Γράμματα και σχόλια
Γεωργία Κόφφα - Αντίο αγαπημένη συντρόφισσα

Το σύνθημα στο πανό που κρατούσε η Γεωργία (στο κέντρο) μαζί με άλλους εκπαιδευτικούς στην πορεία για την Παγκόσμια Μέρα των Γυναικών συνοψίζει όλα αυτά για τα οποία πάλεψε

25/9/2013, Η σ. Γεωργία στη μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

 

Ανακοίνωση για τον θάνατο της Γεωργίας έβγαλε η Γ’΄ΕΛΜΕ, αλλά και οι μαθητές της με τον πιο συγκινητικό τρόπο

 

Mε μεγάλη θλίψη ανακοινώνουμε τον θάνατο της συντρόφισσας Γεωργίας Κόφφα, εκπαιδευτικού, μέλους του ΣΕΚ. Σήμερα τα χαράματα έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 50 χρονών. Πάλεψε με την ασθένεια της, τον καρκίνο, μέχρι τελευταία στιγμή. Έφυγε αγωνίστρια ως το τέλος, όπως ήταν σε όλη της την ζωή.

Η σ. Γεωργία συμμετείχε από τις γραμμές της επαναστατικής αριστεράς, ακούραστα και αταλάντευτα, πολλές φορές κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω της υγείας της, στην πάλη για να ανοίξει η προοπτική ενός άλλου, ελεύθερου κόσμου, χωρίς  εκμετάλλευση, ρατσισμό, σεξισμό και πολέμους. Συμμετείχε ενεργά στο εκπαιδευτικό κίνημα, μέσα από το συνδικάτο της, την Γ ΕΛΜΕ Αθήνας, ήταν μέλος του δικτύου εκπαιδευτικών "Η Τάξη μας" και των Παρεμβάσεων. Με σεβασμό θα την θυμόμαστε πάντα! Θα είναι μαζί μας στις πρώτες γραμμές του αγώνα.

Το ΣΕΚ εκφράζει στην οικογένεια της, στους φίλους και στους συναδέλφους της, θερμά συλλυπητήρια.

6/11/20
Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα

Το 2019 ήταν η χρονιά που η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών στην Ελλάδα πήρε μια ιστορική τροπή. Για πρώτη φορά οργανώθηκε απεργία στις 8 Μάρτη με τις συντρόφισσες και τους συντρόφους της «Κίνησης για την απεργιακή 8 Μάρτη» και του ΣΕΚ να ξεσηκώνουμε ένα καζάνι που έβραζε, τις γυναίκες, τα σωματεία και τις ομοσπονδίες μας στους χώρους δουλειάς. 

Η συντρόφισσα Γεωργία Κόφφα ήταν στην πρώτη γραμμή αυτής της φανταστικής δουλειάς και συνέχισε να τη δίνει μέσα στις σχολικές αίθουσες. Λίγους μήνες αργότερα μαζί με μαθήτριές της και άλλους συναδέλφους βάλανε τέλος σε σεξιστική συμπεριφορά εκπαιδευτικού απέναντι στις μαθήτριές του, κόντρα στις φωνές που θέλανε να αποσιωπηθεί το περιστατικό, για την «ενότητα» του αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας Παιδείας. Πόσο θάρρος γέμισαν εκείνες οι μαθήτριες μετά από αυτό; Πόση δύναμη κέρδισαν οι άλλες εκπαιδευτικίνες μετά από αυτό; 

Πόση ανάγκη έχουμε πολλές Γεωργίες σήμερα; Γιατί η Γεωργία ήταν μία μαχήτρια της τάξης της που πάλευε για την απελευθέρωση των εργατριών και των εργατών αλλά και για την κατάργηση κάθε μορφής καταπίεσης. Η απώλεια της μας γέμισε βαθιά θλίψη και πόνο. Της δίνουμε την υπόσχεση ότι θα τη φτιάξουμε την κοινωνία για την οποία πάλευε, την κοινωνία που θα κυβερνάνε οι δασκάλες, οι μαθήτριες, οι καθαρίστριες αυτού του κόσμου.

Αργυρή Ερωτοκρίτου 

Οι άνθρωποι που αγαπάμε και σεβόμαστε αφήνουν βαθιά το χνάρι τους μέσα μας.

Τη Γεωργία είχα την τύχη να τη γνωρίσω και εκτός κόμματος, μέσα από τη φιλία μας. Ήταν ένας άνθρωπος με οξυδέρκεια που ανάβλυζε αγάπη, κατανόηση και δύναμη, ήταν υποστηριχτική και εξαιρετικά δοτική.

Θα μου λείψει στις διαδικασίες του κόμματος που καθόμασταν μαζί, στις πορείες. Θα μου λείψουν οι συμβουλές της, το χαμογελό της.

 Νομίζω πως ο θανατός της ήταν μια έκρηξη που σκόρπισε στο σύμπαν κύτταρα αγάπης. 

Καλό σου ταξίδι φιλενάδα.

Ειρήνη Φωτέλη

Την Παρασκευή 6 Νοέμβρη αποχαιρετίσαμε με μεγάλη θλίψη την συντρόφισσά μας Γεωργία Κόφφα, που έφυγε από κοντά μας μετά από μία σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

Η συντρόφισσα Γεωργία ήταν μία ακούραστη και αφοσιωμένη επαναστάτρια στη γειτονιά και στο σχολείο. Βρισκόταν μπροστά, μέσα από τις γραμμές του ΣΕΚ, σε όλες τις μάχες ακόμα και όταν η υγεία της την δυσκόλευε. 

Στην μεγάλη απεργία διαρκείας των εκπαιδευτικών τον Σεπτέμβρη του 2013 ήταν κάθε μέρα απ' τα ξημερώματα στην απεργιακή φρουρά έξω από το σχολείο της, το 1ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας, οργάνωνε τους συναδέλφους της και ολόκληρη την γειτονιά για συμπαράσταση και από τότε δεν έλειψε ούτε μία φορά από τους συλλογικούς αγώνες της τάξης της. Πάντα μέσα στις συνελεύσεις, τις καταλήψεις τις διαδηλώσεις, πάντα με την εργατική αλληλεγγύη στο χέρι. Η συντρόφισσα Γεωργία δεν έχανε ούτε λεπτό να μιλήσει και να εμπνεύσει τους μαθητές και τις μαθήτριες της για την μάχη ενάντια στον ρατσισμό, τον σεξισμό και την καταπίεση. 

Στον αγώνα ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό η σ. Γεωργία πρωτοστάτησε στην οργάνωση μεγάλων ενωτικών εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων στην γειτονιά της Νέας Φιλαδέλφειας, όπως ήταν οι μεγάλες εκδηλώσεις με τον σύλλογο γονέων και τους μαθητές για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Μέσα σε όλους τους αγώνες έδινε πάντα τη μάχη για την επαναστατική προοπτική για έναν κόσμο ελεύθερο. 

Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο, τέτοιες στιγμές, να περιγράψει κάποιος την Γεωργία.

Η μαχητικότητα και η συντροφικότητα της θα μας συνοδεύουν στον αγώνα μας για να ανατρέψουμε αυτό το σύστημα. Σε αυτόν τον αγώνα αφοσιώθηκε και της δίνουμε την υπόσχεση ότι θα τον συνεχίσουμε και θα κερδίσουμε!

Αλεξάνδρα Μαρτίνη