Διεθνή
Κύπρος: Οργή για διαφθορά και φασίστες

18/10, Συλλαλητήριο στη Λευκωσία. Φωτό: Εργατική Δημοκρατία

Αναστασιάδη παραιτήσου

Με αυτό το σύνθημα και άλλα, όπως «όλοι οι κλέφτες στη φυλακή», «καμιά ασυλία σε Ναζί και απατεώνες», χιλιάδες κόσμος βγήκε στους δρόμους να διαμαρτυρηθεί μετά την αποκάλυψη του ρεπορτάζ του Al Jazeera που παρουσιάζει τον Δημήτρη Συλλούρη, πρόεδρο της Βουλής να κάθεται με άνεση και ένα ποτήρι κρασί και να υπόσχεται σε εκπροσώπους Κινέζου απατεώνα ότι μπορεί να του εξασφαλίσουν κυπριακό - ευρωπαϊκό διαβατήριο. Στο ρεπορτάζ φαινόταν να εμπλέκονται και ένας βουλευτής του ΑΚΕΛ και ένας μεγαλοδικηγόρος. Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ παραιτήθηκε αμέσως, όπως και απο όλα τα αξιώματα στο κόμμα. Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε απλά οτι θα απέχει μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες που διέταξε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Πληροφορίες και στοιχεία είχαν δοθεί και στο παρελθόν για τα κυκλώματα των χρυσών διαβατηρίων που εμπλέκουν δικηγορικά γραφεία, ανάμεσα τους και αυτό που είναι στο όνομα του προέδρου Αναστασιάδη, κατασκευαστικές εταιρίες, ανάμεσα τους και αυτή του γαμπρού του Προέδρου και ψηλά ιστάμενους πολιτικούς. Ηταν η πρώτη φορά όμως που κάτι τέτοιο γινόταν τόσο ζωντανά, είχε εικόνα και ήχο και ήταν τόσο προκλητικό.

Το «επενδυτικό» πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο ότι κάποιοι που βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση θησαυρίζουν απ' αυτό. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα σε τρία χρόνια διακυβέρνησης Αναστασιάδη άντλησαν 9 δις ευρώ τα οποία ουσιαστικά επωφελήθηκαν 4-5 χιλιάδες άτομα.

Η οργή του κόσμου ξεχύλισε και βρίσκεται σχεδόν καθημερινά στους δρόμους. Την περασμένη Τετάρτη οργανώθηκε μεγάλη κινητοποίηση έξω από το κτήριο της Βουλής με πάνω από δυο χιλιάδες κόσμο που χαρακτηρίστηκε από παλμό και αγανάκτηση. Την επόμενη μέρα ο πρόεδρος της Βουλής αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για να κατευνάσει τον κόσμο. Την Κυριακή οργανώθηκε νέα πορεία προς το Προεδρικό με αίτημα να παραιτηθεί και ο Αναστασιάδης. Η οργή και ο θυμός δεν φαίνεται να καταλαγιάζει και είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει και συνέχεια.

Ναζί και απατεώνες στη φυλακή

Οι κινητοποιήσεις για τη διαφθορά συνέπεσαν με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής σαν εγκληματική οργάνωση και τις κινητοποιήσεις που έγιναν για να γίνει έρευνα και για το ΕΛΑΜ (τη Χρυσή Αυγή Κύπρου). Τις ίδιες μέρες που ξέσπασε το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων οι φασίστες του ΕΛΑΜ οργάνωναν πορείες και επεισόδια στο οδόφραγμα της Δερύνειας. 

Είναι μια ενέργεια πλήρως συντονισμένη και με το καθεστώς διαφθοράς που κυριαρχεί στα ψηλά δώματα της εξουσίας. Διαφθορά και φασισμός πάνε μαζί. Ο Αναστασιάδης και το κόμμα του είναι που ξέπλυναν τους εοκαβητατζήδες και τους πραξικοπηματίες και τους έβαλαν στη Βουλή. Αυτοί είναι που άνοιξαν το δρόμο στο ΕΛΑΜ με την εθνικιστική και ρατσιστική πολιτική τους για να μπορέσει να μπει στη Βουλή. Και αυτοί είναι που αναρριχήθηκαν στην εξουσία με τις ψήφους του ΕΛΑΜ. Αυτοί οι ίδιοι είναι και οι βασικοί υπεύθυνοι για αυτές τις αθλιότητες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. 

Γι αυτό και οι κινητοποιήσεις ενάντια στη διαφθορά είχαν και έντονο το αντιφασιστικό στοιχείο. Τα αντιφασιστικά συνθήματα εμφανίστηκαν  σε όλες τις κινητοποιήσεις και θα συνεχίσουν να είναι αναπόσπαστο μέρος αυτού του κινήματος.