Γράμματα και σχόλια
Δολοφονία Καραϊβάζ: Στο σκοτάδι οι έρευνες

Liberation: "Ελευθερία του Τύπου: Η δολοφονία του Γ. Καραϊβάζ παίρνει πολιτικές διαστάσεις"

Με μια ανάρτηση στο facebook και ένα τουίτ “ξεπέταξε” ο Μητσοτάκης τη δολοφονία Καραϊβάζ. Για τη δήλωσή του αυτή μάλιστα στα social media χρειάστηκε σχεδόν 24 ώρες, αφού είχαν τοποθετηθεί δημοσίως μια σειρά φορείς, αλλά και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στο μεταξύ βέβαια, στον διεθνή τύπο, η υπόθεση έχει πάρει διαστάσεις. Οι γαλλικές εφημερίδες Liberation και Le Monde, το γερμανικό ραδιόφωνο Deuschlandfunk, το BBC και άλλα διεθνή μέσα έκαναν δημοσιεύματα στα οποία αναδεικνύουν τη σημασία της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ.

Γίνεται λόγος για την έρευνά του όσον αφορά την υπόθεση Λιγνάδη, για την οποία ο δημοσιογράφος είχε πει ότι δόθηκε χρόνος στον δράστη να διαγράψει ουσιαστικά στοιχεία. Επίσης αναφέρεται η έρευνά του για διαφθορά στην ΕΛΑΣ και στον κρατικό μηχανισμό που φτάνει μέχρι τα ψηλότερα κλιμάκια. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Documento σε δικογραφία του 2017 αποτυπώνεται η δράση κυκλώματος στην ΕΛΑΣ το οποίο “διαθέτει εσωτερική διάρθρωση, με τη σύνδεση των μελών του να σχηματίζουν ιεραρχική δομή στην κορυφή της οποίας παρουσιάζονται εν ενεργεία υπηρετούντες και απόστρατοι των σωμάτων ασφαλείας. Πιο συγκεκριμένα, το κύκλωμα έχει καταφέρει να διεισδύσει σε σημαντικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, παρέχοντας την απαραίτητη 'κάλυψη' σε καταστήματα με παράνομη δραστηριότητα, χρηματίζοντας εν ενεργεία υψηλόβαθμους αστυνομικούς με τη βοήθεια απόστρατων αξιωματικών, εξασφαλίζοντας την ανάπτυξη της παράνομης δραστηριότητάς του και αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά”.

Τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι έρευνες του Καραϊβάζ άγγιζαν μέχρι και μέλη της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε αναφέρει σε κείμενά του ότι υπήρξαν απειλές σε βάρος του, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά και “συμβόλαιο θανάτου”. Η “δέσμευση” λοιπόν του Μητσοτάκη και του Χρυσοχοΐδη για γρήγορη διαλεύκανση έχει τόση αξιοπιστία όση της δίνει η σιγή ιχθύος που ακολούθησε ή όση της δίνουν οι 6 μήνες που παραμένει ασύλληπτος ο Χ. Παππάς. Άλλωστε, ένας άλλος αστυνομικός συντάκτης, ο Β. Λαμπρόπουλος, παρατηρεί “στα τελευταία 15 χρόνια, το ποσοστό εξιχνίασης στα συμβόλαια θανάτου είναι 2-4%”.