Ιδέες
Πάμε στους αγώνες διαβασμένοι

Μπορεί η κυβέρνηση μέσα στην κρίση της τρομαγμένη να βρίσκει αποκούμπι στην αστυνομική καταστολή του Χρυσοχοΐδη αλλά δεν σταματά ούτε στιγμή –με αφορμή την πανδημία, αλλά όχι μόνο– να μας βομβαρδίζει με όλο το ιδεολογικό οπλοστάσιο της άρχουσας τάξης για να «πείσει» τον κόσμο να κάτσει ήσυχος στ’ αυγά του και να μην αντιστέκεται. Γι’ αυτό στους αγώνες μας είναι ανάγκη «να πάμε διαβασμένοι». 

Η έκδοση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου «Πανδημία-Κλιματική Αλλαγή, Ενάντια στον καπιταλισμό της καταστροφής», εξηγεί πώς η επέλαση του Covid-19 συνδέεται με τον τρόπο που ο καπιταλισμός οργανώνει την παραγωγή και τη σχέση της ανθρώπινης κοινωνίας με τη φύση, μια σχέση καταστροφική όπως επεσήμαιναν ήδη από την εποχή τους ο Μαρξ και ο Ένγκελς. Η Ναόμι Κλάιν στο νέο της βιβλίο «Στις φλόγες - το καυτό θέμα της κλιματικής αλλαγής» αναλύει την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν ριζικά μέτρα για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής καταστροφής, που μετατρέπεται γρήγορα σε υπαρξιακή κρίση για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Το «Καπιταλισμός Ζόμπι - Η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και η Επικαιρότητα του Μαρξ» του Κρις Χάρμαν είναι θεμέλιο για την κατανόηση της μακρόσυρτης κρίσης του συστήματος που σημαδεύεται από παροξυσμούς σαν τον σημερινό.

Αυτοί οι παροξυσμοί απλώνονται και με την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή μας. Αυτό είναι το φόντο της αντιδραστικής ελληνοτουρκικής διαμάχης που ξανακλιμακώνεται λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Η έκδοση «Ελλάδα-Τουρκία: Η σύγκρουση των υποϊμπεριαλισμών» μας δίνει το υπόβαθρο αυτού του ανταγωνισμού και επιχειρήματα για να παλέψουμε ενάντια στους ‘άξονες’ και την απειλή του πολέμου. Το βιβλίο του Αλέξη Ηρακλείδη «Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειος, 50+1 όψεις των ελληνοτουρκικών διενέξεων» απορρίπτει το μύθο που πλασάρει η ελληνική άρχουσα τάξη ότι η πηγή των προβλημάτων είναι η ‘τουρκική επιθετικότητα’ που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και ότι η Ελλάδα είναι αμυνόμενη. Τα κείμενα της συλλογής «Ο ‘Αθώος’ Εθνικισμός» με επιμέλεια του Ηρακλή Μήλλα φωτίζουν τους διάφορους τρόπους που ο εθνικισμός περνάει από «τα πάνω». Πολύ βοηθητικά είναι και δυο βιβλία για την Κύπρο: «Ο Ντενκτάς στον Νότο: Η κανονικοποίηση της διχοτόμησης στην ελληνοκυπριακή πλευρά» του Γρηγόρη Ιωάννου και «10+1 Μύθοι για το Κυπριακό» του Νικόλα Κυριακού. Το βιβλίο του Νίκου Λούντου «Μέση Ανατολή - Από το διαρκή πόλεμο στη διαρκή επανάσταση» είναι πολύτιμο τόσο γιατί παρουσιάζει μια συνολική εικόνα και απαντάει στα ερωτήματα για το τι πραγματικά συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή, όσο και γιατί αναδεικνύει τη δύναμη των κινημάτων ‘από τα κάτω’.

Black Lives Matter

Το 2020 σημαδεύτηκε και από την πτώση του Τράμπ κάτω και από τα χτυπήματα της κοινωνικής έκρηξης που προκάλεσε η πανδημία, το Black Lives Matter και οι εργατικές κινητοποιήσεις. Το κίνημα στις ΗΠΑ έχει παρελθόν και μεγάλες εμπειρίες. Αξίζει να διαβάσετε τρία βιβλία του ΜΒ που ξετυλίγουν τους μεγάλους αγώνες του: «Αντεπίθεση – Η αμερικάνικη εργατική τάξη τη δεκαετία του ‘30» του Τζον Νιούσινγκερ, «Βιετνάμ 1960-1975, ο αμερικάνικος πόλεμος» του Τζόναθαν Νιλ και «Ρατσισμός, τι είναι και πώς παλεύεται» του Άλεξ Καλλίνικος που αναλύει τις ρίζες του ρατσισμού και του κινήματος των μαύρων στην καρδιά του καπιταλισμού.

Οι συγκεντρώσεις που κουρέλιασαν την απόπειρα του Χρυσοχοΐδη να απαγορεύσει τις κινητοποιήσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, άνοιξαν ξανά τη συζήτηση για το τι ήταν η εξέγερση του Νοέμβρη και την επικαιρότητά της σήμερα. Το βιβλίο του Ιάσονα Χανδρινού «Όλη η νύχτα εδώ!» μεταφέρει όλη τη ζωντάνια της εξέγερσης μέσα από δεκάδες προσωπικές μαρτυρίες των ανθρώπων που συμμετείχαν στα γεγονότα που άνοιξαν το δρόμο για την κατάρρευση της δικτατορίας. Η παμφλέτα του ΜΒ «Το Πολυτεχνείο είναι εδώ – ο δρόμος του Νοέμβρη επαναστατικός!» με κείμενα του Λ. Μπόλαρη, της Μ. Στύλλου και του Π. Γκαργκάνα, αναδεικνύει την τις πολιτικές μάχες που έδωσαν οι, μικρές τότε, δυνάμεις της επαναστατικής αριστεράς και που καθόρισαν την πορεία των γεγονότων. Τις καταβολές αυτής της αριστεράς θα βρείτε στη συλλογή κειμένων από την παράνομη εφημερίδα ‘Η Μαμή’ της Οργάνωσης Σοσιαλιστική Επανάσταση (από την οποία προέρχεται το ΣΕΚ) από το 1972-1974 με τίτλο «Οι ρίζες της επαναστατικής αριστεράς στην Ελλάδα», καθώς και στην επανατύπωση του περιοδικού «Επανάσταση νο7». Τα «Ιουλιανά 1965» με κείμενα του Δ. Λιβιεράτου, της Μ. Στύλλου και του Λ. Μπόλαρη συμπληρώνουν την εικόνα της περιόδου με την περιγραφή του ‘ελληνικού πρώιμου Μάη του 68’, μιας εργατικής έκρηξης που σάρωσε τη χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη κι έριξε δυο κυβερνήσεις.

Ένγκελς

Το Νοέμβρη συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την γέννηση του Φρίντριχ Ένγκελς. Στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο θα βρείτε όλα τα έργα του που κυκλοφορούν στα ελληνικά. Η μπροσούρα του «Σοσιαλισμός -Ουτοπικός και Επιστημονικός» είναι η καλύτερη εισαγωγή στις μαρξιστικές ιδέες και την υλιστική αντίληψη της ιστορίας. Σε τρία βιβλία του –«Η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία», «Η διαλεκτική της φύσης» και «Το ζήτημα της κατοικίας»– περιγράφει και εξηγεί το πώς και το γιατί ο καπιταλισμός συγκρούεται με τη φύση και καταστρέφει το περιβάλλον και τις ζωές των ανθρώπων. Από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο κυκλοφορεί το κείμενό του «Ο ρόλος της εργασίας στην εξανθρώπιση του πιθήκου» που συνοδεύεται από ένα εκτενές κείμενο του Κρις Χάρμαν με τίτλο «Ο Ένγκελς και η καταγωγή της ανθρώπινης κοινωνίας».

Αναντικατάστατο και σήμερα παραμένει ένα από τα κορυφαία έργα του Ένγκελς «Η καταγωγή της οικογένειας της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους». Είναι η αφετηρία του εξοπλισμού μας στην πάλη ενάντια στον σεξισμό, για την γυναικεία απελευθέρωση. Ιδιαίτερα σήμερα που οι μάχες ενάντια στην καταπίεση φουντώνουν σε όλο τον κόσμο και ανοίγουν όλα τα ζητήματα. Για παράδειγμα, η Α. Ματθαίου στο βιβλίο της «Οικογένεια και σεξουαλικότητα. Μεταξύ παράδοσης και νεωτερικότητας (ελληνικές μαρτυρίες 17ος - αρχές 19ου αιώνα)» πραγματεύεται το πώς κατασκευάστηκε η σύγχρονη αστική οικογένεια στην Ελλάδα. Το βιβλίο της Μαρίας Στύλλου «Η Πάλη για την Απελευθέρωση των Γυναικών» συνοψίζει τη συζήτηση για τη γυναικεία καταπίεση και τη δύναμη της εργατικής τάξης να την αντιπαλέψει.

Λέον Τρότσκι

Φέτος έκλεισαν και 80 χρόνια από τη δολοφονία του Λ. Τρότσκι, του μπολσεβίκου που συγκρούστηκε με τη σταλινική αντεπανάσταση και κράτησε ζωντανή τη φλόγα της επαναστατικής θεωρίας και πράξης στη συγκλονιστική δεκαετία του ’30. Το βιβλίο του Ντάνκαν Χάλλας «Ο Μαρξισμός του Τρότσκι» (3η έκδοση) είναι η καλύτερη εισαγωγή στις ιδέες και τη δράση του μεγάλου επαναστάτη: από τη θεωρία της διαρκούς επανάστασης, μέχρι την επαναστατική κληρονομιά της Κομιντέρν και το ενιαίο μέτωπο, και από κει στην πάλη ενάντια στο σταλινισμό.

Επίσης στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο θα βρείτε και μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες νέες κυκλοφορίες που αξίζει να παραγγείλετε, όπως: «Τα μεσάνυχτα του αιώνα» του Βίκτορ Σερζ, του συγγραφέα του «Έτος Ένα της Ρώσικης Επανάστασης» που κυκλοφορεί από το ΜΒ. «Τατλίν: μνημείο στην Τρίτη Διεθνή, αριστερός μοντερνισμός και Οχτωβριανή επανάσταση» του Νίκου Αξαρλή. «Δημοσιογραφία και Τύπος» του μεγάλου ιταλού επαναστάτη Αντόνιο Γκράμσι. «Η Γερμανική Επανάσταση» του Πιερ Μπρουέ, που μαζί με τη «Χαμένη επανάσταση – Γερμανία 1918-1923» του Κρις Χάρμαν αποτελούν τις καλύτερες ιστορίες για το επαναστατικό κύμα που σάρωσε τη Γερμανία μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και πολλά άλλα νέα βιβλία.

Στο επόμενο τεύχος της Εργατικής Αλληλεγγύης θα παρουσιάσουμε βιβλία για ένα από τα πιο συνταρακτικά γεγονότα του 2020: την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή στις 7 Οκτώβρη –με αφορμή και τη νέα έκδοση που ετοιμάζει το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο και καλύπτει μέρα προς μέρα τη μάχη που δόθηκε στις πάνω από 450 συνεδριάσεις του δικαστήριου για το χαριστικό χτύπημα στους ναζί.

 

Θα τα βρείτε στο

Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο
Φειδίου 14, πίσω από Τιτάνια-ΡΕΞ
Τηλ. 2105247584
www.marxistiko.gr