Διεθνή
Ανταπόκριση από την Τουρκία: Πανεπιστήμια σε αναβρασμό

Κινητοποίηση φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Μπογκάζισί

H διαχείριση των πανεπιστημίων αποτελεί εδώ και καιρό πρόβλημα στην Τουρκία. Υπάρχει η ρυθμιστική αρχή, το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης,  που ιδρύθηκε από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980 για τον έλεγχο των πανεπιστημίων. Η παρουσία της αστυνομίας είναι πιθανή ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων σε γενικές γραμμές εκλέγονταν με ψηφοφορία. Οι ακαδημαϊκοί συνήθιζαν να ψηφίζουν και οι πρόεδροι σε γενικές γραμμές διόριζαν τον νικητή της ψηφοφορίας.

Το AKP άρχισε να παρεμβαίνει στα πανεπιστήμια διορίζοντας αρχικά άλλους υποψήφιους από αυτούς που είχαν ψηφιστεί. Στη συνέχεια, η παρέμβαση επεκτάθηκε με διορισμούς κεντρικά από την κυβέρνηση. Στο Πανεπιστήμιο Μπογκάζισί, στην Ινσταμπούλ, σε  ένα από τα κορυφαία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Τουρκίας (και προπύργιο της Αριστεράς), διορίστηκε πρύτανης στις αρχές του 2021 κάποιος που δεν ήταν καν ακαδημαϊκός στο Μπογκάζισί. Ήταν μια καθαρά πολιτική απόφαση του Ερντογάν και της κυβέρνησής του.

Έτσι οι φοιτητές ξεκίνησαν τις διαμαρτυρίες ενάντια σε αυτήν την απόφαση. Παρά τους περιορισμούς λόγω πανδημίας και τα περαιτέρω κατασταλτικά μέτρα που επέβαλε το κράτος, περισσότεροι από χίλιοι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο πανεπιστήμιο για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση. Βρήκαν την αστυνομία απέναντί τους που έβαλε χειροπέδες στην πόρτα εισόδου της πανεπιστημιούπολης για να εμποδίσει περισσότερους φοιτητές να μπούνε.

Κύμα αλληλεγγύης

Η κινητοποίηση είχε μεγάλη απήχηση στην κοινωνία και ξεσηκώθηκε ένα κύμα αλληλεγγύης στους φοιτητές του Μπογκάζισί. Την επόμενη μέρα, η κυβέρνηση απάντησε εκδίδοντας αποφάσεις κράτησης για 36 άτομα. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς βρέθηκαν στα σπίτια τους και συνελήφθησαν. Ωστόσο, λόγω της μεγάλης λαϊκής υποστήριξης, απελευθερώθηκαν λίγο αργότερα.

Η αντίσταση συνεχίζεται μέσα στην πανεπιστημιούπολη από τους φοιτητές που έχουν μετατρέψει τον κήπο σε ένα συνεχές φεστιβάλ. Υπάρχουν μουσικές παραστάσεις, άνθρωποι χορεύουν, φωνάζουν και διαδηλώνουν εναντίον του πρύτανη όλη την ημέρα. Ο διορισμένος από την κυβέρνηση πρύτανης Μελίχ Μπουλού εξευτελίστηκε αρκετές φορές. Ενώ βρισκόταν ζωντανά σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα απαντώντας σε ερωτήσεις, αποφάσισε να χαιρετήσει τους φοιτητές κουνώντας τα χέρια του για να λάβει σαν απάντηση ένα δυνατό γιουχάισμα από το πλήθος. Σε μια άλλη περίπτωση απευθύνθηκε στους φοιτητές προσπαθώντας να κάνει κάποιες ερωτήσεις για να δεχθεί την ερώτηση από ένα φοιτητή: «Δεν έχετε καθόλου ντροπή;». Tην επόμενη μέρα υπήρχαν φήμες ότι ήθελε να παραιτηθεί.  Ωστόσο, ο Ερντογάν παρενέβη λέγοντας ότι δεν θα υποχωρήσει στις διαδηλώσεις που γίνονται υπό την ηγεσία «τρομοκρατών». 

Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι υπάρχουν αριστερά στελέχη από «έξω από το Μπογκάζισί» που ήρθαν εκεί για να υποκινήσουν διαμαρτυρίες. Αυτό είναι ευρέως αποδεκτό από τον κόσμο ως ψέμα. Η αντίσταση στο Μπογκάζισί, δείχνει την διάθεση αντίστασης που υπάρχει μέσα στην τουρκική κοινωνία – και βαθαίνει σε πολλά κομμάτια της εργατικής τάξης, του κουρδικού πληθυσμού, των γυναικών, των ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστών κ.λπ. Και οι διαμαρτυρίες στη σχολή έδωσαν έμπνευση και ελπίδα σε όλους τους.

Θα είναι πολύ δύσκολο για τον Μελίχ Μπουλού να παραμείνει στη θέση, αντιμέτωπος με διαμαρτυρίες ανά πάσα στιγμή. Πέρα ​​απ’ αυτό, οι διαμαρτυρίες κατά τον διορισμό του απέδειξαν το γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα άνθρωποι πρόθυμοι να αντισταθούν. Θα παλέψουμε στο Μπογκάζισί και οπουδήποτε αλλού. 

Έδειξε επίσης ότι η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του AKP-MHP δεν βρίσκεται στους εκλογικούς συνασπισμούς που περιλαμβάνουν τα δεξιά κόμματα και τα κόμματα της αστικής τάξης που κυβερνάνε - αλλά στις μάζες των ανθρώπων που αγωνίζονται στα σχολεία, τους δρόμους και τους χώρους εργασίας.

Οζάν Τεκίν
DSiP