Γράμματα και σχόλια
Φυλακές: Αποσυμφόρηση-υγειονομική κάλυψη τώρα

“Με τη διακοπή των δικαστηρίων αποσύρθηκαν προσωρινά πολλές υποθέσεις κρατουμένων, ακόμη και σε δεύτερο βαθμό, καθώς και αιτήματα αναστολών έκτισης ποινών. Την ίδια ώρα οι συλλήψεις και οι προφυλακίσεις συνεχίστηκαν κανονικά, αυξάνοντας τον ήδη υπεράριθμο πληθυσμό στα καταστήματα κράτησης, ειδικά στις φυλακές Κορυδαλλού”, καταγγέλλει το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων με ανάρτησή του στις 7/11. 

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων έβγαλε στις 8/11 ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει την ανάλγητη πολιτική της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σ. Νικολάου και απαιτεί μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών και υγειονομικής προστασίας των κρατούμενων. Όπως αναφέρει, δεν πάρθηκαν μέτρα για την προστασία από την πανδημία, “Ο υπερσυνωστισμός στις φυλακές, οι άθλιες συνθήκες κράτησης, η παντελής έλλειψη σε προστατευτικά υλικά (μάσκες, αντισηπτικά, γάντια), η υποτυπώδης απολύμανση των χώρων και η παντελής αδιαφορία για τους ευάλωτους (ηλικιωμένους, ανήλικα, βρέφη, μωρομάνες, ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα) δεν είναι κάτι που απασχόλησε -και απασχολεί- την κ. Νικολάου. Τα τελευταία κρούσματα στις φυλακές της Κέρκυρας και των Διαβατών (10 και 62 αντίστοιχα μέχρι στιγμής) σε συνδυασμό με την αδιαφορία του ΕΟΔΥ, όπως καταγγέλλουν σωφρονιστικοί και κρατούμενοι, ανατρέπουν το περίφημο αφήγημα της κ. Νικολάου περί πλήρους ελέγχου της πανδημίας στις φυλακές”.

Η Πρωτοβουλία καλεί το υπουργείο ΠΡΟΠΟ: “Να προχωρήσει, χωρίς αστερίσκους, στην αποσυμφόρηση των φυλακών, καταθέτοντας άμεσα την εξαγγελθείσα νομοθετική ρύθμιση την οποία κρατάει στο συρτάρι. Να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα αφενός για την υγειονομική κάλυψη ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των κρατουμένων, και αφετέρου για τη βελτίωση των απάνθρωπων συνθηκών κράτησης. Να σταματήσουν οι συνεχείς εισβολές της ομάδας ΟΑΕΕ στα κελιά για λόγους αποκλειστικά επικοινωνιακούς, καθώς εν δυνάμει μπορεί να είναι μεταδότης του ιού”.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων εδώ: tinyurl.com/y2am7e8p