Διεθνή
Νιγηρία - Αλληλεγγύη στην εξέγερση

26/10, Κινητοποίηση στη Νιγηριανή πρεσβεία. Φωτό: Λένα Βερδέ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην εξέγερση που συγκλονίζει τη Νιγηρία πραγματοποίησε τη Δευτέρα 26 Οκτώβρη η Νιγηριανή Κοινότητα στην Ελλάδα. Δεκάδες μέλη της Κοινότητας, με πιο δυναμική παρουσία των μεταναστών/στριών δεύτερης γενιάς, συγκεντρώθηκαν έξω από τη Νιγηριανή Πρεσβεία στην Αθήνα και φώναξαν οργισμένα συνθήματα κατά της κυβέρνησης Μπουχάρι και της αστυνομικής καταστολής που χρησιμοποιεί. Τη συγκέντρωση στήριξε η ΚΕΕΡΦΑ.

«Ήρθαμε σήμερα εδώ για να διαδηλώσουμε για τα γεγονότα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε στη Νιγηρία», μας είπε ο Μιχάλης Αφολαγιάν, γενικός γραμματέας της Νιγηριανής Κοινότητας. «Την περασμένη βδομάδα ξεκίνησε μια ειρηνική διαμαρτυρία ενάντια στην αστυνομική τρομοκρατία. Συγκεκριμένα ενάντια στο αστυνομικό σώμα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία έξι-επτά χρόνια, το SARS, το οποίο υποτίθεται ότι ήταν σώμα για την καταπολέμηση των ληστειών αλλά αποδείχτηκε ένα διαφθαρμένο σώμα καταστολής με ξυλοδαρμούς και εκβιασμούς κατά των πολιτών. Η απάντηση της κυβέρνησης στην ειρηνική αυτή διαμαρτυρία ήταν να ανοίξει πυρ σε άμαχο πληθυσμό.

Έτσι ξεκίνησε μια εξέγερση που αφορά και τους ανθρώπους που είναι στη Νιγηρία, αλλά και τους ανθρώπους της διασποράς που βλέπουν τον τόπο τους να λυμαίνεται από αυτά τα κοράκια. Θέλουμε αυτό το αστυνομικό σώμα να διαλυθεί τελείως και όχι να αλλάξει όνομα, θέλουμε να γίνει ουσιαστική μεταρρύθμιση της αστυνομίας -κοινό αίτημα όπως βλέπουμε σε όλο τον πλανήτη-, θέλουμε ουσιαστική αλλαγή του πολιτικού συστήματος, με περισσότερη συμμετοχή του κόσμου και ιδιαίτερα των νέων, με περισσότερη δημοκρατία, με μεγαλύτερη πρόσβαση στην εκπαίδευση. Να φύγει ο Μπουχάρι, να αλλάξει η πολιτική κατάσταση. Ήταν μια αυθόρμητη κίνηση η διαδήλωση σήμερα, από μια αφίσα. Όπως έγινε και στη Νικηγρία, αυθόρμητα. Επειδή όμως αντανακλά τη διάθεση του κόσμου, έχει ανταπόκριση».

«Θέλουμε να τελειώσει η βία στη Νιγηρία κατά των νέων και όλων των ανθρώπων, να σταματήσει η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», μας είπε η Γκρέις. «Θέλουμε να αλλάξει η Αφρική, να αλλάξει ο τρόπος σκέψης του κράτους και της κυβέρνησης. Βλέπουμε ότι ο κόσμος παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και αλλάζει τα πράγματα. Όλοι οι Νιγηριανοί, σε όλο τον κόσμο, έχουν ευαισθητοποιηθεί με τα γεγονότα στη χώρα τους και δημιουργούν ένα κίνημα έξω που ενδυναμώνει το κίνημα μέσα. Εμείς εδώ τους τελευταίους μήνες έχουμε βγει για όλους, στο πλευρό των εκπαιδευτικών, των καλλιτεχνών, των υγειονομικών, για το Τζορτζ Φλόιντ. Αυτό είναι κάτι που επηρεάζει και μας αφορά άμεσα. Υψώνουμε και ενώνουμε τη φωνή μας με το κίνημα στη Νιγηρία».

«Σήμερα είμαστε όλοι Νιγηριανοί. Παλεύουμε μαζί για δημοκρατία, ελευθερία και δικαιώματα», είπε μέσα σε δυνατά χειροκροτήματα ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ. Η απόπειρα του Νιγηριανού πρέσβη να απευθυνθεί στους συγκεντρωμένους από το μπαλκόνι της πρεσβείας συνάντησε την σφοδρή αντίδρασή τους με αποτέλεσμα να μπει άρον άρον ξανά μέσα. Νέα συγκέντρωση αλληλεγγύης στην εξέγερση στη Νιγηρία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31/10 στις 6μμ στην πλατεία Βικτωρίας.