Γράμματα και σχόλια
Ο “εθελοντισμός” δεν είναι λύση

Σε μια ακόμη προσπάθεια να μετατοπιστεί η δημόσια συζήτηση όσο πιο μακριά γίνεται από τις προσλήψεις προσωπικού στο ΕΣΥ, ο Μητσοτάκης έδωσε συγχαρητήρια, μέσα σε τυμπανοκρουσίες, σε 17 νοσηλεύτριες και έναν νοσηλευτή που πήγαν από την Κρήτη, την Αργολίδα και την Κομοτηνή στη Θεσσαλονίκη για να ενισχύσουν το ΑΧΕΠΑ και το Ιπποκράτειο. Δήλωσε μάλιστα “βαθιά υπόχρεος”.

Η Μαρία Χαρχαρίδου, νοσηλεύτρια από το ΓΝΑ Γεννηματάς, σχολιάζει: “Μπορεί η κίνηση αυτή να έγινε με καλή πρόθεση από τις συναδέλφισσες. Η Θεσσαλονίκη βουλιάζει και σκέφτονται να βοηθήσουν. Αλλά δε λύνεται έτσι το πρόβλημα. Οι ανάγκες είναι τεράστιες, χρειάζονται άμεσες και μόνιμες προσλήψεις ενός πολύ μεγάλου αριθμού, τουλάχιστον 15.000. Το να λειτουργήσουμε πυροσβεστικά για λίγες μέρες και να το αξιοποιήσει επικοινωνιακά η κυβέρνηση δεν ωφελεί ούτε τους ασθενείς ούτε εμάς τους νοσηλευτές. Δίνει μια ψευδή αίσθηση κάλυψης. Δεν μπορεί ενώ αυξάνονται τόσο πολύ τα κρούσματα και οι νεκροί και έχουμε εκκλήσεις από γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό κλπ για ενίσχυση του ΕΣΥ, η κυβέρνηση να απαντάει με εθελοντισμό.

Είναι και στα όρια του γελοίου να το συζητάμε από άποψη μεγεθών. Δόθηκε τόση έμφαση, διαδικτυακή σύνδεση με τον πρωθυπουργό κλπ, για τη μετακίνηση 15-20 ανθρώπων για δυο βδομάδες. Χρειάζεται χρόνος προσαρμογής στο νέο νοσοκομείο. Ακόμα και τμήμα να αλλάξεις στο ίδιο νοσοκομείο, στην αρχή δυσκολεύεσαι. Στην άλλη άκρη της χώρας θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 μέρες. Και όλα αυτά για να κάτσουν πόσο, άλλες δέκα μέρες;

Και τελικά το μήνυμα ποιο είναι; Να έρθουν κι άλλοι εθελοντές; Από πού; Κι από εκεί που έφυγαν οι εθελοντές αυτοί δεν περίσσευαν. Κρύβεται πίσω από αυτό μια ολόκληρη κυβέρνηση που δεν έχει ανακοινώσει καμία πρόσληψη, ούτε καν συμβασιούχων πόσο μάλλον μόνιμων, ακόμα και τώρα. Μετά από τρεις βδομάδες λοκντάουν. Και από το 'πρώτο κύμα' μέχρι σήμερα υπήρχε υπεραρκετός χρόνος προετοιμασίας, καμία δικαιολογία γιατί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο”.