Γράμματα και σχόλια
Η Αϊτή και οι “Νέγροι του Μοριά”

O ποδοσφαιριστής Σέλσο

Φρίαξαν οι ρατσιστές και οι πατριδοκάπηλοι ενάντια στον «Νέγρο του Μοριά», γιατί θεώρησαν ότι η σελίδα, στην ουσία το προσωνύμιο, του κυψελιώτη μαύρου ράπερ, «προσβάλει» τα εθνικά τους στερότυπα. Όπως τους «προσέβαλε» και η εικόνα του Αντεντοκούμπο ντυμένου τσολιά όταν ήταν παιδί, που ανήρτησε αυτές τις μέρες η μητέρα του. Όπως θα τους προσβάλλει μάλλον και ο Θούριος εκεί που γράφει: «Βουλγάροι κι Αρβανήτες, Αρμένιοι και Ρωμιοί, Αράπηδες και άσπροι, με μια κοινήν ορμή, Για την ελευθερίαν, να ζώσωμεν σπαθί, πως είμαστ’ αντριωμένοι, παντού να ξακουσθή».

H «παλιγγενεσία του ελληνικού έθνους» δεν περιλαμβάνει ως φαίνεται το μαύρο χρώμα, του λόγου τ’ αληθές και η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προσκαλέσει τους εκπροσώπους των (αμφι)λεγόμενων «προστάτιδων δυνάμεων» Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας και όχι της πρώτης χώρας που αναγνώρισε επίσημα το νεοσύστατο ελληνικό κράτος, της Αϊτής. Αλλά ας μην ανησυχούν οι κυβερνώντες και οι γαλαζοαίματοι φίλοι τους, το έκανε η ΑΕΠ Κοζάνης. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της:   

«H ΑΕΠ Κοζάνης τιμά την Aϊτή, τη χώρα του ποδοσφαιριστή μας Σέλσο, που πρώτη αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η πρώτη χώρα παγκοσμίως που αναγνώρισε και χαιρέτησε επίσημα, με επιστολή του προέδρου της, στις 15/01/1822, ήταν η μακρινή Αϊτή...  Η Αϊτή, στις μακρινές θάλασσες της Καραϊβικής, ήταν μια μικρή φτωχή χώρα με δικά της τεράστια προβλήματα, αφού δεν είχε ακόμα αποτινάξει πλήρως το ζυγό των Γάλλων αποικιοκρατών.

Ο Αδαμάντιος Κοραής, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Νεοελληνικού διαφωτισμού, έστειλε επιστολή -όπως και σε άλλους ηγέτες- στον πρόεδρο της Αϊτής Ζαν Πιερ Μπουαγιέ, ζητώντας συνδρομή στον αγώνα της χώρας μας. Ο Μπουαγιέ απάντησε πως η χώρα του ειναι φτωχή και δεν μπορεί να βοηθήσει οικονομικά, όμως, παρ’ όλα αυτά, έστειλε συμβολικά 45 τόνους καφέ, να πουληθούν και να αγοραστούν καρυοφύλια. Έστειλε επίσης και 100 εθελοντές να πολεμήσουν για την απελευθέρωση μας. Άσχετα αν δεν μπόρεσαν να φτάσουν ποτέ λόγω των τεράστιων δυσκολιών του ταξιδιού εκείνης της εποχής, η κίνηση αυτή ήταν συγκλονιστική.

Εμείς, σαν προσφυγικό Σωματείο, τιμούμε με ιδιαίτερη συγκίνηση τόσο τον τεράστιο Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των προγόνων μας, αλλά και τιμούμε τη μικρή μακρινή χώρα του ποδοσφαιριστή μας Σέλσο. Όταν με το καλό ξεπερασθεί η δοκιμασία της πανδημίας, το σωματείο μας, προγραμματίζει μια σειρά εκδηλώσεων ώστε να τιμήσει την Αϊτή, με συμμετοχή της πρεσβείας της και Ελλήνων εκπροσώπων».