Διεθνή
Ινδία: Οι αγρότες μαζί με τους εργάτες

Μπλόκα αγροτών στο Παντζάμπ

Δεκάδες χιλιάδες αγρότες συμμετείχαν στα μπλόκα που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στα πλαίσια της απεργίας των 250 εκατομμυρίων εργατών στην Ινδία. Από το Νέο Δελχί μέχρι το Παντζάμπ, οι αγρότες συγκρούστηκαν με την παραστρατιωτική αστυνομία.

Από την ημέρα της πανεργατικής απεργίας πάνω από μια εβδομάδα πριν, ο αριθμός των αγροτών που συμμετέχει στα μπλόκα στα περίχωρα στο Νέο Δελχί συνεχώς ανεβαίνει. Κάθε είδους αγροτικά μηχανήματα κλείνουν τους βασικούς δρόμους προς την πόλη αλλά και τις γειτονικές Πολιτείες. Οι κινητοποιήσεις έχουν αρχίσει να απλώνεται και έξω από το Νέο Δελχί. Αγρότες από την Πολιτεία Μαντία Πραντές βαδίζουν τώρα προς την πρωτεύουσα με την ελπίδα να την αποκλείσουν από το νότο. Εκατοντάδες αγρότες συγκρούστηκαν έξω από το τοπικό κοινοβούλιο της ανατολικής πολιτείας Oρίσα. 

Αμέτρητες διαμαρτυρίες διοργανώνονται σε όλη την χώρα, κερδίζοντας την υποστήριξη του κόσμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι 150 αθλητές, ανάμεσά τους και ολυμπιονίκες, αποφάσισαν να δώσουν πίσω στην κυβέρνηση όλους τους επαίνους που τους είχε απονείμει, γιατί δεν δέχονται η κυβέρνηση να επιτίθεται στους αγρότες. Αλλά και έξω από την Ινδία, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε αλληλεγγύη στους αγρότες το περασμένο Σάββατο, στο Λονδίνο.

Η κατάσταση έχει κατατρομάξει το κυβερνών ακροδεξιό κόμμα BJP του οποίου οι υπουργοί τριγυρνάνε στα μπλόκα ζητώντας «διάλογο» με τις ηγεσίες τους, στις οποίες κυριαρχούν οι πιο εύποροι αγρότες, προκειμένου να τους διασπάσουν.  Η πόλωση ανάμεσα στους αγρότες και την κυβέρνηση είναι αποτέλεσμα της ψήφισης νέων νόμων που βάζουν σαν στόχο τον τερματισμό της οικονομικής βοήθειας στους αγρότες και αφήνει έρμαιο τη γεωργία στα αρπακτικά της αγοράς. Όλα αυτά απαιτούν εδώ και καιρό από την Ινδία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα.   

Εκατοντάδες εκατομμύρια μικροκτηματίες αγρότες πιστεύουν ότι αυτό θα είναι το τελειωτικό χτύπημα καθώς η γη τους θα περάσει στις μεγάλες εταιρίες. Και ενώ η κατάσταση είναι ήδη απελπιστική (42.480 αγρότες και εργάτες γης αυτοκτόνησαν στην Ινδία μόνο μέσα στο 2019) ακόμα και έτσι, τα χωριά ήταν το μόνο καταφύγιο για τα  εκατομμύρια εργατών που στην διάρκεια του λοκντάουν βρέθηκαν στις πόλεις χωρίς δουλειά και μισθό. Τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να τους το κλέψει και αυτό.    

Η ένωση των εκατοντάδων εκατομμυρίων αγροτών και εργατών της Ινδίας μέσα στους αγώνες είναι η δύναμη που μπορεί να ανατρέψει τον πρωθυπουργό Μόντι αλλά και όλες τις απόπειρες του ίδιου να διασπάσει το λαό με τις συνεχείς επιθέσεις στη μεγάλη μουσουλμανική κοινότητα της Ινδίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να διασπάσει τους αγρότες αναμοχλεύοντας τα εθνικά και θρησκευτικά μίση ανάμεσα στα κομμάτια των αγροτών που κινητοποιούνται. Για παράδειγμα, οι διαδηλωτές που πήγαν από το Παντζάμπ στο Δελχί ήταν Σιχ.

Τα ακροδεξιά μίντια το χρησιμοποίησαν αυτό για να πουν ότι το αίτημα των αγροτών ζητάει ένα ξεχωριστό κράτος για τους Σιχ, καταγγέλλοντας τις κινητοποιήσεις τους σαν «αντιεθνικές».