Διεθνή
Λίβανος: Ξανά στους δρόμους

Λίβανος. Φωτό: Mohamed Azakir, Reuters

Οι κεντρικοί δρόμοι που συνδέουν το κέντρο της Βηρυτού με τον Νότο είναι κλειστοί από φλεγόμενα λάστιχα. Διαδηλώσεις ξεσπάνε αυθόρμητα σε διάφορα σημεία. Οργισμένος κόσμος χτυπάει τις τζαμαρίες από τις μεγάλες τράπεζες. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Χασάν Ντιαμπ δηλώνει ότι αν χρειαστεί θα σταματήσει να ασκεί τα καθήκοντά του μιας και η χώρα οδεύει προς την κατάρρευση. 

Το δολάριο έφτασε τις 10.500 λιβανέζικες λίρες στη μαύρη αγορά. Πέρσι τέτοια εποχή ήταν κάτω από τις 2.500. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές των βασικών προϊόντων έχουν πολλαπλασιαστεί. Οι πάνες για μωρά και τα δημητριακά πήγαν τρεις φoρές επάνω. Ο Ντιαμπ (για τους δικούς του λόγους) έφτασε να πει ότι ο κόσμος παίζει ξύλο στα καταστήματα για ένα μπουκάλι γάλα. Ένας άνθρωπος στην Τύρο λούστηκε με πετρέλαιο και προσπάθησε να αυτοπυρποληθεί πριν τον σταματήσει η αστυνομία.

Από το 2019 η οικονομική κρίση βυθίζει τον Λίβανο. Ο μισός πληθυσμός είναι επισήμως πλέον φτωχός. Οι τράπεζες που ήταν το πολυδιαφημισμένο διαμάντι του λιβανέζικου καπιταλισμού, μέσα από τις οποίες ξεπλενόταν μεγάλο μέρος των δολαρίων του Περσικού Κόλπου μετατράπηκαν στον μεγάλο ασθενή που χρειάζεται “διάσωση”. Πάνω σε αυτή την κρίση φορτώθηκε μια αδιάκοπη πολιτική κρίση, έχοντας σαν μία από τις αφορμές, τη μεγάλη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού τον περασμένο Αύγουστο που κόστισε τη ζωή σε πάνω από 200 ανθρώπους. Και δίπλα σε όλα αυτά η πανδημία. Το πολιτικό σύστημα του Λιβάνου, κληρονομιά της αποικιοκρατίας, που βασίζεται στην αναπαραγωγή των διχασμών μέσα από τη μοιρασιά του κράτους μεταξύ των εκπροσώπων των θρησκευτικών κοινοτήτων δεν μπορεί να δώσει λύση, ούτε καν να στήσει μια κυβέρνηση. Οι βουλευτές πρόλαβαν και έκαναν εμβόλιο πριν τις πλέον ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού.

Όταν πέρσι ο κόσμος βγήκε στους δρόμους και για μέρες οργάνωνε την αντίσταση στις πλατείες και έξω από τις τράπεζες, οι ίδιοι πολιτικοί ηγέτες έλεγαν πως η κρίση ήταν αποτέλεσμα των διαμαρτυριών. Οι δρόμοι ηρέμησαν για κάποιους μήνες και τώρα η κρίση ξαναχτυπάει ακόμη δυνατότερα. Το ρολόι της έκρηξης μετράει αντίστροφα.