Διεθνή
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Αντιπολεμική κοινή ανακοίνωση DSiP (Τουρκία) -ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΤΑΣΗΣ (Ρωσία)

Η Αρμενία, αφού υπέστη ήττα στην περιοχή του διαδρόμου του Λατσίν και έχασε την πόλη Σούσα, αναγκάστηκε να παραδοθεί στις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν που έχουν την υποστήριξη της Τουρκίας. Λίγα χιλιόμετρα από τη Σούσα, όπου τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν κατάφεραν να οχυρωθούν με επιτυχία, βρίσκεται η πόλη Στεπανακέρτ, η πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Με τον διάδρομο του Λατσίν ελεγχόμενο από το Αζερμπαϊτζάν, η ήττα της Αρμενίας ήταν ζήτημα χρόνου.

Η Μόσχα εκμεταλλεύτηκε την αναταραχή στο Καραμπάχ, την πτώση της Σούσα και την επαπειλούμενη κατάληψη του Στεπανακέρτ, στην οποία σίγουρα θα προχωρούσε η Άγκυρα και το Μπακού. Η Ρώσια επιβλήθηκε σαν “εγγυήτρια” της ειρήνης ανάμεσα στα δύο εμπόλεμα μέρη, αλλά όπως τόσες φορές στο παρελθόν, οι ρώσικες “ειρηνευτικές δυνάμεις” πρέπει να ιδωθούν ως κατοχικές δυνάμεις. Σαν αποτέλεσμα αυτών των πράξεων, βλέπουμε την ανάδυση μιας νέας “Υπερδνειστερίας”, στην πράξη ένα τμήμα του Αζερμπαϊτζάν υπό κατοχή, με τη βοήθεια του οποίου το Κρεμλίνο θα μπορεί να επηρεάζει και το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία.

Ο Ερντογάν δεν χρειάζεται επιδείνωση των σχέσεων με τον Πούτιν. Η Τουρκία, παρότι επιχειρεί να μετατραπεί σε περιφερειακή δύναμη, δεν έχει καμιά ελπίδα να περάσει το ρώσικο ιμπεριαλισμό. Όμως θα συνεχίσει να προσπαθεί να αυξήσει την παρουσία της στο Αζερμπαϊτζάν, και θα αρχίσει ένας μαλακός και αργόσυρτος ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός για τον έλεγχο της περιοχής.

Ο έλεγχος της Τουρκίας στο Καραμπάχ είναι αναγκαίος για να προκαλέσει μια αντίρροπη απειλή στη Ρωσία, αλλά και για να δημιουργήσει έναν διάδρομο προς την Κασπία Θάλασσα ώστε να γίνει άλμα για την εξαγωγή προς την Ευρώπη φυσικού αερίου από το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Καζακστάν. Παρόλο που η Άγκυρα τα έβγαλε πέρα στο πρώτο ζήτημα, θα χρειαστεί ακόμη εντονότερη προσπάθεια για να ολοκληρωθεί ο δεύτερος στόχος, μιας και η Μόσχα αντιτίθεται ευθέως. 

Τα συμφέροντα της Ρωσίας σε αυτό το ζήτημα είναι να εμποδιστεί ο ανταγωνισμός για το φυσικό αέριο, καθώς η απώλεια της αγοράς για τους φυσικούς πόρους της Ρωσίας μπορεί να μετατραπεί σε οικονομική καταστροφή. 

Η κλίκα του Αλίγιεφ είχε ανάγκη έναν “μικρό, νικηφόρο πόλεμο” για να διατηρήσει την εξουσία της και να ενισχύσει την ασταθή θέση της στην κοινωνία, μιας και το στοίχημα όσον αφορά στην εσωτερική πολιτική είχε παιχτεί πάνω στη διαβόητη “διατήρηση της σταθερότητας” που προκαλεί ιδιαίτερο εκνευρισμό στην αζέρικη κοινωνία.

Αυτή τη στιγμή, δεκάδες χιλιάδες Αρμένιοι βρίσκονται στην Τουρκία και σε εδάφη που άρπαξε το Αζερμπαϊτζάν. Δεν πρέπει να γίνει δεκτή καμιά πράξη βίας εναντίον τους. Είναι αναγκαίο να τσακίσουμε κάθε μορφή ρατσισμού και σοβινισμού από τη ρίζα της. Αυτό που υπέφερε ο αρμένικος λαός στις αρχές του 20ου αιώνα δεν πρέπει να επαναληφθεί. Αν γίνει κάτι τέτοιο, δεν θα μπορεί να αποφευχθεί ένας νέος πόλεμος και εκδικητική βία.

Εμείς, επαναστάτες σοσιαλιστές από τη Ρωσία και την Τουρκία, είμαστε αντίθετοι στην παρέμβαση στα ζητήματα των λαών του Καυκάσου από τις ιμπεριαλιστικές και υπο-ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Όλα τα ξένα στρατεύματα πρέπει να φύγουν από το Καραμπάχ. Οι λαοί του Καυκάσου πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους για τα δια-εθνοτικά ζητήματα. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για τις συνθήκες ζωής τους και να επηρεάζει τις επιλογές τους. Τα κράτη της περιοχής πρέπει να έχουν πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πετάει στα σκουπίδια το μέλλον που αναζητούν ολόκληρα έθνη.

Μόνο με την ανατροπή της εξουσίας των καπιταλιστών είναι δυνατόν να καταφέρουμε ειρήνη και φιλία μεταξύ των λαών, μόνο η εξουσία της εργατικής τάξης μπορεί να δείξει το σωστό δρόμο για να ξεπεραστούν οι εθνοτικές συγκρούσεις που στηρίζονται στον ακραίο εθνικισμό και σοβινισμό.

Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (DSiP, Τουρκία)
Σοσιαλιστική Τάση (Ρωσία)