Περιβάλλον
Όχι στη λεηλασία του Υμηττού

18/4/21, Ηλιούπολη. Φωτο: Μάνος Νικολάου

Εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στη λεηλασία του Υμηττού πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 18/4 στην Ηλιούπολη ενάντια στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) και τη δημιουργία διαδημοτικού νεκροταφείου Αλίμου-Ηλιούπολης. Στα σκαριά βρίσκεται νέο Προεδρικό Διάταγμα που στηρίζεται πάνω στη λεγόμενη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η οποία ουσιαστικά αφήνει στα αρπακτικά της αγοράς τη διαχείριση του Υμηττού. 

Πιο συγκεκριμένα προωθείται ανάμεσα σε άλλα η αναβάθμιση του ΚΥΤ με βάση τα σχέδια της κυβέρνησης και του ΑΔΜΗΕ. Σχετίζεται με την επένδυση στο Ελληνικό καθώς η ανάγκη για παραπάνω ηλεκτροδότηση λογοδοτεί στο ότι θέλουν ουσιαστικά να χτίσουν μια ολόκληρη νέα πόλη. Όμως η λειτουργία του ΚΥΤ επιβαρύνει την υγεία των πολιτών της γύρω περιοχής, υποβαθμίζοντας περιβαλλοντικά τον ίδιο τον Υμηττό. Γι’ αυτό το 2005 το ΣτΕ είχε πάρει απόφαση για απομάκρυνση του ΚΥΤ. Η ανάγκη στον Υμηττό είναι για χώρους υψηλού πρασίνου και όχι ΚΥΤ, νεκροταφεία και καντίνες.

Δημοτικές παρατάξεις της Αριστεράς και συλλογικότητες από Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Ελληνικό, Άλιμο και Γλυφάδα παρευρέθηκαν στη συγκέντρωση και μετά τις ομιλίες, ακολούθησε πορεία στα γύρω στενά.