Διεθνή
Συμμαχίες θανάτου με τα Εμιράτα

Η ξεφτίλα συνεχίζεται για τις διεθνείς διασυνδέσεις που προωθεί ο Μητσοτάκης. Υπάρχει μία χώρα που στρατιωτικά είχε το βασικό ρόλο για τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών, τον λιμό στην Υεμένη που άφησε εκατομμύρια παιδιά να πεθαίνουν από την πείνα και έφερε τη χολέρα στη μεγαλύτερη έξαρσή της σε όλη την εποχή μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή η χώρα είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που από την περασμένη βδομάδα έχουν υπογράψει κοινό αμυντικό δόγμα με το ελληνικό κράτος. Ας απαριθμήσουμε τους εκλεκτούς συμμάχους του Μητσοτάκη: το Ισραήλ, το κράτος του σύγχρονου απαρτχάιντ, ζωντανό απολίθωμα της αποικιοκρατίας, η Αίγυπτος, το καθεστώς του “αγαπημένου δικτάτορα του Τραμπ”, που στέλνει στη φυλακή και εξαφανίζει όποιον αντιμιλάει και πλέον προσπαθεί να εξοντώσει ακόμη και τις διεθνείς οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και πλέον, αυτοί που επανέφεραν τη χολέρα στον 21ο αιώνα.

Δένδιας, Άδωνις και Μητσοτάκης επισκέφτηκαν και έβγαλαν σέλφι στα παλάτια των εμίρηδων για να πάρουν σαν αντάλλαγμα την υπόσχεση ότι τα Εμιράτα θα βοηθήσουν την Ελλάδα σε πιθανό πόλεμο με την Τουρκία. Δεν πρόκειται όμως για συμμαχία που εγγυάται την ειρήνη. Το αντίθετο, απλώνει το πεδίο των ανταγωνισμών σε σημεία που ως τώρα δεν έφτανε. Τα Εμιράτα, για τους δικούς τους λόγους, βρίσκονται μπλεγμένα σε όλες τις πολεμικές αντιπαραθέσεις από το Μαρόκο ως το Ιράν. Είναι οι βασικοί προμηθευτές σε όπλα και χρήμα της πλευράς Χάφταρ στον λιβυκό πόλεμο. Τα Εμιράτα προώθησαν τους δολοφόνους της στρατιωτικής χούντας στο Σουδάν που κράτησαν την εξουσία μετά την ανατροπή του Μπασίρ. Αυτή τη στιγμή στον πόλεμο που εξελίσσεται στην Αιθιοπία καταγράφεται παρουσία των ντρόουν από τα ΗΑΕ. Η διάλυση της Υεμένης συνεχίζεται. Το λεγόμενο “Αμυντικό Δόγμα” που υπέγραψε ο Μητσοτάκης σημαίνει ότι ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός απλώνεται και επίσημα σε όλα αυτά τα σημεία. Ανάμεσα στα σημεία της συμφωνίας είναι ότι θα υπάρχει μόνιμη στάθμευση ενόπλων δυνάμεων από τη μία χώρα στην άλλη. Τα F-16 από τα Εμιράτα ήδη βρίσκονται στην Κρήτη από τον Αύγουστο, όταν άναψε η κρίση με την Τουρκία. Τώρα ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα αποκτήσουν ημι-μόνιμη παρουσία στον Περσικό Κόλπο.

Πολλά σχόλια γράφονται για το πώς η Τουρκία παρεμβαίνει σε μια σειρά μέτωπα, από το Αζερμπαϊτζάν ως τη Λιβύη, μέσω Συρίας. Αλλά τα Εμιράτα δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν σε τυχοδιωκτισμό. Πλέον το ελληνικό κράτος ευθυγραμμίζεται μαζί τους. Σε πιθανό πόλεμο με το Ιράν, τα Εμιράτα θα έχουν βασική συμμετοχή. Τι σημαίνει “Κοινό Αμυντικό Δόγμα” σε αυτή την περίπτωση; Ο πόλεμος με το Ιράν είναι ο βασικός λόγος που αντιστάθμιζε τις πιέσεις για να μην πουληθούν F-35 στα Εμιράτα. Το Ισραήλ αντιδρούσε για να μην χαθεί η ισορροπία μεταξύ του ίδιου και των βασιλιάδων του Κόλπου. Πλέον τα Εμιράτα έχουν αναγνωρίσει το Ισραήλ και η εξομάλυνση προχωράει. Τώρα η Ελλάδα γίνεται ένας έξτρα κουμπάρος σε αυτό το γάμο, όπου τα μόνα δώρα είναι όπλα και βομβαρδισμοί. Ένα από τα κοινά εξάλλου του ελληνικού κράτους με τα Εμιράτα είναι τα υπέρογκα ποσά που σπαταλούνται στους εξοπλισμούς. Η ελληνική κυβέρνηση πήρε τα συγχαρητήρια του Τραμπ γιατί είναι από τις ελάχιστες χώρες που ξεπερνάει προς τα πάνω τις εξοπλιστικές απαιτήσεις που έχει το ΝΑΤΟ. Τα Εμιράτα δίνουν 5,6% για εξοπλισμούς. Εκτός από τις ΗΠΑ, αγοράζουν και από τη Γαλλία. Γι’ αυτό εξάλλου, το Ισλάμ των Εμιράτων καταγράφεται στο “καλό Ισλάμ” σύμφωνα και με τον Μακρόν και με το Μητσοτάκη. Ο Μητσοτάκης παίρνει τα λεφτά από τα νοσοκομεία και τα σχολεία, για να τα κάνει Ραφάλ, ενώ ο πρίγκιπας του Άμπου Ντάμπι δίνει τα πετροδολάρια για να να αγοράζει Ραφάλ και ντρόουν που βομβαρδίζουν σχολεία και νοσοκομεία στην Υεμένη, την Αιθιοπία και προσεχώς στο Ιράν. 

Τα Εμιράτα βρίσκονται σε διαδικασία να αναπτύξουν τη δική τους πολεμική βιομηχανία και να τη μετατρέψουν σε αιχμή της χώρας. Γι’ αυτό ζήτησαν και πήραν από την ελληνική κυβέρνηση 90 στρέμματα δίπλα στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, όπου θα βάλουν τις εγκαταστάσεις τους για να εκπαιδεύονται οι μηχανικοί τους από τους Έλληνες τεχνικούς.

Όταν μας μιλάνε για τις ΑΟΖ, τον υποθαλάσσιο πλούτο, τις υφαλοκρηπίδες και τα “εθνικά δίκαια”, εννοούνε βομβαρδιστικά και συμμαχίες θανάτου. Αυτά παζάρεψε ο Μητοτάκης στα Εμιράτα.