Γράμματα και σχόλια
Βάζουν φραγμούς στους χειροτέχνες

25/10/18, Συγκέντρωση χειροτεχνών στο δημοτικό συμβούλιο Αθήνας

Στους πιο φτωχούς και τους πιο ευάλωτους φαίνεται πως αποφάσισε να “βάλει τάξη” η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο. Έτσι, οι χειροτέχνες - καλλιτέχνες της Αθήνας και των άλλων πόλεων θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μια σειρά εμπόδια για να μπορούν να πουλάνε τις δημιουργίες τους. 

«Το πρώτο από αυτά θα είναι η υποχρέωση μας να κάνουμε έναρξη για να δραστηριοποιηθούμε, με εξαίρεση τις οργανωμένες αγορές τις οποίες, αν θέλει, θα μπορεί να στήνει ο κάθε δήμος όπου οι θέσεις όμως είναι περιορισμένες. Μπαίνουν και πολλαπλοί περιορισμοί για το σε πόσα μέρη και πόσες φορές το μήνα θα μπορούμε να δραστηριοποιούμαστε. Το δεύτερο είναι ότι δεν θα μπορούν να συμμετέχουν σε αυτές τις αγορές όσοι είναι συνταξιούχοι, εισπράτουν κάποιο βοήθημα ή ενοίκιο. Το τρίτο, δεν είναι ακριβώς εμπόδιο. Πρόκειται όμως να επιτραπεί η συμμετοχή, σε ποσοστό 5%, στις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (μέλη των οποίων μπορούν να είναι φυσικά πρόσωπα αλλά και νομικά, δηλαδή επιχειρήσεις)» μας είπε ο Μανώλης, χειροτέχνης από την Αθήνα. Από τη μία βάζουν εμπόδια στους μικρούς και από την άλλη ανοίγουν την πόρτα στους μεγάλους να δραστηριοποιηθούν και σε αυτόν τον τομέα.

«Εμείς μπορούμε να πουλάμε τις δημιουργίες μας 6-8 μέρες το μήνα. Τον υπόλοιπο καιρό δουλεύουμε στα σπίτια μας, τα εργαστήρια μας. Είναι αδύνατο να καλύψουμε τις ασφαλιστικές εισφορές που θα μας ζητάνε γι' αυτό και δεν χρειαζόταν ως τώρα» μας είπε η Σαββούλα, χειροτέχνης. «Ο Δήμος της Αθήνας θέλει να μας περιορίσει σε ένα χώρο όπου ο καθένας μας θα έχει ένα μέτρο. Αυτό είναι αδύνατο. Και τα πράγματα μας, και εμείς δεν χωράμε με τίποτα. Πρέπει να προχωρήσουμε σε γενική συνέλευση του χώρου, αλλά δεν είναι εύκολο εν μέσω πανδημίας».