Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
20Μ - Όλοι στους δρόμους: Ενάντια στην αστυνομική βία

Όλος ο κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις στη δίκη του Ντέρεκ Σοβίν για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ πυροδότησε την εξέγερση του περασμένου καλοκαιριού, μέσα στην πανδημία, μια εξέγερση που ξεκίνησε στη Μινεάπολις και εξαπλώθηκε σαν φωτιά σε όλες τις ΗΠΑ και έξω από αυτές, με 26 εκατομμύρια ανθρώπους να διαδηλώνουν σε κάθε πόλη, μικρή και μεγάλη, των ΗΠΑ. Ήδη η Μινεάπολις έχει συμφωνήσει να αποζημιώσει με 27 εκατομμύρια δολάρια την οικογένεια του Φλόιντ. Αλλά ο Σοβίν πρέπει να καταδικαστεί για τη φρικτή δολοφονία του Φλόιντ.

Η αστυνομία πάντα τη βγάζει καθαρή με τις ρατσιστικές δολοφονίες. Αλλά μετά από την αντιρατσιστική εξέγερση του 2020, το στάτους κβο και το κράτος ανησυχούν για ένα πιθανό νέο ξέσπασμα. 

Χθες (σ.σ: 14/3/21) έγιναν διαδηλώσεις και συγκρούσεις στις ΗΠΑ. Στο Κεντάκι, το Λος Άντζελες, τη Νέα Υόρκη και άλλες πόλεις, διαδήλωσαν για τον ένα χρόνο από τη δολοφονία της Μπρεόνα Τέιλορ από δυο λευκούς αστυνομικούς με πολιτικά. Αρκετοί ένορκοι της δίκης κατηγόρησαν την αστυνομία και τον εισαγγελέα του Κεντάκι για συγκάλυψη.

Θα χρειαστεί να δούμε την απόφαση και το αν θα αποδοθεί δικαιοσύνη για τη ρατσιστική αστυνομική δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι μπάτσοι πάντα τη βγάζουν καθαρή με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις. Ένα όμως είναι σίγουρο. Με εκατομμύρια ανθρώπους στους δρόμους, μπορούμε να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε δικαιοσύνη για την Μπρεόνα Τέιλορ, τον Τζορτζ Φλόιντ και όλα τα θύματα αστυνομικής βίας και ρατσισμού.

Με αυτόν τον στόχο, η κινητοποίηση World Against Racism της 20 Μάρτη θα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για εμάς στις ΗΠΑ, στην προσπάθειά μας να ενώσουμε τις αντιστάσεις στη ρατσιστική αστυνομία και τους φασίστες.

Ιάννης Δελατόλας,
Μarx21