Γράμματα και σχόλια
ΕΜΔΥΔΑΣ: 4 χρόνια αναμονής για πλήρη σύνταξη

Στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 12 το μεσημέρι κήρυξε την Πέμπτη 1/10 η Πανελλαδική Ομοσπονδία των Μηχανικών του Δημοσίου, ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, για τις συντάξεις. Στη συγκέντρωση που κάλεσαν στο Υπουργείο Εργασίας συμμετείχαν εργαζόμενοι αλλά και συνταξιούχοι μηχανικοί.

“Κάνουμε κινητοποίηση σήμερα γιατί ο κόσμος που βγαίνει στη σύνταξη περιμένει τρία και τέσσερα χρόνια για να πάρει πλήρη σύνταξη”, δήλωσε ο Δημήτρης Πετρόπουλος, πρόεδρος της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ. “Πολλοί πλήρωναν διπλές εισφορές για 35-40 χρόνια. Από το νόμο Κατρούγκαλου και μετά, δεν έχει πάρει κανείς την τελική του σύνταξη, αναγκασμένοι να ζουν για πολλά χρόνια με συντάξεις φτώχειας. Αυτή την κατεύθυνση είχε και ο νόμος Βρούτση. Διαχρονικά η ιστορία του ασφαλιστικού συστήματος είναι ότι πληρώνουν οι εργαζόμενοι για να εξαφανίζονται τα χρήματα σε “μαύρες τρύπες”, είτε του χρέους, όπως με το PSI, είτε με δήθεν επενδύσεις, όπως στην τράπεζα Αττικής που έφυγε 1 δις ευρώ. Προσπαθούμε να συσπειρώσουμε στον αγώνα μας και τους συνταξιούχους. Είναι θετικό ότι σήμερα μας στηρίζει και Ένωση Συνταξιούχων Μηχανικών με την παρουσία της”.

“Είμαι εργαζόμενος μηχανικός σε Δήμο, βρίσκομαι στην περίοδο της συνταξιοδότησης, αλλά δεν σκέφτομαι να βγω σε σύνταξη”, τόνισε ο Κώστας Φοινινής. “Ο λόγος είναι ότι αναγκαζόμαστε λόγω υποχρεώσεων να παραμείνουμε στη δουλειά γιατί το ύψος της σύνταξης αυτή τη στιγμή είναι 355 ευρώ. Έχουν καταντήσει φύλλο και φτερό τον ασφαλιστικό μας οργανισμό, που ήταν ένας από τους ισχυρότερους. Είμαστε εδώ να διεκδικήσουμε συντάξεις στο επίπεδο της επιβίωσης και όχι της πρόνοιας”.  

“Τα προβλήματα του κλάδου είναι πάρα πολλά. Υποστελέχωση τραγική στις δημόσιες υπηρεσίες, καμιά διάθεση για προσλήψεις, θέλουν να τα περάσουν όλα σε ιδιώτες” μας είπε η πρόεδρος ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, Φανή Καβάλλα. “Η εκχώρηση αρμοδιοτήτων του δημοσίου τομέα σε ιδιώτες σημαίνει ότι ο ιδιώτης μηχανικός αυτομελετάται, αυτοελέγχεται, αυτοεκδίδει. Μια δημόσια διοικητική πράξη παύει να είναι δημόσια, ενώ θα έχει τον τίτλο της δημόσιας. Είναι εις βάρους του κοινωνικού συνόλου και εις βάρος του περιβάλλοντος”.