Περιβάλλον
Ο Μπακογιάννης και η Εύβοια: Ποιος νοιάζεται για “αντιπλημμυρικά έργα” μπροστά σε Μεγάλο Περίπατο;

Οκτώ νεκροί – μεταξύ αυτών κι ένα βρέφος 8 μηνών - και μια ολόκληρη περιοχή θαμμένη στη λάσπη είναι το αποτέλεσμα της καταστροφικής πλημμύρας που έπληξε την κεντρική Εύβοια. Η νεροποντή που έπεσε από τις 10:30 το βράδυ του Σαββάτου 8/8 μέχρι το πρωί της Κυριακής 9/8, οδήγησε στην υπερχείλιση των χειμάρρων Μασσαπίθου, του ρέματος των Πολιτικών και του ποταμού Λήλαντα, με αποτέλεσμα τα Πολιτικά, τα Ψαχνά, το Λευκαντί και το Μπούρτζι να πνιγούν. 

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Χαλκίδας, διέταξε έρευνα σε βαθμό κακουργήματος. 

Θα πρέπει να κοιτάξει ψηλά. Εκεί βρίσκονται οι ευθύνες. 

Ευθύνες που έχουν να κάνουν με τις περυσινές φωτιές που έπληξαν την περιοχή. Η πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού ήταν η μεγαλύτερη για το 2019. Η Εύβοια εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες κατατάσσεται δεύτερη – μετά την Αττική που έζησε την τραγωδία της Μάνδρας – σε ετήσια καμμένα στρέμματα δασικών εκτάσεων. Τα καμμένα δάση δεν μπόρεσαν, όπως έκαναν πριν καούν, να συγκρατήσουν τα νερά και τα φερτά υλικά με αποτέλεσμα την τεράστια καταστροφή. Οι πυρκαγιές στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν να κάνουν με τις “επενδύσεις” στις περιοχές - φιλέτα. Επενδύσεις στη βιομηχανία της ενέργειας, του τουρισμού κλπ. Δεν πάει πολύς καιρός άλλωστε από όταν ο Μητσοτάκης “προέβλεπε” χαριεντιζόμενος με τους “επενδυτές” του τουριστικού Kassiopi Project στον Ερημίτη της Κέρκυρας, ότι ο Ερημίτης θα καεί και θα μείνει η “επένδυση”. Ένα μήνα μετά, πάνω από 200 στρέμματα έχουν καεί από πυρκαγιά στον Ερημίτη.

Ευθύνες που έχουν να κάνουν με τους χειρισμούς της Πολιτικής Προστασίας. Ο Χαρδαλιάς ξέρει να κουνάει το δάκτυλο στον κόσμο από την τηλεόραση. Να μιλάει για την ατομική ευθύνη του “μείνετε σπίτι” στην περίπτωση του κορονοϊού. Να στέλνει μηνύματα στα κινητά κατηγορώντας τη νεολαία ότι θα φταίει η ίδια έτσι και πάθουν κάτι οι γονείς τους. Μηνύματα όμως για να προειδοποιήσει τους κατοίκους ότι επίκειται καταστροφή δεν έστειλε. Παρότι οι μετεωρολόγοι είχαν προβλέψει τρεις μέρες πριν την καταιγίδα “Θάλεια”. Φρόντισε μάλιστα μετά την κατακραυγή να δηλώσει με θράσος ότι ο μηχανισμός του 112 δεν δούλεψε επίτηδες κι ότι έτσι αποφεύχθηκε εκατόμβη νεκρών. Έριξε την ευθύνη στους μετεωρολόγους λέγοντας ότι η πρόβλεψή τους ήταν για βροχή πολύ μικρότερη από αυτή που έπεσε, παίρνοντας όμως απάντηση από τον διευθυντή προγνώσεων της ΕΜΥ, Θ.Κολυδά, σύμφωνα με την οποία παρά τις συνηθισμένες αποκλίσεις στις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων είχε εκδοθεί έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο με πορτοκαλί (υψηλό) δείκτη προειδοποίησης.

Ευθύνες για τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έγιναν ποτέ. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Χατζηδάκης μετά τις περυσινές πυρκαγιές καθησύχαζε από τα Ψαχνά, όσους φοβούνταν τα χειρότερα, υποσχόμενος την “ταχεία διεξαγωγή αντιπλημμυρικών έργων”. Ο σημερινός δήμαρχος Αθήνας Μπακογιάννης, τον περασμένο Μάρτη – τότε περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας – ανακοίνωνε τη δημοπράτηση των έργων και την ολοκλήρωση της διαδικασίας “στο προσεχές διάστημα”. Ωστόσο οι εκκλήσεις δημάρχων και τοπικής κοινωνίας για την επίσπευση των έργων τους μήνες που ακολούθησαν έπεσαν στο κενό, φτάνοντας στην τραγωδία τις 9ης Αυγούστου.

Ευθύνες για τις χρόνιες παρεμβάσεις στη φύση της περιοχής με σκοπό το κέρδος. Η Ρεματτική, η κίνηση που ασχολείται με την προστασία των ρεμάτων σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε μετά την καταστροφή σημειώνει μεταξύ άλλων: “Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις είναι επίσης παράγοντας υποβιβασμού της φυσικής αντιπλημμυρικής λειτουργίας των ποταμών και των ρεμάτων (μπαζώματα, κατασκευές μέσα και δίπλα στις κοίτες, άστοχα και αποσπασματικά δημόσια έργα, καταστροφή της φυσικής κοίτης και βλάστησης με τσιμέντα ή άλλα «σκληρά υλικά» κλπ)

Η μη πραγματοποίηση «αντιπλημμυρικών έργων» ή «καθαρισμών» ίσως επιδρούν επίσης. Σίγουρα όμως τα «αντιπλημμυρικά» και οι «καθαρισμοί» με τον τρόπο που γίνονται από το κράτος (επένδυση φυσικής κοίτης και πρανών με σκληρά υλικά, καθαρισμοί με χωματουργικά μηχανήματα που ισοπεδώνουν τη βλάστηση και προκαλούν ζημιές στα πρανή) αυξάνουν αντί να μειώνουν τον πλημμυρικό κίνδυνο”. 

Ευθύνες για ένα σύστημα που έχει καταστρέψει τον πλανήτη φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με ακραία καιρικά φαινόμενα. Η ίδια περιοχή είχε θρηνήσει δυο νεκρούς από τον κυκλώνα Ζορμπά πριν δυο χρόνια. Σήμερα ήταν η “Θάλεια” η κακοκαιρία που έπληξε και την Εύβοια με ακόμα βαρύτερο τίμημα.