Διεθνή
HΠΑ: Όχι στον αντι-ασιατικό ρατσισμό

Μασαχουσέτη 21/3/21. Φωτό: Σ. Σεν (ΑΡ)

Μέρα δράσης ενάντια στον αντι-ασιατικό ρατσισμό καλούν μια σειρά οργανώσεις και κινήματα στις ΗΠΑ το Σάββατο 27 Μάρτη. Ο Ρόμπερτ Άαρον Λονγκ δολοφόνησε οχτώ ανθρώπους, εφτά γυναίκες και ένα άνδρα στην Ατλάντα την περασμένη Τρίτη. Οι έξι ήταν ασιατικής καταγωγής. 

Ο οπλισμένος Λονγκ κυνήγησε τα θύματά του μέσα σε τρία διαφορετικά στούντιο σπα και μασάζ. Οι αρχές έτρεξαν πολύ γρήγορα να πουν πως το έγκλημα δεν σχετίζεται με ρατσιστικά κίνητρα, αλλά ο Λονγκ ήταν διαταραγμένος έχοντας περάσει εθισμό στο σεξ και έβλεπε τις γυναίκες που δουλεύουν στα σπα ως “πειρασμό”. Οι αντιρατσιστικές οργανώσεις όμως ξέρουν πολύ καλά ότι ο αντι-ασιατικός και ιδιαίτερα ο αντι-κινέζικος ρατσισμός βρίσκεται σε εκρηκτική αύξηση τα τελευταία χρόνια, και λόγω του συνολικότερου ανταγωνισμού με την Κίνα, και λόγω του Τραμπ, και ιδιαίτερα λόγω της ρητορικής μίσους που επιστράτευσε ο Τραμπ στη διάρκεια της πανδημίας. 

Το πολλαπλό έγκλημα του Λονγκ είναι στην πραγματικότητα και ρατσιστικό και σεξιστικό. Η ασυλία που παρέχει το αμερικάνικο κράτος σε όλο τον υπόκοσμο των ρατσιστικών και φασιστικών οργανώσεων επιβεβαιώνεται. Μετά από τόση φασαρία για τη “βιαιότητα” του κινήματος Black Lives Matter, ήρθε η πραγματική βία των φασιστών που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στις αρχές της χρονιάς και τώρα τα εγκλήματα που τροφοδοτεί το ρατσιστικό τους δηλητήριο. Γι’ αυτό και άμεσα οργανώθηκαν αντιρατσιστικές διαδηλώσεις και ολονυκτίες σε πολλά σημεία των ΗΠΑ, αλλά και στον Καναδά. Σε κάποιες εμφανίστηκαν και πανό “Οι ζωές των Ασιατών μετράνε”.

“Αυτό που συνέβη αυτές τις μέρες με επηρεάζει πραγματικά και άμεσα σαν Αμερικανίδα γυναίκα ασιατικής καταγωγής. Είμαι εδώ για να παλέψω ενάντια στο ρατσισμό και το σεξισμό, και είναι ακριβώς ο συνδυασμός αυτών των δύο που μαστίζει τις ζωές μας καθημερινά”, λέει η Γέιν Ντόνγκ που συμμετείχε στη διαδήλωση στη Νέα Υόρκη. Στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, μαθητές λυκείων οργάνωσαν διαδήλωση στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες. Στο Πίτσμπεργκ ένας διαδηλωτής είπε στη συγκέντρωση “Ο αντι-ασιατικός ρατσισμός στις ΗΠΑ έχει κορυφωθεί από την αρχή της πανδημίας, αλλά ας μην παρεξηγηθούμε, δεν είναι καθόλου καινούργιος. Ο Τζο Μπάιντεν ισχυρίζεται ότι ο αντι-ασιατικός ρατσισμός είναι `αντι-αμερικάνικος`. Εγώ είμαι εδώ για να πω ότι στην πραγματικότητα ο αντι-ασιατικός ρατσισμός είναι αμερικάνικος ως το μεδούλι”.

Περιστατικά μίσους

Από την αρχή της πανδημίας, έχουν καταγραφεί 3.800 διαφορετικά περιστατικά μίσους ενάντια σε Ασιάτες ή ανθρώπους ασιατικής καταγωγής. Πολλά περισσότερα περιστατικά ούτε καν δηλώνονται. Ο Τραμπ ήταν αυτός που αποκαλούσε τον κορονοϊό “Ιό της Κίνας”. Την ίδια στιγμή, τα ΜΜΕ και πολιτικοί και των δύο μεγάλων κομμάτων δεν διστάζουν εδώ και χρόνια να αποκαλούν την Κίνα “εχθρό”, “ανταγωνιστή” και να την ταυτίζουν με την απώλεια θέσεων εργασίας, την πτώση των μισθών κλπ. Ο αντι-ασιατικός ρατσισμός διαπερνά τόσο πολύ το δημόσιο λόγο που έκανε ακόμη πιο εμφανή την προσπάθεια των ΜΜΕ και των αρχών να διαχωρίσουν τις δολοφονίες του Λονγκ από το ρατσισμό. Το αποκορύφωμα ήταν ότι ένας από τους μπάτσους που του είχε ανατεθεί ρόλος εκπροσώπου τύπου για τις δολοφονίες αποκαλύφθηκε πως είχε κάνει ο ίδιος αντι-ασιατικά σχόλια σε κοινωνικά δίκτυα, ενώ προωθούσε και μπλουζάκια για τον “εισαγόμενο ιό από την Κίνα”. Φυσικά απομακρύνθηκε, αλλά οι κοινότητες των Ασιατών βράζουν από θυμό.

Οι Δημοκρατικοί στο Κονγκρέσο έθεσαν προς συζήτηση τον αντι-ασιατικό ρατσισμό και καταγράφεται πως είναι η πρώτη φορά που συζητιέται εδώ και τρεις δεκαετίες. Στην πραγματικότητα οι Κινέζοι και οι Κινέζες ήταν η πρώτη εθνικότητα μεταναστών που στοχοποιήθηκε ανοιχτά με ρατσιστική νομοθεσία από το αμερικάνικο κράτος ήδη τον 19ο αιώνα, πριν φτάσουμε στις μαζικές φυλακίσεις Ιαπώνων στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου, αλλά και σε ένα κύμα αντι-ιαπωνικού ρατσισμού που συνδέεται με την οικονομική κρίση των αρχών της δεκαετίας του ‘80.

Η κυρίαρχη ιδεολογία βολεύτηκε παρουσιάζοντας τον αντι-ασιατικό ρατσισμό σαν κάτι πιο εύπεπτο και παρουσιάζοντάς τον με υποτιθέμενο χιούμορ, αντίθετα με τον ρατσισμό κατά των μαύρων για τον οποίο το κίνημα των Πολιτικών ΔΙκαιωμάτων της δεκαετίας του ‘60 κατάφερε να υψώσει ένα δυνατό τείχος από το οποίο δεν περνούσαν και δεν περνάνε “αστειότητες”. Μια νέα γενιά Ασιατών Αμερικάνων και Αμερικανίδων λένε πλέον τα πράγματα με το όνομά τους και βγαίνουν σε διαδηλώσεις ενάντια στο ρατσισμό και τα εγκλήματά του.