Διεθνή
Γαλλία: Οι διαδηλωτές επιμένουν

Με τη συμμετοχή 100.000 ανθρώπων συνεχίστηκαν για τρίτη συνεχή εβδομάδα σε 90 πόλεις της Γαλλίας το Σάββατο 5/12 οι διαδηλώσεις ενάντια στο νόμο συνολικής ασφαλείας της κυβέρνησης Μακρόν ενώ σε κάποια σημεία έγιναν διαδηλώσεις για την ανεργία και εργασιακή επισφάλεια. 

Η απόπειρα του Μακρόν να βάλει τέλος στις διαδηλώσεις υποσχόμενος «επανεξέταση» των άρθρων για τη βιντεοσκόπηση δεν πέρασε. Στη Μασσαλία, η διαδήλωση που εστίασε στα δύο χρόνια από τη δολοφονία της Ζινέμπ Ρεντουάν από δακρυγόνα της αστυνομίας, ενώθηκε με μια διαδήλωση για τους «χωρίς χαρτιά» ενώ στην Τουλούζη πραγματοποιήθηκαν τέσσερις πορείες. Στο Μονπελιέ πάνω από 1.000 άτομα διαδήλωσαν παρά την απαγόρευση, ενώ το ίδιο συνέβη παρά τις απαγορεύσεις στο Μπορντό, στη Λιλ, στη Λυόν και στη Ρεν. 6.000 αστυνομικοί περικύκλωσαν την διαδήλωση στο Παρίσι και επιτέθηκαν με δακρυγόνα και στο Μπορντό με αύρες.

Απεναντίας, οι επιθέσεις της αστυνομίας απέδειξαν πόσο υποκριτικές ήταν οι απόπειρες του Μακρόν μετά την κατακραυγή της προηγούμενης εβδομάδας, να πουλήσει «ευαισθησία» με δηλώσεις στα κανάλια ότι είναι απαράδεκτο η αστυνομία να ελέγχει λιγότερο τους λευκούς από τους υπόλοιπους. Και πόσο αναξιόπιστη είναι η επανεξέταση που υπόσχεται. Στο ρόλο του «κακού μπάτσου» ο υπουργός Εσωτερικών Νταρμαμέν δήλωσε ότι «οι κρατικές υπηρεσίες θα εξαπολύσουν μια μαζική και άνευ προηγουμένου δράση ενάντια στον σεπαρατισμό», την κωδική λέξη που χρησιμοποιεί για το Ισλάμ, στοχοποιώντας 76 τεμένη και απειλώντας να κλείσει άμεσα 18 από αυτά.