Διεθνή
Ελλάδα-Τουρκία: Διάλογος γιαλαντζί νο61

Στις 25 Ιανουαρίου έχει οριστεί να ξεκινήσει ο 61ος κύκλος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας που είχαν σταματήσει το 2016. Πέρασαν αρκετές εβδομάδες με την κάθε κυβέρνηση να δηλώνει πρόθυμη για διάλογο και να κατηγορεί την άλλη γιατί καθυστερεί την έναρξή του –με κορύφωση τον τραγέλαφο των εκατέρωθεν ανακοινώσεων για το αν και πότε και που και ποιός απηύθυνε επίσημη πρόσκληση.

Αλλά αυτά είναι το λιγότερο. Οι κυβερνήσεις Ερντογάν και Μητσοτάκη, πάνε για «διάλογο» χωρίς καν να έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν πάνω στην ατζέντα αυτού του «διαλόγου». Όπως τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ και εισηγητής στη Βουλή για το νομοσχέδιο επέκτασης στα 12 μίλια στο Ιόνιο, Χατζηβασιλείου: «Η θεματολογία θα συνεχίσει να αφορά τη μοναδική μας διαφορά, ήτοι τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Η διαδικασία γι’ αυτά ορίζεται από το διεθνές δίκαιο και μόνο. Οι διερευνητικές επαφές θα έχουν δυσκολίες, όμως αρχικά, ας δώσουμε χώρο στη συζήτηση». Από την άλλη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Αnadolu, η τουρκική πλευρά θα θέσει στις διερευνητικές επαφές τον καθορισμό των χωρικών υδάτων, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, την αποστρατικοποίηση των νησιών, το καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων, το εύρος του εναέριου χώρου και τη δικαιοδοσία στις περιοχές έρευνας και διάσωσης.

Και οι δύο πλευρές μιλάνε για «διάλογο», προκειμένου να δείξουν «καλό πρόσωπο» στις ΗΠΑ και στις χώρες της ΕΕ που παρεμβαίνουν με γνώμονα τα δικά τους συμφέροντα στις εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά στην πράξη προτιμούν να τις προσεταιριστούν η κάθε μια στη δική της κατεύθυνση με επιδείξεις δύναμης, δυναμιτίζοντας τον οποιοδήποτε διάλογο. 

Τα ελληνικά ΜΜΕ είναι γεμάτα από ειδήσεις που αφορούν τις στρατιωτικές ασκήσεις που εξήγγειλε με navtex η Τουρκία σε τρία σημεία στο Αιγαίο ενόψει του «διαλόγου» αφού πρώτα απέσυρε το Μπαρμπαρός από την Ανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη, πρόβαλαν με εθνική έπαρση τις κοινές ελληνοαμερικανικές στρατιωτικές ασκήσεις που έγιναν με θέμα κατάληψη βραχονησίδας στις 13-14 Γενάρη – και ενώ πλησιάζοντας στην επέτειο των Ιμίων γύρω από τη βραχονησίδα έχει ήδη στηθεί σκηνικό έντασης ανάμεσα σε σκάφη του λιμενικού των δύο χωρών με πρόσχημα τα ψαράδικα που αλιεύουν στην περιοχή. 

Λίγο πριν ξεκινήσει ο διάλογος, η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να ψηφίσει στη Βουλή δύο νομοσχέδια, αυτό για τα Rafale και αυτό της επέκτασης στα 12 μίλια στο Ιόνιο, στο οποίο ρητά αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση επιφυλάσσεται να πράξει το ίδιο στο Αιγαίο. Με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Βαρβιτσιώτη μάλιστα να τονίζει στη Βουλή τη σημασία της ψήφισης του νομοσχεδίου για την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο γιατί "στέλνει ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να χειρίζεται τα θέματα της εθνικής της κυριαρχίας με ομοφωνία» στο τραπέζι του διαλόγου στις 25 Ιανουαρίου.

Στην τοποθέτησή του μάλιστα σχολίασε την ψήφο «παρών» του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο λέγοντας ότι «σήμερα θα έπρεπε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα. Ότι η ελληνική Βουλή ομονοεί, ότι ο ελληνικός λαός ομονοεί προς μια κατεύθυνση. Την επέκταση της εθνικής κυριαρχίας στο Ιόνιο. Με εκπλήσσει η στάση του ΚΚΕ που δηλώνει “παρών” και δεν λέει ένα ξεκάθαρο “ναι”». «Δεν θα υποδείξει ο κ. Βαρβιτσιώτης τι θα ψηφίσει το ΚΚΕ με 102 χρόνια ιστορίας του», είπε ο βουλευτής του Γιώργος Μαρίνος ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κατρούγκαλος επέκρινε τον Βαρβιτσιώτη γιατί «Δεν διαμορφώνει όρους συναίνεσης». 

Και αν η επιμονή στη «συναίνεση» με την  ΝΔ έχει γίνει το ρεφρέν στην αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, η κριτική του προς την κυβέρνηση της ΝΔ για τα λεγόμενα «εθνικά θέματα» λίγο απέχει από την «πατριωτική» αντιπολίτευση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Κοτζιά που πρόσφατα δήλωσε: "Την πρώτη φορά που συνάντησα τον Τσαβούσογλου και τον Ερντογάν στην Άγκυρα, και οι δύο υπαινίχθηκαν ότι το σκάφος τους θα έφτανε στα νότια της Κρήτης. Και τους είπα γελώντας: "Θα σας βυθίσουμε. Δεν θα φτάσετε ποτέ". Επανέλαβαν το ίδιο στον Μητσοτάκη και δεν απάντησε καθόλου".

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σε τηλεοπτική συνέντευξή του «για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 και τον ρόλο της εκκλησίας σε αυτή(!)», ο Ιερώνυμος υποστήριξε πως «το Ισλάμ, οι πολίτες του, δεν είναι θρησκεία, είναι πολιτικό κόμμα, είναι πολιτική επιδίωξη και είναι οι άνθρωποι του πολέμου, οι άνθρωποι της εξαπλώσεως, αυτό είναι χαρακτηριστικό του Ισλάμ, το λέει και η διδασκαλία του Μωάμεθ» -ξεσηκώνοντας αντιδράσεις στην Τουρκία που τον ανάγκασαν να τις ανασκευάσει. Ενώ σε συνέντευξή του σε πορτογαλική εφημερίδα ο υπουργός Εξωτερικών Δένδιας, ως παλιός αποικιοκράτης Δανδής «ερωτηθείς για την τουρκική ενταξιακή διαδικασία και το ενδεχόμενο μια μέρα η Τουρκία να αποτελεί κράτος-μέλος της ΕΕ, ανέδειξε πως δεν πρόκειται απλώς για την υπογραφή μιας συνθήκης, αλλά για την ένταξη σε ένα πολιτισμικό αξιακό σύστημα, για ένα συγκεκριμένο τρόπο προσέγγισης και αντίληψης των πραγμάτων, σημειώνοντας ότι η ΕΕ είναι κάτι πολύ παραπάνω από μία συνθήκη: «Συνεπώς, εάν η Τουρκία γίνει, κάποτε, μέλος της ΕΕ, αυτό σημαίνει ότι, προηγουμένως, θα έχει συνυπογράψει και αποδεχθεί πλήρως αυτή τη μοναδική ευρωπαϊκή εμπειρία».