Διεθνή
Βρετανία: “Δεν πληρώνω-δεν πληρώνω” στις φοιτητικές εστίες

Απεργοί ενοικίου στο Μπρίστολ. Φωτό: Oran Quant-Epps

Kύμα διαμαρτυριών, στάσης πληρωμών και καταλήψεων βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βρετανία ενάντια στα πανάκριβα νοίκια που οι φοιτητές αναγκάζονται να πληρώνουν στις φοιτητικές εστίες εν μέσω πανδημίας – υπενθυμίζοντάς μας και εδώ στην Ελλάδα πόση σημασία έχει η υπεράσπιση και επέκταση της δημόσιας σίτισης και στέγασης για όλους του φοιτητές.      

Στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, μετά από μήνες κινητοποιήσεων και κατάληψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, οι φοιτητές πέτυχαν να αναγκάσουν τη διοίκηση να προχωρήσει σε 30% μείωση του ενοικίου που αναλογεί συνολικά σε 12 εκατομμύρια λίρες. Εκατοντάδες φοιτητές συμμετείχαν στη συγκέντρωση και στη διαδήλωση που βάδισε στους δρόμους της πόλης. 

«Είδαμε τι αποτελέσματα μπορούμε να έχουμε μέσα από άμεσες δράσεις, έχοντας και την ενίσχυση των εργαζομένων του πανεπιστημίου» δήλωσε ο Φιν, φοιτητής στο τμήμα της αγγλικής φιλολογίας στο Socialist Worker ενώ η Μάτι πρόσθεσε ότι δεν έχει δει πότε της τόσο μεγάλη υποστήριξη των φοιτητών για κατάληψη. 

Η νίκη του φοιτητικού κινήματος στο Μάντσεστερ έχει ανοίξει τώρα την όρεξη των φοιτητών και σε άλλες εστίες καθώς κινητοποιήσεις και απεργίες ενοικίου έχουν ξεκινήσει πλέον στο Μπρίστολ, και στο Κέιμπριτζ ενώ αποφάσεις για κινητοποιήσεις έχουν παρθεί και στο Πανεπιστήμιου στο Νότιο Λονδίνου, στο Σάσεξ, στην Γλασκώβη, στο Νόττιγχαμ, στην Οξφόρδη και στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιου του Μάντσεστερ απαιτώντας 30% μείωση στο ενοίκιο.

Πέρα από τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, την περασμένη εβδομάδα έγιναν τοπικές απεργίες σε σχολεία, στο αεροδρόμιο του Χίθροου και στη Ρολς Ρόις. Συγχρόνως, 13 χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία μετά το κλείσιμο της Arcadia, τη στιγμή που η βρετανική οικονομία μπαίνει σε κρίση και η πολιτική κρίση όσον αφορά στο μπρέξιτ συνεχίζεται.

Δεν πέρασε η λογοκρισία στο FB

Την περασμένη εβδομάδα τo Facebook απενεργοποίησε τους λογαριασμούς περισσότερων από 45 συντρόφων-ισσών και 15 ιστοσελίδων του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (SWP) στη Βρετανία. 

«Τόσο τα προσωπικά προφίλ όσο και οι σελίδες αφορούσαν σοσιαλιστές και αριστερούς ακτιβιστές/τριες κι οργανώσεις που παλεύουν ενάντια στο ρατσισμό, την κλιματική αλλαγή και για αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη» ανέφερε η καταγγελία του SWP. “Το Facebook δεν έδωσε καμία αιτιολογία για την απενεργοποίηση των λογαριασμών ούτε έχει υποδείξει κάποιο τρόπο για να επανεξεταστεί το τι συνέβη. Η έκταση και η συγκεκριμένη στόχευση των απενεργοποιήσεων -όλοι οι αγωνιστές είναι επίσης μέλη του SWP- δείχνει ότι οι αλγόριθμοι του Facebook στοχοποιούν τους αντιρατσιστές ή τους αλληλέγγυους στην Παλαιστίνη. Οι αγωνιστές/τριες των οποίων οι λογαριασμοί απενεργοποιήθηκαν δηλώνουν ότι θα αμφισβητήσουν την απόφαση της πλατφόρμας και απαιτούν την αποκατάστασή τους». Ύστερα από τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας και τη διαδικτυακή καμπάνια διαμαρτυρίας που ακολούθησε, οι λογαριασμοί άρχισαν να ξανανοίγουν.