Περιβάλλον
Κλιματική αλλαγή: Καταστροφές στην Κεφαλονιά

Την Πέμπτη 17/9 νωρίς το απόγευμα τελείωσε το καλοκαίρι στην Κεφαλονιά. Ακούγεται κλισέ αλλά ήταν πραγματικά πρωτόγνωρο το φαινόμενο. Επί 24 ώρες φυσούσε μανιασμένα και έβρεχε από κάθε πιθανή κατεύθυνση. Ένας από τους μετεωρολογικούς σταθμούς στη δυτική ακτή του νησιού έφτασε να καταγράφει 12 μποφόρ ενώ η βροχόπτωση, εκατό τόνοι νερού ανά στρέμμα, σε όλο το νησί ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Με εξαίρεση τους συνταξιούχους ναυτικούς που θυμήθηκαν ιστορίες από τα μπάρκα κανένας στο νησί δεν είχε ζήσει κάτι παρόμοιο. Μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι πλέον όλοι οι κάτοικοι έχουν πειστεί για το πόσο πραγματική και απειλητική είναι η κλιματική αλλαγή. Στο Δήμο Σάμης που χτυπήθηκε πιο σκληρά το ρεύμα κόπηκε σχετικά σύντομα, αλλά οι περισσότεροι δεν κοιμήθηκαν όλο το βράδυ. 

Όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις καταστάσεις φάνηκαν όλες οι αδυναμίες των υποδομών και του κρατικού μηχανισμού: ασυντήρητες γέφυρες κατέρρευσαν, μπαζωμένα ρέματα πλημμύρισαν γεμίζοντας λάσπες και βράχους τα σπίτια και τα μαγαζιά. Η πρόσβαση στο υπόλοιπο νησί ήταν αδύνατη, οι τηλεπικοινωνίες ανύπαρκτες, ενώ στο Κέντρο Υγείας Σάμης η γεννήτρια δεν δούλεψε και οι γιατρίνες που κάνουν εκεί το αγροτικό τους βρέθηκαν να ράβουν τραύματα με φακούς ενώ άδειαζαν τα νερά με τους κουβάδες. 

Το πρωί του Σαββάτου η δυστοπία ήταν πλέον πλήρης. Καθώς δεν δούλεψε ποτέ ούτε η γεννήτρια στο αντλιοστάσιο της ύδρευσης κόπηκε και το νερό. Οι κάτοικοι μαζεμένοι σε όσα από τα καφενεία είχαν γεννήτριες να κάνουν απολογισμό. Οι παραλίες ήταν θαμμένες με φερτά υλικά και πνιγμένες γίδες σε αποσύνθεση και η πολιτική προστασία να στέλνει ειδοποιήσεις για να πλένουμε τα χέρια μας.

Αυτή την φορά δεν είχαμε νεκρούς, επειδή λειτούργησε το ένστικτο των ανθρώπων και επειδή δούλεψαν με τρομερό ρίσκο για τις ζωές τους οι πυροσβέστες που απεγκλώβιζαν κόσμο και οι καβοδέτες των λιμανιών που απέτρεψαν δεκάδες ναυάγια. Επειδή όμως αυτά τα καιρικά φαινόμενα θα επαναληφθούν είναι ζήτημα ζωής και θανάτου να γίνουν μόνιμες προσλήψεις στην πολιτική προστασία, αντιπλημμυρικά έργα και δημόσιες επενδύσεις στις γερασμένες υποδομές.

Το βράδυ της Δευτέρας που γράφονταν αυτές οι γραμμές το ρεύμα και το νερό δεν είχε επανέλθει σε τμήματα του νησιού.