Καταστολή
Όχι στη λογοκρισία

Μάχη Νικολάρα

Λογοκρισία από την ΕΡΤ καταγγέλλει με ανάρτησή της στις 19/4 η δημοσιογράφος και μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, Μάχη Νικολάρα. Όπως τονίζει: “Ήμουν στο μοντάζ όταν έμαθα ότι το ρεπορτάζ μου κόβεται και ετοιμάζεται εσπευσμένα άλλο θέμα για να αντικαταστήσει το δικό μου. Ακολούθως ενημερώθηκα και επισήμως ότι το ρεπορτάζ μου δεν θα παίξει αν και ήταν πλέον έτοιμο και προγραμματισμένο για το επεισόδιο της εκπομπής «Ειδικές Αποστολές» που προβλήθηκε τη Δευτέρα 12/4. Γιατί κόπηκε ένα θέμα για τη λογοκρισία στα social media; Εξήγηση σοβαρή και τεκμηριωμένη δεν έλαβα αν και το ζήτησα πολλές φορές και γραπτώς και προφορικά”.

Ανάμεσα στις δηλώσεις της εκπομπής περιλαμβάνονται και ανθρώπων που οι αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα κατέβηκαν -η Τατιάνα Μπόλαρη για τις κινητοποιήσεις στήριξης στην απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα, ο Νέγρος του Μοριά που δέχτηκε αναφορές, είναι ανάμεσα στους ανθρώπους που μίλησαν. Η Μ. Νικολάρα καταγγέλλει επίσης ότι έχει κοπεί ρεπορτάζ σχετικό με την αστυνομική βία στις 29 Μάρτη. Αναφέρει επίσης δυο ακόμα θέματα που θάφτηκαν στην ίδια εκπομπή, καθώς και δυο άλλα που θάφτηκαν σε άλλη εκπομπή της ΕΡΤ -τα οποία αφορούν το προσφυγικό και τις θεραπευτικές προσεγγίσεις στην τοξικοεξάρτηση.

Ανακοίνωση ΠΟΣΠΕΡΤ

Ανακοίνωση έβγαλε άμεσα η ΠΟΣΠΕΡΤ: «Για μια ακόμα φορά βγήκε στον "αφρό", η επιβολή στυγνής λογοκρισίας στη δουλειά των συναδέλφων δημοσιογράφων της ΕΡΤ, αυτό δηλαδή που εδώ και ενάμισυ χρόνο καταγγέλλει διαρκώς η ΠΟΣΠΕΡΤ…

Μακάρι αυτή τη φορά η ΕΣΗΕΑ, στο Δ.Σ της οποίας η συναδέλφισσα Νικολάρα μετέχει ως ειδική γραμματέας, να δείξει καλύτερα συνδικαλιστικά αντανακλαστικά, από εκείνα που συνήθως δείχνει». 

Λίγες μέρες πριν, οι βουλευτές της ΝΔ Θ. Πλεύρης και Δ.Μαρκόπουλος κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή ζητώντας τα… ρέστα για το γνωστό τραγούδι «Μαμά, μπαμπά είμαι κουκουλοφόρος» που τραγούδησε σε μεσημεριανή εκπομπή ο Σπύρος Γραμμένος κι αιτούμενοι τη μελλοντική λογοκρισία αντίστοιχων μεταδόσεων. Στοχοποιούν μάλιστα τους συντελεστές της εκπομπής και κυρίως την αρχισυντάκτρια, Γιώτα Παπά. «Η τελική ερώτηση στον υπουργό κ. Λιβάνιο αν “θα υπάρξει έλεγχος για το περιεχόμενο της εκπομπής προκειμένου να απόσχει στο μέλλον από παρόμοιες ενέργειες που προκαλούν την κοινή γνώμη” είναι μία ευθεία επίθεση στην ελευθεροτυπία και την ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση... Αφού τους πληροφορήσουμε ότι η δημόσια τηλεόραση ανήκει σε όλο τον λαό, να τους προειδοποιήσουμε ότι δεν θα ανεχθούμε την προσπάθεια περιορισμού της καλλιτεχνικής ελευθερίας» σημειώνει μεταξύ άλλων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος.