Περιβάλλον
Διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου περιβαλλοντικών συλλογικοτήτων Τουρκίας-Ελλάδας-Κύπρου 26/1

Διαδικτυακή συνέντευξη τύπου των περιβαλλοντικών συλλογικοτήτων Τουρκίας-Ελλάδας-Κύπρου που συμμετέχουν στην κοινή πρωτοβουλία «Μας σκάβουν τον λάκκο – Kazma Birak – Don’t Dig» - Συνεργασία ενάντια στις εξορύξεις και τον πόλεμο, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26/1. Μίλησαν οι Onur Yilmaz από Τουρκία, Εμμανουέλα Τερζοπούλου από Ελλάδα, Murat Kanatli και Μυρτώ Σκουρουπάθη από Κύπρο. 

Η πρωτοβουλία θεωρεί ότι οι ελληνοτουρκικοί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου απειλούν τόσο την ειρήνη όσο και το περιβάλλον. 

“Οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας στις δύο όχθες του Αιγαίου αλλά και οι δύο κοινότητες της Κύπρου πριν από 25 χρόνια είχαν πάλι οδηγηθεί σε μία στρατιωτική ένταση λόγω της κρίση των Κάρντακ (Ίμια). Όμως οι ρατσιστές και οι πολεμοκάπηλοι δεν θα καταφέρουν ποτέ να κάνουν τους λαούς μας εχθρούς. Ζούμε στην ίδια γεωγραφική περιοχή και έχουμε κοινά συμφέροντα. Στη φύση δεν υπάρχουν σύνορα, δεν υπάρχουν αποκλειστικές οικονομικές ζώνες. Τα ζωντανά που εξοντώνονται, η βάση της θάλασσας που καταστρέφεται, το κλίμα που θερμαίνεται, το νερό που μολύνεται, η γη που παράγει όλο και λιγότερα αγαθά, είναι όλα αποτελέσματα αυτών των οικοκτονικών σχεδίων που δεν αναγνωρίζουν σύνορα και άρα πρέπει να καταπολεμηθούν διεθνιστικά”, τόνισε o Onur Yilmaz. “Μέχρι σήμερα σε καμία χώρα τα οικονομικά έσοδα  από εξόρυξη ορυκτών καυσίμων δεν χρησιμοποιήθηκαν για την λαϊκή ευημερία, αλλά κατέληξαν στη τσέπη των καπιταλιστών. Το ίδιο ισχύει και για το αέριο και το πετρέλαιο στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτοί που μας καταδικάζουν στην ανεργία και την πείνα οδηγώντας τις χώρες μας σε οικονομική δυσχέρεια, είναι αυτοί που μέσω αερίου και πετρελαίου ακολουθούν μία πολεμοχαρή πολιτική. Για αυτό καλούμε όλους σε κοινό αγώνα. Ελάτε μαζί να τους επιβάλλουμε το αίτημα μας ‘Όχι στις Εξορύξεις!’ για την κλιματική δικαιοσύνη και την ειρήνη. Υπογράψτε το κείμενο της καμπάνιας, διαδώστε το, γίνετε μέλη στις οργανώσεις που υπογράφουν το κείμενο, μεταφέρετε τη φωνή μας στους δρόμους”, πρόσθεσε.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Onur Yilmaz και της Εμμανουέλας Τερζοπούλου στο ergatiki.gr