Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ανακοίνωση ΚΕΕΡΦΑ: Οι πρόσφυγες στις γειτονιές μας, ελεύθεροι και με όλα τα δικαιώματα!

Αθήνα, Αντιρατσιστική 20 Μάρτη. Φωτό: Δημήτρης Δασκαλάκης

Οι πρόσφυγες στις πόλεις και τις γειτονιές μας, ελεύθεροι και με όλα τα δικαιώματα!

Κλείστε τα στρατόπεδα-φυλακές, ανοίξτε τα σύνορα!

Διαδηλώνουμε στις 6 Μάη για την Εργατική Πρωτομαγιά!

Η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ δεν έχει τέλος! Μέσα σε περίοδο πανδημίας κλιμακώνουν την ολομέτωπη εγκληματική επίθεση απέναντι στα δικαιώματα των προσφύγων στη ζωή, στην ελευθερία, στο άσυλο και στα χαρτιά, στη στέγαση, στην πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη!
Αναγκαστικές εκκενώσεις
Μετά τις μαζικές εξώσεις των χιλιάδων αναγνωρισμένων προσφύγων εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προχωρά σε ακόμη πιο μαζικές εκκενώσεις - αυτή τη φορά ολόκληρων στρατοπέδων και δομών. Δεν διστάζει να αξιοποιεί ή και να υποθάλπει τις πιέσεις ακροδεξιών φωνών, όπως συνέβη στην περίπτωση της Νέας Καβάλας, με μπροστάρηδες τους βουλευτές της ΝΔ.
Η αναγκαστική εκκένωση κάποιων στρατοπέδων με τέτοιους όρους σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι η φρίκη τελειώνει. Το αντίθετο, κανείς δεν ξέρει πού θα καταλήξουν οι χιλιάδες αιτούντες άσυλο: στην αστεγία στο δρόμο ή θα τσουβαλιαστούν στα υπόλοιπα στρατόπεδα-φυλακές εν μέσω πανδημίας; H αναγκαστική εκκένωση των στρατοπέδων και οι αλλαγές στις διαδικασίες ασύλου που έχουν σημάνει μαζικά απορριπτικές αποφάσεις, στρώνουν το δρόμο στην κυβέρνηση για περισσότερες απελάσεις. Οι βάρβαρες διαθέσεις της έχουν ήδη φανεί με τις συνεχείς παράνομες επαναπροωθήσεις στα νησιά και στον Έβρο.
Δεν προκαλούν έκπληξη όλα αυτά! Και παλαιότερα ο σχεδιασμός του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ήταν να εκκενώσει το στρατόπεδο της Ελευσίνας με στόχο να το κάνει κλειστό προαναχωριασιακό κέντρο, ένα σχέδιο που έμεινε στα χαρτιά λόγω της κατακραυγής. Σήμερα επανέρχεται, όπως φάνηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου 24 Απρίλη με την έναρξη της εκκένωσης της δημοτικής δομής του Καρά Τεπέ, που αποτελούσε κατάλυμα για τις πιο ευάλωτες οικογένειες. Οι πρώτοι 54 από τους περίπου 600 φιλοξενούμενους μεταφέρθηκαν σε ....σκηνές στις λάσπες στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ, σε απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες διαβίωσης, με παντελή έλλειψη συνθηκών υγιεινής και με ελλιπή πρόσβαση σε νερό, τουαλέτες και ντουζ μέσα στην περίοδο της πανδημίας. Κάθε μέρα θα «ξεφορτώνονται» άλλοι 50 μέχρι να εκκενωθεί πλήρως η δημοτική δομή του Καρά Τεπέ!
Το ίδιο σχέδιο «ξεφορτώματος» ανθρώπων πανηγυρίζει ο Μηταράκης και για το κλείσιμο του Σκαραμαγκά όπου διαμένουν 2.300 άνθρωποι και παιδιά, δηλώνοντας με υπερηφάνεια ότι «έχουν κλείσει ήδη 70 δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα και από 92.000 άτομα που φιλοξενούνταν σε δομές, πλέον μειώθηκαν σε 50.000». Το πού θα τους πετάξει ή πώς θα ικανοποιηθούν οι ανάγκες των ανθρώπων αυτών στη στέγαση-εν μέσω Ραμαζανιού μάλιστα- φυσικά δεν αφορά το Υπουργείο Μετανάστευσης. Ανάλογες πληροφορίες για αναγκαστικές εκκενώσεις στρατοπέδων και δομών έχουν μεταφερθεί στους εργαζόμενους και άλλων δομών, τόσο σε Αττική όσο και στη Βόρεια Ελλάδα. Ήδη έχουν ξεκινήσει να μεταφέρουν κόσμο από την δομή στα Λουτρά Βόλβης σε άλλα στρατόπεδα.
Η τραγική ειρωνεία είναι ότι από 1η Ιούλη, ο Μηταράκης κόβει και το πενιχρό οικονομικό βοηθήμα στους αιτούντες άσυλο που δε στεγάζονται σε δομές ευθύνης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Πρόκειται ξεκάθαρα για ένα σχέδιο εξόντωσης!
Μάντρωμα
Την ίδια στιγμή οι ντόπιοι ρατσιστές φαίνεται ότι ζήλεψαν τα μισαλλόδοξα τείχη του Τραμπ. Ήδη στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης ο ΔΟΜ έχει ξεκινήσει εργασίες περίφραξης των δομών με τσιμεντένια τείχη ύψους 2,5 μέτρων για να φυλακίσουν κυριολεκτικά τους/τις πρόσφυγες/ισσες. Τα σχέδια του Υπουργείου Μετανάστευσης μάλιστα προβλέπουν φράχτες νατοϊκού τύπου στην πλειοψηφία των δομών, με ηλεκτρονικά συστήματα ταυτοποίησης εισόδου και εξόδου των προσφύγων και τουρνικέ στις εισόδους. Ο προϋπολογισμός της συνολικής δαπάνης για τις εργασίες περίφραξης ανέρχεται στο ποσό των 28.406.664 ευρώ και για εγκαταστάσεις υποδομών στο ποσό των 35.224.264 ευρώ, λεφτά που θα μπορούσαν να δοθούν για την ικανοποίηση των αναγκών των προσφύγων και όχι για την φυλάκισή τους.
Μετά από ένα χρόνο πανδημίας που η κυβέρνηση έχει ήδη επιβάλει με τις συνεχόμενες απαγορεύσεις εξόδου τον αποκλεισμό των προσφύγων στα στρατόπεδα σε καθεστώς απομόνωσης έξω από τον αστικό ιστό, κάνει πλέον ένα βήμα εμπρός για τη φυσική μετατροπή των στρατοπέδων σε κλειστές φυλακές. Θέλουν να κάνουν το βίο αβίωτο για χιλιάδες ανθρώπους μέσα σ’ αυτές, όπως τα φρικιαστικά ΠΡΟΚΕΚΑ στα οποία δολοφονήθηκαν πρόσφατα οι Μάκι Ντιαμπατέ και Ιμπραήμ Εργκούν!
Παιδιά εκτός εκπαίδευσης, γονείς χωρίς εμβόλια
Σε αυτό το κλίμα, είναι προκλητικά τα ψέματα του Γ.Γ. του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρου Κόπτση, ότι η κυβέρνηση έκανε ότι μπορούσε για να εξασφαλίσει τη φοίτηση των προσφυγόπουλων στα σχολεία. Τα στοιχεία του πορίσματος του Συνηγόρου του Πολίτη είναι ντροπιαστικά και εξοργιστικά: μόνο το 14,2% των παιδιών που διαμένουν στις δομές φιλοξενίας, δηλαδή μόλις 1.483 παιδιά σχολικής ηλικίας σε σύνολο 10.431 καταγεγραμμένων (Ιανουάριος 2021) παρακολουθούν μαθήματα στο σχολείο, ενώ στα ΚΥΤ-φυλακές των νησιών, σε σύνολο 2.090 παιδιών μόλις 178 ήταν εγγεγραμμένα έως τον Ιανουάριο, ενώ είχαν φοιτήσει μετά βίας ...7!
Ακριβώς αυτή την ντροπιαστική εικόνα ανέδειξαν και κατήγγειλαν όλη τη χρονιά οι τοπικοί σύλλογοι δασκάλων και ΕΛΜΕ, οι Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων, τα ίδια τα προσφυγόπουλα και όλος ο κόσμος της εκπαίδευσης που εναντιώθηκε στα παρατεταμένα lockdown και τις απαγορεύσεις εξόδου, τις τραγικές ελλείψεις καθηγητών και υποδομών στις τάξεις υποδοχής, το αλαλούμ ευθυνών με τις σχολικές μετακινήσεις και φυσικά την έλλειψη εξοπλισμού κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης.
Στον αποκλεισμό συντείνει βέβαια και η ρατσιστική περιθωριοποίηση των παιδιών αυτών και των γονιών τους από τους μαζικούς και οργανωμένους εμβολιασμούς των ευπαθών ομάδων. Είναι πρόκληση την ώρα που η πανδημία θερίζει να αποκλείονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τους εμβολιασμούς και την πρόσβαση στην Υγεία.
Την εικόνα του θεσμικού κυβερνητικού ρατσισμού συμπληρώνει η προσπάθεια υποβάθμισης και εγκατάλειψης του «Εστία», προγράμματος επιδοτούμενης φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα που αφορά 18.500 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 10.000 παιδιά και 5.000 ευάλωτους.

Δεν θα τους αφήσουμε να κλιμακώσουν τις ρατσιστικές επιθέσεις!

Παλεύουμε για να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα κολαστήρια και να έρθουν οι πρόσφυγες/ισσες στις πόλεις και τις γειτονιές μας. Να ανοίξουν τα σύνορα και να σταματήσουν οι απελάσεις. Άσυλο, στέγη, χαρτιά, παιδεία και υγεία για όλους/ες.

Όλες και όλοι μαζί, έχουμε τη δύναμη να τους ανατρέψουμε! Για αυτό και στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη, κοινότητες μεταναστών, επιτροπές προσφύγων, εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί και ολόκληρη η εργατική τάξη θα διαδηλώσουμε ενάντια στην κυβέρνηση του θανάτου και του ρατσισμού!