Διεθνή
ΗΠΑ: Νέος γύρος αντιρατσιστικής οργής

Διαδήλωση στη Νέα Υόρκη μετά τον πυροβολισμό του Τζέικομπ Μπλέικ

Συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα στο Γουισκόνσιν και άλλες Πoλιτείες των ΗΠΑ οι οργισμένες διαμαρτυρίες για τη νέα ρατσιστική  δολοφονική επίθεση της αστυνομίας εναντίον του Τζέικομπ Μπλέικ. Ο 29χρονος Μαύρος πυροβολήθηκε από τους αστυνομικούς εφτά φορές από πίσω και εξ επαφής μπροστά στα παιδιά του, την ώρα που άνοιγε την πόρτα του αυτοκινήτου του, στην πόλη Κενόσα στο Γουινσκόνσιν την Κυριακή 23 Αυγούστου.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν αμέσως με ολόκληρη τη γειτονιά να κατεβαίνει στο δρόμο και να διαμαρτύρεται στην αστυνομία. Αμέσως μετά πλήθος κόσμου ξεχύθηκε στους δρόμους και κατευθύνθηκε στο κτίριο της Δημόσιας Ασφάλειας για να δεχθεί επίθεση των ΜΑΤ που χρησιμοποίησαν γκλομπ, δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού και, καθώς οι συγκρούσεις κλιμακώθηκαν, πλαστικές σφαίρες. Ο κυβερνήτης της πολιτείας ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα, κήρυξε διακοπή κυκλοφορίας και κατέβασε την εθνοφρουρά.

Η δολοφονική εν ψυχρώ επίθεση καταγράφηκε σε βίντεο κάνοντας ταχύτατα γνωστό το γεγονός που έχει ξεσηκώσει πλήθος από καταγγελίες ενώ ο Τζέικομπ Μπλέικ εξακολουθεί να είναι ζωντανός και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο. Την ίδια μέρα σε μια άλλη αστυνομική ρατσιστική επίθεση, που επίσης έχει καταγραφεί σε βίντεο στο Λαφαγιέτ της Λουιζιάνα, η αστυνομία δολοφόνησε τον 31χρονο Μαύρο, Τρέιφορντ Πέλεριν, ξεσηκώνοντας και εκεί διαμαρτυρίες.

Οι νέες δολοφονικές επιθέσεις της αστυνομίας είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ ιδιαίτερα καθώς ο τελευταίος  επιδιώκει να πολώσει το κλίμα συσπειρώνοντας όλο το ρατσιστικό ακροδεξιό κατακάθι, λύνοντας ακόμη πιο πολύ τα χέρια της ήδη αποχαλινωμένης αστυνομίας του.

Όπως κατήγγειλε η οικογένεια του Μπλέικ, η αστυνομία “τον προσέβαλε με τέιζερ την ώρα ακριβώς που εκείνος επιχειρούσε να αποκλιμακώσει ένα καυγά και στη συνέχεια όταν εκείνος βγήκε για να ελέγξει τα παιδιά του τον πυροβόλησε στην πλάτη μπροστά στους τρεις γιους του που ήταν λίγα μέτρα μακριά”. Στην ανακοίνωση που έβγαλε εκπροσωπώντας την οικογένεια ο δικηγόρος Μπεν Κραμπ αναφέρει: “Θα διεκδικήσουμε δικαιοσύνη για τον Τζέικομπ Μπλέικ και απαιτούμε απαντήσεις από το αστυνομικό τμήμα της Κενόσα. Πόσες ακόμη τέτοιες “Μαύρες τραγωδίες” θα χρειαστούν για να σταματήσει η ρατσιστική υποτίμηση των ζωών των Μαύρων από την αστυνομία;”  

 

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ: Πορεία προς τις εκλογές - Στη σκιά της πιο άγριας πόλωσης