Διεθνή
Kαταλωνία: Πτώση της δεξιάς, άνοδος της αριστεράς

15/2, Aντιφασιστική κινητοποίηση "Έξω το Vox"

Η Καταλωνία συνεχίζει να είναι ένα αγκάθι που προκαλεί κρίση στην ισπανική Δεξιά, και οι εκλογές για το κοινοβούλιο της περιφέρειας την περασμένη Κυριακή το επιβεβαίωσαν. Οι Θιουδαδάνος από 1ο κόμμα το 2017 κατέρρευσαν σε 7ο. Ήταν το κόμμα που μέχρι πέρσι προβαλλόταν σαν η νέα εναλλακτική Δεξιά. Το Λαϊκό Κόμμα, το βασικό κόμμα της Δεξιάς στην Ισπανία το 2017 είχε το ιστορικό του αρνητικό ρεκόρ στην Καταλωνία, όταν απέμεινε με τέσσερις βουλευτές. Φέτος πήγε ακόμη χειρότερα και έμεινε με τρεις. Από τα συντρίμμια των δύο κομμάτων της δεξιάς ωφελήθηκαν οι φασίστες του Βοξ που έχουν για πρώτη φορά παρουσία στο καταλανικό κοινοβούλιο με 11 βουλευτές. Η UCFR (Ενότητα ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό) οργάνωσε άμεσες κινητοποιήσεις ενάντια στους φασίστες σε πολλές γειτονιές με το που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα.

Αν και με μεγάλη πτώση της συμμετοχής (και λόγω της πανδημίας), για πρώτη φορά τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας έχουν όχι απλά πλειοψηφία στο κοινοβούλιο αλλά και στον αριθμό των πραγματικών ψήφων. Ας θυμηθούμε ότι όταν οργανώθηκε δημοψήφισμα για την Ανεξαρτησία το 2014, η δεξιά κυβέρνηση του Ραχόι έστειλε ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό να διαλύσει με τη βία τη διαδικασία και στη συνέχεια ανέτρεψε και έβαλε στη φυλακή ή έστειλε στην εξορία την ηγεσία της κυβέρνησης της Καταλωνίας και του κινήματος. Για ένα διάστημα η Καταλωνία κυβερνήθηκε μέσω του Άρθρου 155 του Συντάγματος κατευθείαν από τη Μαδρίτη. Και έτσι, παρά το ξύλο, τις φυλακές, τις απειλές, η τάση υπέρ της Ανεξαρτησίας δυναμώνει αντί να υποχωρεί.

Πρώτη δύναμη εκλογικά αναδείχθηκε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, σχεδόν ισόπαλο με τις δύο μεγαλύτερες ανεξαρτησιακές δυνάμεις, τη Ρεπουμπλικανική Αριστερά και το JUnts (του καθαιρεμένου και εξόριστου πρώην πρωθυπουργού). Η άκρα αριστερή πτέρυγα του κινήματος για την Ανεξαρτησία, η CUP, αύξησε τις δυνάμεις της και έχει πλέον 9 από 5 βουλευτές. Η Δεξιά έπεσε και συσπειρώθηκε όλο και πιο δεξιά, ενώ συνολικά το πολιτικό σκηνικό μεταφέρθηκε ακόμη πιο αριστερά. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα προσπαθεί να προσεγγίσει τη Ρεπουμπλικανική Αριστερά για να σχηματίσουν κυβέρνηση “γέφυρα” που θα αφήσει πίσω το ‘διχασμό’ του δημοψηφίσματος. Όμως το σενάριο είναι δύσκολο στην εκτέλεσή του, μιας και το Σοσιαλιστικό Κόμμα υπήρξε κομμάτι του “συνταγματικού τόξου” που στήριξε την εφαρμογή του Άρθρου 155.

Παρότι η κεντροαριστερή κυβέρνηση της χώρας (Σοσιαλιστές και Ποδέμος - Ενωμένη Αριστερά) τα έχει κάνει θάλασσα στη διαχείριση της πανδημίας, η Δεξιά δεν μπορεί να βγει από τον κύκλο της κρίσης. Η στροφή δεξιά που υλοποιεί ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, Κασάδο, προς το παρόν, βγάζει κερδισμένους τους φασίστες, όχι τον ίδιο. Τα σκάνδαλα στο Παλάτι που οδήγησαν τον πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος να ζητήσει καταφύγιο στα Εμιράτα, οι νέες αποκαλύψεις για τις μίζες στο Λαϊκό Κόμμα, το φιάσκο της δεξιάς κυβέρνησης της περιφέρειας της Μαδρίτης, η κατάρρευση των Θιουδαδάνος και τα εκλογικά αποτελέσματα στην Καταλωνία συνεχίζουν να ρίχνουν σφαλιάρες σε όσους ήλπιζαν σε γρήγορη δεξιά ανάκαμψη.