Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Μέρες του Αλέξη 2020: Σύγκρουση δυο κόσμων

Αθήνα. Φωτό: Γιώργος Πίττας

Στις 6 Δεκέμβρη 2020 βρέθηκαν αντιμέτωποι όσοι ήθελαν να τιμήσουν τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ενός 15χρονου που δολοφονήθηκε από την αστυνομία και όσοι ήθελαν να τιμήσουν τον δολοφόνο του, τον μπάτσο Κορκονέα. Οι μεν κράταγαν ένα λουλούδι, μια κόκκινη σημαία, μια επαναστατική εφημερίδα. Οι δε κουβάλαγαν πολλά κιλά φονικό εξοπλισμό στις στολές τους, αγορασμένο με λεφτά που κόπηκαν από τις δαπάνες του ΕΣΥ και είχαν τις πλάτες και τις εντολές της κυβέρνησης. 

Παρά τις μαζικές συλλήψεις, οι διαδηλωτές υποχρέωσαν τον Χρυσοχοΐδη και την κυβέρνηση σε ένα ακόμα στραπάτσο. Η χουντική απαγόρευση που είχε ανακοινώσει ο αρχηγός της αστυνομίας την προηγούμενη νύχτα, έσπασε. Παρά τους 5.000 μπάτσους στριμωγμένους στη γειτονιά των Εξαρχείων, οι διαδηλωτές κατάφεραν να βρουν τον τρόπο να συγκεντρωθούν και να ρεζιλέψουν την κυβέρνηση. Έκαναν το γύρο του κόσμου οι εικόνες της σύλληψης διαδηλωτών από τη συγκέντρωση του ΣΕΚ, υγειονομικών με τις στολές τους, δικηγόρων, οι επιθέσεις σε φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφους, οι κρότου λάμψης σε πολυκατοικία, η προσαγωγή της Ελισάβετ, ατόμου με αναπηρία, ή της αν. διευθύντριας του ιδρύματος Ρόζας Λούξεμπουργκ Μαρίας Οσάνα, επειδή πήγαν να αφήσουν ένα λουλούδι στο σημείο της δολοφονίας.

Στην οδό Ναυαρίνου, στο ύψος του Παιδαγωγικού, λίγα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι δεκάδες άρχισαν να συγκεντρώνονται ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος και να παρατάσσονται με αποστάσεις, μάσκες και σημαίες και να φωνάζουν συνθήματα. Σε λίγη ώρα τόσο από τη μεριά της οδού Μαυρομιχάλη, όσο και της Χαριλάου Τρικούπη, παρατάχτηκαν διμοιρίες των ΜΑΤ αποκλείοντας τους διαδηλωτές. Σύντροφοι/ισσες που έρχονταν μετά τον αποκλεισμό στήνονταν κι αυτοί με αποστάσεις, πίσω από τα ΜΑΤ, κι άνοιγαν αφίσες που καλούσαν σε απεργία ενάντια στον προϋπολογισμό, συμμετέχοντας έτσι στη συγκέντρωση. Στα καλέσματα για κατάθεση λουλουδιών στο σημείο της δολοφονίας, η απάντηση των μπάτσων ήταν ότι θα προσαχθούν όλοι οι διαδηλωτές. 

Πράγματι, πρώτος που οδηγήθηκε στην κλούβα ήταν ο δημοτικός σύμβουλος Αθήνας Πέτρος Κωνσταντίνου. “Δεν θα τους περάσει! Είμαστε πιο δυνατοί από την κυβέρνηση του Μητσοτάκη!” φώναξε πριν μπει στην κλούβα. Δεύτερος ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός στο ΓΝΑ Γεννηματάς και μέλος του Γ.Σ της ΑΔΕΔΥ. Τα προσχήματα περί απαγορεύσεων για λόγους δημόσιας υγείας είχαν μόλις καταρρεύσει. Συλλαμβάνονταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία. Ακολούθησαν κι άλλοι υγειονομικοί. Τα μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Αγ.Σάββας, Κατερίνα Πατρικίου, Ζαννέτα Λυσικάτου και Φιλιώ Φραγκάκου, ο Μιχάλης Βερβέρης, εργαζόμενος στο Αγ. Όλγα, η Θένια Ασλανίδη, γιατρός στο Κέντρο Υγείας Καλυβίων, ο γιατρός Νεκτάριος Χάινταρ, κ.α. Αρκετοί από αυτούς λόγω της πολύωρης κράτησης που ακολούθησε, εμποδίστηκαν από το να πάνε στη βάρδιά τους στο νοσοκομείο.

Με υψωμένες γροθιές

Ένας – ένας οι διαδηλωτές, με υψωμένες γροθιές οδηγούνταν στις κλούβες. Ο διευθυντής της Εργατικής Αλληλεγγύης Πάνος Γκαργκάνας, η Διονυσία Πυλαρινού, ιστορικό στέλεχος της επαναστατικής αριστεράς, η Κατερίνα Θωίδου δημοτική σύμβουλος στη Νίκαια. Όσοι είχαν μπει στην κλούβα έριχναν το σύνθημα σε όσους βρίσκονταν απ' έξω και η διαδήλωση συνεχιζόταν. Τρεις κλούβες γέμισαν κι αναχώρησαν για το Μεταγωγών, στην Πέτρου Ράλλη. Ανάμεσά τους δεκάδες μέλη του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εκλεγμένοι συνδικαλιστές/τριες, μέλη φοιτητικών συλλόγων κι εργατικών σωματείων. 

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης και ο Κώστας Παπαδάκης, μέλη της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής βρέθηκαν ανάμεσα στους συλληφθέντες, παρότι βρίσκονταν στο σημείο όχι μόνο ως διαδηλωτές, αλλά και ως δικηγόροι, γεγονός που είχε γίνει γνωστό στις αρχές κι αποτέλεσε κι αντικείμενο μήνυσης που έκαναν οι δικηγόροι εναντίον των αρμοδίων αστυνομικών οργάνων. 

Συλλήψεις έγιναν και σε άλλα σημεία στα Εξάρχεια όπου αγωνιστές της αριστεράς άνοιξαν πανό και φώναξαν συνθήματα. 

Στην Πέτρου Ράλλη συγκεντρώθηκαν δεκάδες συμπαραστάτες/τριες, συνδικαλιστές, βουλευτές και δημοτικοί σύμβουλοι της αριστεράς, συγγενείς και σύντροφοι συλληφθέντων.

Το αυτονόητο της πρόσβασης στους δικηγόρους δεν ήταν δεδομένο για αρκετές ώρες. Οι συμπαραστάτες και τα μέλη της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων έδωσαν μάχη στην είσοδο του Μεταγωγών για να μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με τους συλληφθέντες. Την εικόνα από τις συνθήκες της πολύωρης κράτησης περιγράφει κάτω ο δημοσιογράφος της Εργατικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Δασκαλάκης, που επίσης συνελήφθη. Καταγγελίες για τις συνθήκες κράτησης ήρθαν και από τους συλληφθέντες που μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ, όπου κρατούμενος έπαθε κρίση επιληψίας με κίνδυνο της ζωής του. Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι αργά το βράδυ, αφού πέρασαν τη διαδικασία της σύλληψης.

Για όλους τους αγωνιστές/τριες, συλληφθέντες και μη, που βρέθηκαν στην Πέτρου Ράλλη, ο χώρος είχε κι έναν παραπάνω συμβολισμό. Δώδεκα χρόνια πριν, ταυτόχρονα με τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από την ΕΛΑΣ, έπεφτε νεκρός ο Μαζίρ Γκιούλ, Πακιστανός μετανάστης στην Πέτρου Ράλλη, μετά από επίθεση αστυνομικών. Το έκτακτο φύλλο της Εργατικής Αλληλεγγύης την επόμενη της δολοφονίας του Αλέξη, είχε αυτόν στο εξώφυλλο συνδέοντας τις δύο δολοφονίες με σύνθημα “Κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων”. Η αστυνομία του Χρυσοχοΐδη κατάφερε άθελά της να τιμηθεί η μνήμη και των δύο στα σημεία που έπεσαν νεκροί.

Πάτρα. Φωτό: Τόνια Λαχανιώτη

 

Γιάννενα. Φωτό: Αρετή Κανέλλου

 

Χανιά. Φωτό: κΡαΧ Radio

 

To έκτακτο φύλλο της Εργατικής Αλληλεγγύης στις 7/12/2008