Διεθνή
Ταϋλάνδη: Μαζικό κίνημα ενάντια στη Χούντα

14/10, Ταϋλάνδη, 100.000 διαδηλωτές ενάντια στον δικτάτορα Πραγιούτ Τσαν-Οτσά.

Οι απίστευτες διαδηλώσεις στην Ταϋλάνδη ενάντια στη στρατιωτική χούντα και τη μοναρχία τις τελευταίες μέρες δείχνουν πόσο έχει προχωρήσει το κίνημα.

Στις 14 Οκτώβρη ήταν η επέτειος του μαζικού ξεσηκωμού ενάντια σε προηγούμενη χούντα, το 1973. Ο κόσμος αξιοποίησε την επέτειο και έκανε μαζική πορεία μέχρι την Κυβερνητική Κατοικία, απαιτώντας την παραίτηση του δικτάτορα Πραγιούτ Τσαν-Ότσα. Απαίτησαν επίσης να συνταχθεί νέο Σύνταγμα και να μεταρρυθμιστεί η μοναρχία.

Η στρατιωτική κυβέρνηση επέμεινε πως η διαδήλωση έπρεπε να ακυρωθεί επειδή ο βασιλιάς είχε αποφασίσει να επισκεφτεί έναν κοντινό ναό. Οι διαδηλωτές αγνόησαν την κυβέρνηση και η κινητοποίση μεγάλωσε ακόμη περισσότερο όταν κατέβηκε κόσμος μετά το σχόλασμα από τη δουλειά.

Η χούντα επιστράτευσε κρατικούς υπαλλήλους για να στοιχηθούν στους δρόμους φορώντας κίτρινα, φιλοβασιλικά, πουκάμισα και να υποδεχθούν το βασιλικό κονβόι. Η αστυνομία επέτρεψε στη βασιλική πομπή να περάσει μέσα από τα πλήθη των διαδηλωτών όπου την υποδέχθηκαν με τον χαιρετισμό με τα τρία δάχτυλα, αλλά και μερικοί μόνο με το μεσαίο δάχτυλο. Ο κόσμος την έδειχνε και φώναζε: “Οι φόροι μου”.

Οι διαδηλώσεις οργανώνονται από μια ομάδα κυρίως νέων και φοιτητών. Η μαχητικότητα των μαθητών, και ιδιαίτερα των μαθητριών, είναι εντυπωσιακή. Αυτό που χαρακτηρίζει αυτό το τελευταίο κίνημα από το προηγούμενο κίνημα των Κόκκινων Πουκάμισων για τη δημοκρατία πριν από δέκα χρόνια είναι ότι είναι ανεξάρτητο από όλα τα πολιτικά κόμματα.

Το κίνημα τρέχει γρηγορότερα από τα κυρίαρχα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η χούντα ανέβηκε στην εξουσία με πραξικόπημα το 2014. Έκανε εκλογές τελικά το 2019, αλλά με αντιδημοκρατικούς όρους. Παρόλο που έχασε τη λαϊκή ψήφο, η διορισμένη από το στρατό Γερουσία κράτησε την χούντα στην κυβέρνηση. Ο κόσμος είναι εξοργισμένος με τη συμπεριφορά του βασιλιά που περνάει το χρόνο του μαζί με το χαρέμι του στη Γερμανία. 

Η χούντα ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει έκτακτες εξουσίες, απαγόρευσε τις διαμαρτυρίες και συνέλαβε κάποιους από τους ηγέτες του κινήματος. Ωστόσο, την επόμενη μέρα, χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, αψηφώντας την κυβέρνηση. Μία μέρα μετά, ο κόσμος συγκεντρώθηκε ξανά. Αλλά αυτή τη φορά, τα παραστρατιωτικά ΜΑΤ επενέβησαν και ψέκασαν τη νεολαία με δακρυγόνα χρησιμοποιώντας κανόνια νερού. Έγιναν πολλές συλλήψεις.

Ο κόσμος ανασυγκροτήθηκε και οργάνωσε διαδηλώσεις ξανά το Σάββατο 17 Οκτώβρη  σε πολλά διαφορετικά σημεία γιατί η χούντα είχε κλείσει τη δημόσια συγκοινωνία. Ενώ οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν μαζικά και την Κυριακή.

Τζάιλς Ούνγκπακορν
μέλος του Turn Left, αδερφή οργάνωση του ΣΕΚ στην Ταϋλάνδη