Γράμματα και σχόλια
Αντίο στον Θεολόγο Ψαραδέλλη

Θεολόγος Ψαραδέλλης

Ο Θεολόγος Ψαραδέλλης, που έφυγε στις 11 Απρίλη σε ηλικία 78 χρόνων, υπήρξε ένας αγωνιστής της επαναστατικής αριστεράς και της ευρύτερης τροτσκιστικής παράδοσης για πάνω από μισό αιώνα. 

Μαχητικός συνδικαλιστής στο χώρο των λιθογράφων, με ενεργό ρόλο στο αντιδικτατορικό κίνημα, με συμμετοχή στις πολιτικές διεργασίες και στους αγώνες που σφράγισαν την εργατική έκρηξη της μεταπολίτευσης.

Ξεκίνησε την οργανωμένη δράση του στην Αριστερά από πολύ μικρή ηλικία σαν μέλος της νεολαίας Λαμπράκη και της ΕΔΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Οι εμπειρίες από τη συμβιβαστική πολιτική των ρεφορμιστικών ηγεσιών γρήγορα τον οδήγησαν να οργανωθεί στο Κομμουνιστικό Διεθνιστικό Κόμμα Ελλάδας (από το οποίο προήλθε η ΟΚΔΕ κι άλλες οργανώσεις του τροτσκιστικού ρεύματος).

Μετά την επιβολή της δικτατορίας τον Απρίλη του 1967 εντάχθηκε στις Δημοκρατικές Επιτροπές Αντίστασης. Συνελήφθη στο τέλος της ίδιας χρονιάς, αλλά μπόρεσε να αποδράσει στην Τουρκία όπου και εκεί οι αρχές τον συνέλαβαν και τον έκλεισαν στη φυλακή. Απέδρασε ξανά, κατόρθωσε να περάσει τα βουλγαρικά σύνορα και να ζητήσει άσυλο. Όμως, το υποτιθέμενο καθεστώς του «υπαρκτού σοσιαλισμού» στη Βουλγαρία, μόλις ανακάλυψε ότι ήταν τροτσκιστής, τον παρέδωσε στην ελληνική χούντα που τον καταδίκασε σε 13 χρόνια φυλακή. Αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας το 1972 και δραπέτευσε στη Γαλλία.

Μετά την πτώση της δικτατορίας επέστρεψε στην Ελλάδα και συμμετείχε ενεργά στους αγώνες της μεταπολίτευσης (όπως στη μεγάλη απεργία διαρκείας των λιθογράφων το 1977) μέσα από τις γραμμές αρχικά του Κομμουνιστικού Επαναστατικού Μετώπου (ΚΕΜ) και αργότερα της ΟΚΔΕ, ενώ από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 παρέμενε ανένταχτος στον τροτσκιστικό χώρο. Αντιμετώπισε κατηγορίες ως «τρομοκράτης» αλλά αθωωθηκε.

Ο Θεολόγος Ψαραδέλλης, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΟΚΔΕ, «σ' όλη τη διάρκεια της ζωής του πάλεψε ανυποχώρητα κάτω από την σημαία του επαναστατικού μαρξισμού». 

Κώστας Πίττας