Εργατικό κίνημα
Πανυγειονομική Απεργία 22 Απρίλη: Πανεξόρμηση για να πετύχει

Με εξορμήσεις στα νοσοκομεία αλλά και στις γειτονιές οργανώνουμε την απεργία στις 22 Απρίλη. Στη φωτό παρέμβαση στην ανοιχτή συνέλευση στο λόφο του Στρέφη το Σάββατο 17/4. Φωτό: ΣΕΚ Αμπελοκήπων

Με πανελλαδική απεργία, την Πέμπτη 22 Απρίλη, κλιμακώνεται ο αγώνας των υγειονομικών για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ενάντια στη δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης. Η ΠΟΕΔΗΝ έχει κηρύξει 7ωρη στάση εργασίας (8πμ-3μμ), την οποία πρωτοβάθμια σωματεία νοσοκομείων επεκτείνουν σε όλο το ωράριο. Η απεργιακή διαδήλωση στην Αθήνα θα ξεκινήσει στις 9πμ από την πλατεία Μαβίλη και θα βαδίσει στο υπουργείο Υγείας, ενώ την ίδια ώρα συγκεντρώσεις θα γίνουν έξω από νοσοκομεία και τις ΥΠΕ όλης της χώρας.

Με βασικά αιτήματα τις μαζικές προσλήψεις προσωπικού, τις μονιμοποιήσεις όλων των συμβασιούχων, την ένταξη στα ΒΑΕ, την αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ για υποδομές και εξοπλισμό που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες, τον χαρακτηρισμό των θανάτων των υγειονομικών ως εργατικό ατύχημα, την επίταξη τώρα των ιδιωτικών κλινικών και την ένταξή τους στο δημόσιο σύστημα Υγείας, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία συνεχίζουν τη σκληρή μάχη που δίνουν ένα χρόνο τώρα για να σωθούν ζωές. Η εικόνα του τρίτου κύματος της πανδημίας -με τον καθημερινά αμείωτο αριθμό κρουσμάτων και εισαγωγών, την δραματική αύξηση νεκρών και διασωληνωμένων εντός και εκτός ΜΕΘ, και την οριακή πλέον λειτουργία των νοσοκομείων- δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για τη σημασία των διεκδικήσεών τους.

Οι δυνάμεις του Συντονιστικού Νοσοκομείων έχουν ριχτεί στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας. Οι αγωνιστές και αγωνίστριές του “χτενίζουν” όλα τα νοσοκομεία με εξορμήσεις, περιοδείες, αφισοκολλήσεις, συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα. Όλες οι προσπάθειές τους γίνονται με την αυτοπεποίθηση που δίνει το νέο της επιστροφής του προέδρου του Συλλόγου Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα, Κώστα Καταραχιά, στο ΕΣΥ το επόμενο διάστημα. Είναι μια μεγάλη νίκη του κινήματος που ξεσηκώθηκε ενάντια στην απόλυσή του και μια τρανταχτή απόδειξη ότι όλες οι επιθέσεις της κυβέρνησης μπορούν να ανατραπούν με τη δύναμη των αγώνων. Η παρουσία του ίδιου σε όλες τις δράσεις στα νοσοκομεία της Αθήνας ενισχύει αυτό το μήνυμα.

Πρώτος σταθμός ήταν στις 14/4 το νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου, όπου ο απολυμένος γιατρός κέρδισε τη μόνιμη θέση εργασίας του, ενώ ακολούθησαν περιοδείες στο Σπηλιωπούλειο και το Αλεξάνδρας. Παντού μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό στις πύλες και τα τμήματα, μπήκαν οι αφίσες της απεργίας κι έγιναν συζητήσεις με τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες για τη σημασία της. Σειρά είχε την επόμενη μέρα ο Ερυθρός, που έχει γίνει αποκλειστικά covid νοσοκομείο με τραγικές συνέπειες όπως έδειξε τρανταχτά ο θάνατος ενός 76χρονου διασωληνωμένου εκτός ΜΕΘ πριν μερικές μέρες.

Την ίδια μέρα ο Σύλλογος Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα προχώρησε σε ανοιχτό ΔΣ στο προαύλιο, αποφασίζοντας την επέκταση της στάσης εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ στις 22 Απρίλη από την έναρξη του ωραρίου. Ο Σύλλογος οργανώνει προσυγκέντρωση στις 8πμ στην πύλη του νοσοκομείου και πορεία μέχρι την πλατεία Μαβίλη, όπου θα ενωθεί με όλους τους νοσοκομειακούς. Οι εργαζόμενοι είναι αγανακτισμένοι με τις επιλογές του υπουργείου και της διοίκησης που ανάμεσα σε άλλα έχουν μετατατρέψει τον έκτο όροφο του ογκολογικού νοσοκομείου σε covid.

Μπορούμε να νικάμε

Σε κάθε χώρο η υποδοχή και το κλίμα ήταν εντυπωσιακά. «Aπό την πύλη του Αττικόν και γραφείο το γραφείο σήμερα το πρωί (16/4) με τον Κώστα Καταραχιά, ένας μεγάλος ξεσηκωμός στο νοσοκομείο», έγραψε ο Κώστας Πολύδωρος, μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας. «Να ακούς μία εργαζόμενη να λέει ενθουσιασμένη “Άμα μπορούσα θα σε σήκωνα ψηλά”, άλλη εργαζόμενη “Έχω υπογράψει για εσένα”, “Παλεύουμε και εμείς για την μονιμοποίηση”. Η πλειοψηφία γνώριζε με λεπτομέρειες την ιστορία της συνδικαλιστικής δίωξης. Ήταν συγκινημένοι και παρόλο που γνώριζαν την εξέλιξη ζητούσαν να ακούσουν ξανά την ιστορία. “Γιατί εσένα;”, “Τι θα γίνει με τους επικουρικούς”, "Τι θα γίνει με τους ΟΑΕΔ;”. Η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από την απεργία στα νοσοκομεία στις 22 Απρίλη, την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Υγεία και την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Και στο κέντρο αυτής της κουβέντας βρισκόταν ένα σύμβολο για την εργατική τάξη και την μάχη της για την ανατροπή της Νέας Δημοκρατίας».

Με την αισιοδοξία ότι οι αγώνες μπορούν να πετυχαίνουν νίκες έγινε στις 19/4, παρουσία του Κ. Καταραχιά, και η περιοδεία στο Κρατικό Νίκαιας. Τόσο στις επισκέψεις στους χώρους όσο και στην ανοιχτή συζήτηση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου που ακολούθησε, εκφράστηκε η οργή των εργαζόμενων για τις ελλείψεις και όλη την κατάσταση, αλλά και η διάθεση για συμμετοχή στην απεργία. Το Σωματείο Εργαζόμενων έχει επίσης επεκτείνει τη στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ από τις 7πμ. Η ημέρα συνεχίστηκε στο Αγία Όλγα όπου δεκάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στο κάλεσμα για τη συγκρότηση επιτροπής αγώνα, ενώ μέχρι και την απεργία είχαν προγραμματιστεί επισκέψεις στα Παίδων, τον Ευαγγελισμό, το Σωτηρία, το Ανδρέας Συγγρός.

Συγκέντρωση έξω από το κτίριο των ΥΠΕ στις 12μ και πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης οργανώνεται στις 22 Απρίλη στη Θεσσαλονίκη. «Στο Ιπποκράτειο σήμερα (15/4) έγινε συνέλευση γιατρών, κυρίως ειδικευόμενων, με αφορμή τις μετακινήσεις ξανά και ξανά άσχετων ειδικοτήτων στα τμήματα κόβιντ», ήταν η ενημέρωση που έκανε ο Γιάννης Κούτρας, αντιπρόεδρος ΕΝΙΘ και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκη, στη συνέλευση του Συντονιστικού την περασμένη Πέμπτη. «Ήταν πετυχημένη με περίπου 30 άτομα, η πρώτη στο νοσοκομείο την περίοδο της πανδημίας. Η συζήτηση κινήθηκε σε αγωνιστική κατεύθυνση με αποφάσεις για ανακοίνωση με τα αιτήματά μας, για κινητοποίηση στο νοσοκομείο και συνάντηση με τη διοίκηση που τόσο καιρό απαξιεί να μιλήσει μαζί μας, καθώς και για συμμετοχή με πανό στην απεργία».

Στην ίδια διαδικτυακή συνέλευση συμμετείχε η Βασιλική Τσακτσίρα, η γιατρός που, όπως ο Κ. Καταραχιάς, απολύθηκε πρόσφατα από το νοσοκομείο Χατζηκώστα επειδή διεκδίκησε τα δικαιώματά της σαν μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικο τέκνο. «Είμαι κι εγώ πλέον απολυμένη, λόγω των αντιδράσεών μου για τη μη χορήγηση των αδειών που δικαιούμουν και για τον τρόπο λειτουργίας του τμήματός μου», είπε. «Η στάση μου ξεμπρόστιαζε τον διοικητή, για αυτό μπήκα στο στόχαστρό του. Τα προβλήματα στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων είναι πολλά και είναι μάχη να κινητοποιηθούν οι συνάδελφοι απέναντι σε διοικήσεις που νομίζουν ότι μπορούν να αποφασίζουν και να διατάσσουν». Το Συντονιστικό Νοσοκομείων θα οργανώσει καμπάνια στα τοπικά συνδικάτα, στους φοιτητικούς συλλόγους, στους φορείς και τις συλλογικότητες της πόλης, με αίτημα την άμεση επαναπρόσληψη της γιατρού, ενάντια στην εκδικητική και σεξιστική αυτή απόφαση.

Την κατάσταση στο Περιφερειακό Ιατρείο Σίφνου περιέγραψε με τη σειρά της η Βασιλική, επικουρική νοσηλεύτρια. «Έχω τρεις μήνες να πληρωθώ όπως και άλλοι συνάδελφοι», είπε. «Οι περισσότεροι είμαστε επικουρικοί εδώ, ενώ μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε καθαρίστρια. Το ιατρείο έχει καταλήξει να λειτουργεί με χορηγίες από ιδρύματα και κάποιους συλλόγους. Υπάρχει ένας γιατρός, άλλος ένας είναι αγροτικός, γενικά αν σου συμβεί κάτι δεν βρίσκεις περίθαλψη. Δεν υπάρχουν υδροπλάνα για διακομιδές και τώρα έχουμε και την ιστορία των covid free νησιών όπου εμβολιάζονται όλοι για να ανοίξει ο τουρισμός, μόνο γι' αυτό γίνεται».

Νοσοκομεία υπό διάλυση

«Στο νοσοκομείο του Ρίο τα πράγματα δεν είναι διαφορετικά από όλων των μεγάλων νοσοκομείων της χώρας», είπε η Δημήτρης Μπελλιάς, επικουρικός τραυματιοφορέας. «Έχουμε επτά κλινικές που έχουν  γίνει κόβιντ, σχεδόν οι μισές και παραπάνω δηλαδή ενεργές, με αποτέλεσμα ο κόσμος να έχει πεταχτεί έξω από το νοσοκομείο ή να έχει στριμωχτεί στις υπόλοιπες κλινικές, όλες οι άλλες νοσηρότητες μαζί. Παράλληλα για πολύ καιρό παρέμεναν κλειστά τα τακτικά ιατρεία και άλλα τμήματα ή εργαστήρια, ακόμα και το κυλικείο και η τραπεζαρία που τρώνε οι εφημερεύοντες γιατροί λόγω καραντίνας του προσωπικού. Μιλάμε δηλαδή για ένα διαλυμένο νοσοκομείο από άποψη λειτουργίας, με προσωπικο που νοσεί ή είναι σε καραντίνα. Ίδια εικόνα επικρατεί στις ΜΕΘ, υπάρχουν ασθενείς που καταλήγουν να νοσηλεύονται ακόμα και στο χώρο ανάνηψης των χειρουργίων. Οι νέες μονάδες που εγκαινιάζονταν πριν δυο μήνες και προβάλλονταν ως νέες, πλήρως εξοπλισμένες κλπ, πολύ απλά δεν λειτουργούν.

Απέναντι σε όλα αυτά υπάρχει η εικόνα της συμμετοχής στις κινητοποιήσεις. Στις 7 Απρίλη, παρόλο που το Σωματείο δεν κάλεσε στάση εργασίας και μιλούσε μόνο για παρουσία συνδικαλιστικών στελεχών, κατέβηκε κόσμος στην πύλη και ενώθηκε με τους αλληλεγγυους από την πόλη που συμπαραστέκονται πλέον πάντα στις κινητοποιήσεις μας. Βοήθησε σε αυτό το μοίρασμα του ενημερωτικού υλικού του Συντονιστικού που κάναμε και η καμπάνια ενάντια στην απόλυση του Κώστα Καταραχιά. Με τον ίδιο τρόπο έχουμε ξεκινήσει την οργάνωση της 22 Απρίλη και υπάρχει ανταπόκριση και συζήτηση για συγκρότηση επιτροπής αγώνα για την απεργία και τη συνέχεια».