Γράμματα και σχόλια
Φυλακές: Αποσυμφόρηση τώρα!

Εκρήγνυται η υγειονομική βόμβα του υπερφορτωμένου σωφρονιστικού συστήματος. Παρά τις καταγγελίες για υπερσυνωστισμό και ελλείψεις και παρά τις εκκλήσεις των κρατούμενων να κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση για την αποσυμφόρηση των φυλακών, το υπουργείο δεν έκανε τίποτα. Σαν αποτέλεσμα η φυλακή των Διαβατών, που τα κρούσματα έχουν φτάσει το 10% των κρατούμενων, μετράει ήδη δυο θύματα από τον κορονοϊό.

“Μας έχουν κλειδωμένους μέσα στους θαλάμους 10 άτομα μέσα σε 20 τετραγωνικά μέτρα που αναλογούν κανονικά σε 5 άτομα, χωρίς να μπορούμε να προσέχουμε την προσωπική μας υγιεινή. Μαζί μας βρίσκονται και όσοι έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό”, κατήγγειλαν οι κρατούμενοι στις 10/11. “Έχουν κλείσει τα πάντα, όλη φυλακή είναι κλειστή. Ζεστό νερό μας δίνουν μία ώρα μόνο την ημέρα και δεν προλαβαίνουν να κάνουν 10 άτομα μπάνιο. Δεν έχουμε στους θαλάμους βραστήρες για να παρέχουμε ζεστό νερό... Δεν έχουμε καμία περίθαλψη από ιατρική φροντίδα (χάπια, σιρόπια, βιταμίνες, αντιβιοτικά). Μας έχουν κλεισμένους στους θαλάμους για 15 μέρες. Δεν μας ανάβουν τα καλοριφέρ και ο κόσμος κρυώνει και εκτός από αυτό μας αναγκάζουν να έχουμε συνέχεια τα παράθυρα ανοιχτά, για να αερίζεται ο θάλαμος”.

Η Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή, σε ανακοίνωσή της στις 23/11 αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: “Η φυλακή Διαβατών έχει πληρότητα 140%, δηλαδή 506 κρατούμενους ενώ θα έπρεπε να έχει 358! Η είδηση για τους δύο νεκρούς δεν αναρτήθηκε ποτέ στον ιστότοπο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς προτιμήθηκαν οι έφοδοι σε φυλακές με ευρήματα μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών. Η ενημέρωση του Υφυπουργού Οικονόμου στη διάρκεια κοινοβουλευτικού ελέγχου στις 13/11 με αναφερόμενα 208 κρούσματα στις φυλακές δεν αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Υπουργείου. Από τότε, δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση για την εξέλιξη των ύποπτων κρουσμάτων σε κρατούμενους στις φυλακές Τρικάλων, Λάρισας, Βόλου, Άμφισσας και Δομοκού. 

Η διασπορά του ιού εξαπλώνεται με βεβαιωμένα κρούσματα σε κρατούμενους των φυλακών Γρεβενών, Νιγρίτας, Κέρκυρας, κλπ. Πολλά τα βεβαιωμένα κρούσματα σωφρονιστικών υπαλλήλων, που καταγγέλλουν ότι ο ιός έχει ήδη μπει σε πάνω από τα μισά σωφρονιστικά ιδρύματα. Η στρατηγική εφησυχασμού από το Υπουργείο διακινδυνεύει κι άλλες ανθρώπινες ζωές”. Οι κρατούμενοι στην αγροτική φυλακή Κασσάνδρας Χαλκιδικής σταμάτησαν τις εργασίες στις 19/11 διαμαρτυρόμενοι για την αδράνεια μετά την εμφάνιση κρουσμάτων και εκεί.

Και ο παραλογισμός συνεχίζεται. Οι κρατούμενοι στις φυλακές Λάρισας καταγγέλλουν ότι τους απαγορεύτηκε από τη διοίκηση να λαμβάνουν βιβλία ταχυδρομικά γιατί “μπορεί να έχουν κορονοϊό”!