα
Και στη Βρετανία: Απεργία νοσοκομειακών 4 Σεπτέμβρη

7/8, Διαδήλωση νοσηλευτριών στη Βρετανία. Φωτό: Socialist Worker

Οι νοσοκομειακοί που θα απεργήσουν στις 4 Σεπτέμβρη δεν είναι μόνοι. Η παγκόσμια υγειονομική κρίση του κορονοϊού, έχει ανοίξει αντίστοιχες διεκδικήσεις διεθνώς. 

Στις 7 Αυγούστου ήταν η σειρά των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της Βρετανίας, να βγουν στους δρόμους. Χιλιάδες βάδισαν στους δρόμους του Λονδίνου κι άλλων 30 πόλεων με σύνθημα “Μπόρις Τζόνσον άκουσε καλά, ή θα μας πληρώσεις ή θα φύγεις”. Αφορμή για τον ξεσηκωμό ήταν η εξαίρεση των νοσηλευτών από τις αυξήσεις που έδωσε η κυβέρνηση σε κλάδους του δημοσίου – υποτίθεται σαν επιβράβευση για το ρόλο τους στην αντιμετώπιση της κοροναϊκής κρίσης. Η προσφορά των νοσηλευτών την περίοδο του κορονοϊού δεν θεωρήθηκε αναγκαία προς αναγνώριση, αντίθετα αστυνομία, ένοπλες δυνάμεις, δεσμοφύλακες και δικαστικοί πήραν αυξήσεις έως και 2.5% για την τεράστια προσφορά τους.

“Θα ήθελα να δω τον Μπόρις Τζόνσον να κάνει 12ωρη βάρδια σε μια ΜΕΘ. Μια συναδέλφισσά μας στην ίδια ΜΕΘ, πέθανε διασωληνωμένη”, δήλωσε στην εφημερίδα Socialist Worker η Ιλέιν, νοσοκόμα σε νοσοκομείο του Έσεξ. Η κινητοποίηση έφτασε να πραγματοποιηθεί από μια πλατιά καμπάνια που οργανώθηκε από τα κάτω μόλις διαπιστώθηκε η εξαίρεση των νοσηλευτών από τις αυξήσεις. Νέα μέρα δράσης σχεδιάζεται στις 26 Αυγούστου.