Διεθνή
Βρετανία: Κύμα διαμαρτυρίας ενώνει τα κινήματα

Χιλιάδες στους δρόμους του Σέφιλντ. Φωτό: Neil Terry

Ένα μέγαλο κύμα διαμαρτυριών έχει ξεκινήσει στην Βρετανία. Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους των πόλεων σε ολόκληρη τη χώρα το περασμένο Σάββατο μετά την επίθεση της αστυνομίας σε διαδηλωτές στο Μπρίστολ το προηγούμενο βράδυ ενώ διαδήλωναν ενάντια στο νέο κατασταλτικό νομοσχέδιο των συντηρητικών. Ήταν μια επίδειξη ανυπακοής ενάντια στην αστυνομική βία που επιχείρησε να διαλύσει δύο ακόμη διαδηλώσεις την περασμένη εβδομάδα στην πόλη.

Το κύμα των διαμαρτυριών ξεκίνησε έχοντας σαν κέντρο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και την αστυνομική αυθαιρεσία και κάλυψη που ακολούθησε την απαγωγή και δολοφονία μιας γυναίκας, της Σάρα Έβεραρντ από έναν αστυνομικό πριν από περίπου τρεις εβδομάδες. Φεμινιστικές ομάδες όπως οι Sisters Uncut ζήτησαν δράση στους δρόμους. Και άλλες ομάδες σε ολόκληρη τη Βρετανία κάλεσαν παρόμοιες διαδηλώσεις. Η καταστολή από την αστυνομία της πρώτης συγκέντρωσης για την δολοφονία της Έβεραρντ δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερη κατακραυγή, ενώ συνέπεσε με την κατάθεση ενός νομοσχεδίου από την κυβέρνηση των συντηρητικών για την αστυνομία. Το νομοσχέδιο της δίνει ακόμη περισσότερες εξουσίες για την καταστολή των διαδηλώσεων, ποινικοποιεί τους Ρομά και άλλες μειονότητες και επεκτείνει τις ποινές φυλάκισης. Έτσι, οι διαμαρτυρίες άρχισαν να συγκεντρώνουν ένα ευρύ φάσμα ακτιβιστών που γνωρίζουν ότι η υπεράσπιση του δικαιώματος στη διαμαρτυρία είναι ζωτικής σημασίας ενάντια στις επόμενες επιθέσεις της κυβέρνησης, ανοίγοντας συνολικότερα ερωτήματα σχετικά με το ρόλο της αστυνομίας και του κράτους.

“Σκοτώστε το νομοσχέδιο”

Στο κίνημα Kill the Bill (Σκοτώστε το νομοσχέδιο) ο κόσμος που βγήκε στους δρόμους αρχικά ενάντια στο συστημικό σεξισμό πλέον έχει συνδεθεί με άλλα κομμάτια, το κίνημα για το κλίμα, το αντιρατσιστικό κίνημα - συμπεριλαμβανομένων των Τσιγγάνων και του Black Lives Matter (BLM) και κατεβαίνουν πλέον συχνά στους δρόμους όλοι μαζί. Η οργή για τη μεταχείριση των διαδηλωτών από την αστυνομία στο Κλάπαμ Κόμον και στο Μπρίστολ, μαζικοποίησε ακόμη περισσότερο αυτό το κίνημα.  

«Μέχρι την τελική ψήφιση του νομοσχεδίου, η κοινοβουλευτική διαδικασία προβλέπει μια σειρά από στάδια που μπορούν να απετελέσουν κρίσιμα σημεία για την οργάνωση των επόμενων διαμαρτυριών» γράφει στην εφημερίδα Socialist Worker, η Ίζαμπελ Ρινγκρόουζ. «Ό,τι έχει κερδηθεί μέχρι σήμερα έχει κερδηθεί μέσα από τους αγώνες των απλών ανθρώπων, από το δικαίωμα στην έκτρωση και το δικαίωμα στην ψήφο μέχρι την ήττα του κεφαλικού φόρου που επιχείρησαν να επιβάλλουν οι συντηρητικοί το 1990.

Αυτό το κίνημα μπορεί να δυναμώσει ακόμη περισσότερο αν κερδίσει μέσα στις γραμμές του την οργανωμένη εργατική τάξη παρά την άρνηση της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος να το υποστηρίξει. Μια διαδήλωση από 5.000 άτομα είναι καλή. Μια μαχητική διαμαρτυρία 5.000 που καταλαμβάνει τους δρόμους και αρνείται να κάνει πίσω απέναντι στις απειλές της αστυνομίας είναι καλύτερη. Μια απεργία 5.000 εργαζομένων μπορεί να γίνει ακόμη πιο δύσκολη υπόθεση για τον αντίπαλο. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βάλουν την πίεση από τα κάτω στα συνδικάτα και να αναγακάσουν τις ηγεσίες να υποστηρίξουν αυτό το κίνημα, όπως για παράδειγμα έγινε στην Γαλλία το 2019-2020. Ήδη την περασμένη εβδομάδα στις διαδηλώσεις στο Μάντσεστερ συμμετείχαν απεργώντας οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία».