Διεθνή
Συνάντηση του Μητσοτάκη με τον αγαπημένο δικτάτορα του Τραμπ

Ντροπή και οργή προκαλούν οι εικόνες και οι δηλώσεις της συνάντησης του Μητσοτάκη και της Σακελλαροπούλου με το δικτάτορα Σίσι στην Αθήνα. “Ελλάδα και Αίγυπτος αποτελούν πρότυπο στρατηγικής συνεργασίας και παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης”, έφτασε να πει η Σακελλαροπούλου. Μιλάμε για τον Σίσι. Ανέβηκε στην εξουσία ανατρέποντας τον εκλεγμένο πρόεδρο Μούρσι και από τότε έχει επιβάλει μια δικτατορία που στάζει αίμα. Ο Τραμπ, που ως γνωστόν μιλάει χωρίς περιστολές, είπε πως ο Σίσι είναι “ο αγαπημένος μου δικτάτορας”. 

Ο Δημήτρης Πλειώνης σε πρόσφατο άρθρο του θυμίζει συνοπτικά αυτό που πρέπει όλοι να ξέρουμε για τον Σίσι: “Ο Σίσι, στις 14 Αυγούστου του 2013, διέπραξε μαζική σφαγή οπαδών του Μόρσι που είχαν κατασκηνώσει κατά δεκάδες χιλιάδες στην πλατεία Ράμπαα του Καΐρου διαμαρτυρόμενοι για την ανατροπή του. Από τα πυρά του στρατού και της αστυνομίας, μέσα σε λίγες ώρες, εκτιμάται από την Human Rights Watch (HRW) ότι δολοφονήθηκαν 904 πολίτες, η στρατιωτική κυβέρνηση παραδέχεται 624, ενώ η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάνει λόγο για 2.600 νεκρούς. Κάποιες λίγες “αυστηρές” συστάσεις ακούστηκαν για να ξεχαστούν πολύ γρήγορα.

Επακολούθησε άγρια καταστολή άνευ ορίων: Αναστολή του νέου Συντάγματος του 2012, δεκάδες χιλιάδες συλλήψεις, κλείσιμο εφημερίδων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών (αρχικά των προσκείμενων στη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας και λίγο αργότερα και όλων όσων δεν έλεγχε η χούντα), απαγόρευση των πολιτικών κομμάτων, οργανώσεων και συνδικάτων. Για να σταθεροποιηθεί οικονομικά το καθεστώς, οι μοναρχίες του Κόλπου βοήθησαν αμέσως με μεταβιβάσεις πολλών δις δολαρίων.”

Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να αντιγράψει και τον Τραμπ (αγαπημένος δικτάτορας) αλλά και τον Μακρόν. Στη συνάντηση ανάμεσα σε άλλα είπε με απίστευτο θράσος ότι “Δεν παρέλειψα να εκφράσω την εκτίμηση όλων μας για το σημαντικό ρόλο της Αιγύπτου ως φάρου και ως θεματοφύλακα του μετριοπαθούς Ισλάμ. Του πραγματικού Ισλάμ. Του μόνου Ισλάμ τολμώ να πω”. Έγινε και θρησκειολόγος ο Μητσοτάκης πλέον, να έχει και άποψη ποιο είναι το “καλό” και ποιο το “κακό” Ισλάμ. Ενώ προφανώς θεματοφύλακας του μετριοπαθούς Ισλάμ είναι ο αιγυπτιακός στρατός -γιατί κι ο Σίσι στρατιωτικός είναι, δεν είναι θεολόγος. Το Ισλάμ που ευλογεί τις σφαγές των συνδικαλιστών και των Αριστερών στην Αίγυπτο είναι καλό. Το Ισλάμ που ευλογεί τα κομμένα κεφάλια των αντιφρονούντων στη Σαουδική Αραβία είναι καλό. Το Ισλάμ που εγκρίνει τις μαζικές δολοφονίες παιδιών στην Υεμένη είναι καλό. Το Ισλάμ στο οποίο στηρίζονται κάποιοι από τους αγωνιστές για να αντέξουν τις φυλακές και τα βασανιστήρια στην Αίγυπτο είναι “κακό”. Ισλαμοφοβία ανακατεμένη με τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της ελληνικής άρχουσας τάξης που βλέπουν στον Σίσι, το Ισραήλ και τα καθεστώτα του Κόλπου ως εγγυητές της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο για να αντισταθμίσουν τους σχεδιασμούς της Τουρκίας. Οι μοιρασιές των ΑΟΖ και οι αγωγοί είναι η πηγή της υποτιθέμενης “ελληνο-αιγυπτιακής” φιλίας και στο βωμό της ξεχνιούνται και οι χιλιάδες δολοφονημένοι και οι δεκάδες χιλιάδες κρατούμενοι και εξαφανισμένοι.

Το πράγμα γίνεται ακόμη χειρότερο γιατί από την πλευρά της Αιγύπτου η επίσκεψη εντάσσεται και σε μια διεθνή εκστρατεία για να μακιγιάρουν την εικόνα του Σίσι και του καθεστώτος του, ενόψει και της αλλαγής στο Λευκό Οίκο. Επειδή ο Τραμπ, που στήριξε με όλα τα μέσα τον Σίσι, φεύγει, έχουν αγχωθεί για το τι στάση θα κρατήσει η ομάδα του Μπάιντεν. Κι έτσι παίρνουν όλα τα μέτρα. Στις 9 Νοέμβρη, δυο μέρες πριν έρθει στην Αθήνα ο Σίσι, η Αίγυπτος προσέλαβε με αμοιβή 65.000 δολάρια το μήνα την εταιρεία νομικής υποστήριξης και οργάνωσης λόμπι Brownstein, για την οργάνωση μιας ομάδας στην οποία επικεφαλής μπαίνουν δύο στελέχη των Δημοκρατικών που θα υπερασπίζουν τον Σίσι και το καθεστώς του. Και την ίδια στιγμή, ο αιγυπτιακός και ο σουδανικός στρατός προχωράνε σε κοινά αεροπορικά γυμνάσια, την ώρα που στην Αιθιοπία έχει ξεσπάσει ένας πόλεμος που μπορεί να μετατραπεί σε περιφερειακός. Ο Σίσι είχε τη διαβεβαίωση του Τραμπ ότι θα σταθεί στο πλευρό του αν ανοίξει μέτωπο με την Αιθιοπία για τη διαχείριση των νερών του Νείλου. Αυτοί είναι οι πυλώνες της σταθερότητας του Μητσοτάκη που τολμάει να κάνει και μάθημα περί Ισλάμ.