Διεθνή
Πολωνία: Μαζικές διαδηλώσεις για το δικαίωμα στην έκτρωση

Μια έκρηξη καθημερινών μαζικών διαδηλώσεων για τo δικαίωμα στην έκτρωση έχει ξεσπάσει σε δεκάδες πόλεις σε ολόκληρη την Πολωνία. Την Παρασκευή - τη δεύτερη ημέρα των διαδηλώσεων - τουλάχιστον 15.000 βάδισαν στη Βαρσοβία και περίπου 10.000 άνθρωποι στο Πόζναν και στο Βρότσλαφ. 

Η κυβέρνηση έλπιζε ότι ο κορονοϊός θα αποτρέψει τις διαμαρτυρίες. Έπεσαν έξω. Πολύς κόσμος είναι οργισμένος και αποφασισμένος να δώσει τη μάχη. Τα συνθήματα περιλαμβάνουν, "Δικά μας τα σώματά μας, δική μας η επιλογή" και "Fuck PiS".

Οι γυναίκες είναι τόσο θυμωμένες που στη Βαρσοβία βάδισαν μίλια ολόκληρα προκειμένου να φωνάξουν συνθήματα έξω από το κτίριο του συνταγματικού δικαστηρίου, την έδρα του κυβερνώντος υπερ-συντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης PiS και το σπίτι του Kaczynski. Την Παρασκευή, διαδήλωσαν επίσης προς το σπίτι του πρωθυπουργού Mateusz Morawiecki. Οι οδηγοί ταξί μπλόκαραν τους δρόμους ως μέρος της διαδήλωσης και στη συνέχεια τους ακολούθησαν οι εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα. Τις δύο πρώτες μέρες, οι διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα διήρκεσαν για ώρες τελειώνοντας στις 2πμ και τα μεσάνυχτα αντίστοιχα. Πολλές φορές ακούσαμε ομιλητές και διαδηλωτές να φωνάζουν «Αυτό σημαίνει πόλεμο”.

Οι άνθρωποι είναι εξοργισμένοι με την απόφαση που πήρε την περασμένη Πέμπτη το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας να απαγορεύσει τις αμβλώσεις όπου υπάρχουν σοβαρά εμβρυϊκά ελαττώματα. Αυτό σημαίνει ότι μια γυναίκα θα αναγκαστεί τώρα να συνεχίσει μια εγκυμοσύνη, ακόμη και αν το έμβρυο θα πεθάνει μέσα σε λίγες ώρες μετά τη γέννησή του. Οι εξοργισμένοι διαδηλωτές-τριες κάνουν λόγο για ωμό βασανισμό.

Το 2016 μέσα από μαζικές διαδηλώσεις, το κίνημα είχε κερδίσει μια περίφημη νίκη ενάντια στα σχέδια για έναν αυστηρότερο νόμο για τις εκτρώσεις. Και τώρα χιλιάδες γυναίκες και άνδρες βγαίνουν ξανά στους δρόμους. Η Πολωνία έχει ήδη μερικούς από τους πιο δρακόντειους νόμους κατά των αμβλώσεων στον κόσμο. Περίπου 100.000 γυναίκες ετησίως αναγκάζονται να πάνε στο εξωτερικό ή να κάνουν παράνομες, ακριβές εκτρώσεις. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό για τους φανατικούς κατά της έκτρωσης.  

Το συνταγματικό δικαστήριο της Πολωνίας έχει γεμίσει με υποστηρικτές του PiS. Παίρνει τις εντολές του από τον αρχηγό του PiS, Jaroslaw Kaczynski, ο οποίος θέλει να δείξει ότι μπορεί να είναι τόσο ακραίος όσον αφορά στην έκτρωση, όσο και οι φασίστες. Υποστηρίζει την αντιδραστική ιεραρχία της καθολικής εκκλησίας με τους λεγόμενους εμπειρογνώμονες για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών.  

Αλλά περίπου το 80% του πληθυσμού αντιτίθεται σε έναν αυστηρότερο νόμο για τις αμβλώσεις. Ακόμη και το 58% των ψηφοφόρων του PiS αντιτίθενται στα νέα μέτρα. Το να επιτρέπεται στο δικαστήριο να αποφασίσει για το ζήτημα, από την πίσω πόρτα αντί για το κοινοβούλιο, αποτελεί ένδειξη δειλίας και αβεβαιότητας της κυβέρνησης.

Ποια θα είναι η συνέχεια; Οι καθημερινές διαμαρτυρίες συνεχίζονται και χρειάζεται να φτάσουν στους χώρους εργασίας.

Αυτές οι πρωτοβουλίες και μεγαλύτεροι αριθμοί στους δρόμους είναι το κλειδί για την ανατροπή αυτής της απαγόρευσης και στη συνέχεια να επιβάλουμε τη νομιμοποίηση της έκτρωσης με τον αγώνα μας. Τα συνδικάτα πρέπει να υποστηρίξουν αυτήν την καμπάνια.

Ανιέτκα Ζμιτ Μορζ, Άντι Ζεμπρόφσκι
Πολωνία