Γράμματα και σχόλια
Αίγυπτος: Βραβείο στους κρατούμενους συντρόφους

Το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE, η επίσημη ένωση όλων των δικηγορικών συλλόγων της Ευρώπης, στην οποία συμμετέχει και ο ΔΣΑ) απονέμει το βραβείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του 2020 σε 7 δικηγόρους στην Αίγυπτο που διώκονται και είναι φυλακισμένες/οι από τη Χούντα του Σίσι: Haytham Mohammadein, Hoda Abdelmoniem, Ibrahim Metwally Hegazy, Mahienour El-Massry, Mohamed El-Baqer, Mohamed Ramadan και Zyad El-Eleimy.

Ο H. Mohammadein και η M. El-Massry είναι μέλη των Επαναστατών Σοσιαλιστών, αδελφής οργάνωσης του ΣΕΚ στην Αίγυπτο. Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου του CCBE, ο M. Mohammadein είναι δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ακτιβιστής του εργατικού κινήματος. Έχει συλληφθεί πολλές φορές από το 2011 μέχρι το 2018 για τη συμμετοχή του σε διαδηλώσεις και για τη δράση του ενάντια στην κυβέρνηση. Το 2019 και ενώ έδινε το παρών σε αστυνομικό τμήμα για την κατηγορία που του αποδόθηκε το 2018 (συνδρομή σε τρομοκρατική οργάνωση μεταξύ άλλων), εξαφανίστηκε για λίγες μέρες. Στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι είναι προφυλακιστέος για τα αδικήματα αυτά και έκτοτε κρατείται με επανειλημμένες παρατάσεις της περιόδου προφυλάκισης. Όπως επισημαίνει το CCBE, η κράτησή του έχει μοναδικό κίνητρο την δράση του ως δικηγόρος.

Για την M. El-Massry το CCBE τονίζει: “Είναι μια από τις κεντρικές μορφές της εξέγερσης που έριξε τον Μομπάρακ το 2011. Συνέχισε τον αγώνα της μετά την 'Αραβική Άνοιξη' και καταδικάστηκε ξανά από τα καθεστώτα τόσο του Μόρσι όσο και του Σίσι. Συνελήφθη στις 22 Σεπτεμβρίου του 2019 [...] κατηγορούμενη ότι 'άνηκε σε παράνομη ομάδα', 'δημοσίευε ψευδείς ειδήσεις' και 'έκανε κατάχρηση των social media'”. Ως προς το έργο της, σημειώνει: “Συχνά περιγράφεται ως μια φωνή της επανάστασης και υπερασπίστρια των γυναικείων δικαιωμάτων, η ακτιβιστική δράση της καλύπτει ένα ευρύ φάσμα: ανθρώπινα δικαιώματα, φοιτητικά δικαιώματα, γυναικεία δικαιώματα, απεργίες, νομική βοήθεια, αστυνομική βαρβαρότητα, στέγαση των φτωχών, διαφθορά, δίκες στρατιωτικών, διατήρηση πολιτιστικής κληρονομιάς, το δικαίωμα στον δημόσιο χώρο, επανάκτηση δημόσιας γης για τους φτωχούς, κλιματική αλλαγή, δικαιώματα των παιδιών των δρόμων και δικαιώματα των Σύριων προσφύγων”.

Οι δικηγόροι που βραβεύτηκαν από το CCBE κρατούνται σε άθλιες συνθήκες και συνήθως με παράνομες παρατάσεις της περιόδου κράτησης, για την ακτιβιστική δικηγορική τους δράση. Σχεδόν σε όλους έχει αποδοθεί μια ή περισσότερες από τις κατηγορίας συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, χρηματοδότησης τρομοκρατικής οργάνωσης, διάδοσης ψευδών ειδήσεων, κατάχρησης social media κλπ. Με το δολοφονικό καθεστώς που τα κάνει αυτά συνεργάζεται ο Μητσοτάκης στήνοντας “άξονες”. Να απελευθερωθούν οι αγωνιστές δικηγόροι τώρα.