Γράμματα και σχόλια
ΕΡΤ: Έκοψαν την εκπομπή της Εύης Ξυνού

Συνεχίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης προκειμένου να ξηλωθεί οτιδήποτε θυμίζει το διετή αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ ενάντια στο “μαύρο”. Τελευταίο χτύπημα το κόψιμο της ραδιοφωνικής εκπομπής “Υπεράνω Πάσης Υποψίας”, που έκανε στο Α' Πρόγραμμα η Εύη Ξυνού και φιλοξενούσε φωνές από το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα, τους αντιφασιστικούς κι αντιρατσιστικούς αγώνες, το κίνημα για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και άλλες αντιστάσεις. Η συγκεκριμένη εκπομπή συνέχιζε την προσπάθεια για μια ΕΡΤ που “δίνει φωνή στην κοινωνία” όπως ήταν και το σύνθημα τη διετία 2013-2015. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τη διαμαρτυρία τους εξέφρασαν οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής αλλά και η ΚΕΕΡΦΑ

“Πρόκειται για τη μοναδική εκπομπή της Ε.Ρ.Τ. μετά την επαναλειτουργία της, η οποία σταθερά κάθε εβδομάδα σχεδόν, ενημέρωνε το κοινό για τις εξελίξεις της δίκης φιλοξενώντας μας επανειλημμένα «στον αέρα». Η στάση της αυτή βρίσκεται σε συνέπεια με τη στάση της ΠΟΣΠΕΡΤ απέναντι στη Χρυσή Αυγή και η παρουσιάστρια δημοσιογράφος Ευανθία Ξυνού υπήρξε μία από τις αγωνιζόμενες λειτουργούς της ενημέρωσης ενάντια στο μαύρο στην ΕΡΤ το 2013. Για αυτό και στην εκπομπή της είχαν βήμα και δίαυλο ενημέρωσης οι φωνές όλων των αγωνιζόμενων δυνάμεων στην κοινωνία και τα κινήματα” σημειώνουν μεταξύ άλλων οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χ.Α και καλούν τον διευθυντή του Α' Προγράμματος Άρη Τόλιο να ανακαλέσει την απόφασή του.

Για “ευρεία επιχείρηση εκκαθάρισης” που εξελίσσεται εδώ και καιρό κάνει λόγο η ΠΟΣΠΕΡΤ.

Σε κείμενο που κυκλοφόρησαν συνάδελφοί/ισσες της καλώντας τα συνδικαλιστικά όργανα του Τύπου να πάρουν αποφάσεις συμπαράστασης, επισημαίνουν μεταξύ άλλων: “Οι «ανεπιθύμητοι» ή οι «ενοχλητικοί» δημοσιογράφοι, είτε εξαναγκάζονται σε παραίτηση, είτε  περιθωριοποιούνται μπαίνοντας στην κατάψυξη, είτε απολύονται... Τον τελευταίο καιρό είναι πλέον διακριτό και δια γυμνού οφθαλμού ότι στη «νέα» ΕΡΤ που εποπτεύεται απευθείας από τον  πρωθυπουργό και το επιτελείο του Μαξίμου, δεν έχουν θέση εκπομπές με αληθινά  κοινωνικό πρόσημο, δεν έχουν θέση εκπομπές σαν αυτήν που έχει η Εύη Ξυνού... Θα είμαστε όλοι στο πλευρό της πολιτικά διωκόμενης δημοσιογράφου Εύης Ξυνού και κάθε άλλου  δημοσιογράφου που αρνείται να απεμπολήσει ή να θάψει για χάρη κανενός και καμίας «ανάγκης», τις αξίες που τον οδήγησαν στην δημοσιογραφία και τον κρατούν όρθιο ώστε να μπορεί να κρατά χωρίς  ενοχές την πέννα ή το μικρόφωνο δημοσιοποιώντας όλη την αλήθεια και να υπηρετεί με συνέπεια την δημοσιογραφική του αποστολή”.

“Δείγμα της αυταρχικής νοοτροπίας αλλά και της επιχείρησης απόλυτου ελέγχου της ΕΡΤ από την κυβέρνηση της ΝΔ” χαρακτηρίζει την απόφαση η ΚΕΕΡΦΑ, με δήλωση του συντονιστή της Πέτρου Κωνσταντίνου.