Γράμματα και σχόλια
Συλλογική απάντηση στους απατεώνες της “ατομικής ευθύνης”

24/9, Υπουργείο Υγείας. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Το ένα εκατομμύριο παγκοσμίως ξεπέρασαν οι νεκροί από τον κορονοϊό στις 28 Σεπτεμβρίου με όλες τις προβλέψεις να μιλάνε για εκτίναξη κρουσμάτων και νεκρών τους επόμενους μήνες.

Για την Ελλάδα, η νέα μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) (17/9) κάνει την πρόβλεψη ότι στις 19 Οκτωβρίου τα κρούσματα θα κυμαίνονται ημερησίως ανάμεσα σε 1.000-7.000, οι θάνατοι από κορονοϊό ανάμεσα σε 25- 250, οι νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία ανάμεσα σε 1.000-7.000 και οι νέες εισαγωγές σε ΜΕΘ ανάμεσα σε 250-1.250, ανάλογα με το καλύτερο και το χειρότερο σενάριο.

Απέναντι σε αυτήν την άμεση απειλή, στο διάγγελμά του ο Μητσοτάκης απάντησε θέτοντας το δίλημμα “αυτοπροστασία ή καραντίνα”. Η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά τους τελευταίους μήνες παίζει το χαρτί της “ατομικής ευθύνης”, επιδιώκοντας να φορτώσει τις ευθύνες για το τι έχει συμβεί και το τι πρόκειται να ακολουθήσει στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Μην κάνοντας ταυτόχρονα τίποτε για να ενισχύσει δωρεάν με μάσκες, αντισηπτικά, προστατευτικά κλπ τον πληθυσμό και στοχοποιώντας αμέσως ή εμμέσως ολόκληρα κομμάτια του πληθυσμού, κυρίως τη νεολαία αλλά και τους μετανάστες και τις φτωχές γειτονιές της Αθήνας και της Αττικής, όπου εμφανίζονται πλέον τα περισσότερα κρούσματα.  

Όμως οι ευθύνες, συλλογικές και ατομικές, βαραίνουν την ίδια και τα στελέχη της, τους υπουργούς και τον πρωθυπουργό της. Θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε την απειλή της επιδημίας αν υπήρχε μια πολιτική που θα έκανε τα στοιχειώδη άμεσα και μακροπρόθεσμα βήματα:

• Πρώτα και κύρια, άμεση ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με νέες κλινικές, γιατρούς, νοσηλευτές, καθαριστές, λοιπό προσωπικό, αντιδραστήρια, κρεβάτια ΜΕΘ και ό,τι άλλη απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, για να μπορεί να αντιμετωπίσει τον επερχόμενο όγκο κρουσμάτων και εισαγωγών σε νοσοκομεία και ΜΕΘ.

• Περισσότερα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και οδηγούς στις συγκοινωνίες, στις οποίες η πλειοψηφία του κόσμου συνωστίζεται καθημερινά πηγαίνοντας για τη δουλειά. Μείωση του συνωστισμού στα αεροπλάνα που ταξιδεύουν κάθε μέρα χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό. 

• Μέτρα στα σχολεία και στους χώρους εκπαίδευσης, με 15 μαθητές ανά τάξη το περισσότερο και άνοιγμα νέων αιθουσών με προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών.

• Ενίσχυση των υπηρεσιών των δήμων με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε όλες τις αυξημένες ανάγκες για καθαριότητα, Βοήθεια στο Σπίτι, καθώς οι άνω των 65 ετών καλούνται να παραμένουν στο σπίτι. 

• Μέτρα προστασίας και μείωσης του συγχρωτισμού σε όλους τους μικρούς και μεγάλους χώρους εργασίας, από τα εργοστάσια και τους εργάτες γης ως τις υπηρεσίες, τις τράπεζες και τα τηλεφωνικά κέντρα, όπου πληθαίνουν τα κρούσματα και οι εστίες μόλυνσης.

• Κλείσιμο όλων των στρατοπέδων συγκέντρωσης όπου χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται κλειδωμένοι κάτω από τις πιο άθλιες συνθήκες. Αποσυμφόρηση των φυλακών. Αποδέσμευση των φαντάρων από τα στρατόπεδα.   

Έχουν πραγματικά απεριόριστο θράσος εκεί στην κυβέρνηση, για να αγνοούν αυτά και άλλα μέτρα, αλλά να αναδεικνύουν σε μείζον θέμα το κλείσιμο των περιπτέρων και των ψιλικατζίδικων μετά τις 12 τη νύχτα, αγνοώντας την καθημερινότητα της τεράστιας πλειοψηφίας στο χώρο εργασίας, στο σχολείο ή πηγαίνοντας σε αυτά. 

Γιατί η μεγαλύτερη διάδοση, όπως και τα μεγαλύτερα εγκλήματα, δεν γίνονται τη νύχτα αλλά την ημέρα. Πρόκειται για εγκλήματα που αφορούν τις αποφάσεις και τις επιλογές της κυβέρνησης ΝΔ από το ξέσπασμα της επιδημίας μέχρι και σήμερα, όπως το να σπαταλάει δεκάδες εκατομμύρια για ενίσχυση των κλινικαρχών αντί να φτιάχνει ΜΕΘ και να ενισχύει το ΕΣΥ. Όπως το να σπαταλάει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για ενίσχυση των καναλιών και των εργολάβων μέσα από διαφημιστικές δαπάνες για τον κορονοϊό. Να ανοίγει τα σύνορα για τον εξωτερικό τουρισμό εκτινάσσοντας τα κρούσματα μέσα στον Αύγουστο για χάρη των μεγαλοξενοδόχων και των αεροπορικών εταιριών, αντί να επιδοτήσει τον εσωτερικό εργατικό τουρισμό. Να σπαταλά έναν ογκούμενο αριθμό δισεκατομμυρίων ευρώ για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα. Να βρίσκει την ευκαιρία μέσα στην πανδημία κι αντί να στηρίζει, να ιδιωτικοποιεί περαιτέρω δημόσιες συγκοινωνίες, Υγεία, ενέργεια, περιβάλλον. Να δίνει νέα δώρα στα αφεντικά.   

Είναι αυτές οι επιλογές που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε καταστροφικές επιπτώσεις, επιλογές που ανέδειξαν ξανά με την πρόσφατη απεργία τους οι νοσοκομειακοί γιατροί και που αναδεικνύουν σήμερα οι μαθητές με τις πρωτοπόρες καταλήψεις τους.