Διεθνή
Το Μarx21 (HΠΑ) για την καταδίκη του Derek Chauvin, δολοφόνου του George Floyd

Ανακοίνωση του Marx21, αδερφής οργάνωσης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος στις ΗΠΑ, για την καταδίκη του μπάτσου δολοφόνου του Τζορτζ Φλόιντ, Ντέρεκ Σόβιν

Το Μarx21 βλέπει την καταδικαστική απόφαση στη δίκη του δολοφόνου του Τζορτζ Φλόιντ, Ντέρεκ Σόβιν, ως νίκη για το κίνημα Black Lives Matter και τους καταπιεσμένους όλου του κόσμου.

Η ετυμηγορία αποτελεί τομή στο ιστορικό στάτους κβο των ΗΠΑ, όπου οι βίαιες ρατσιστικές επιθέσεις της αστυνομίας και των παρακρατικών αντιμετωπίζονται με ατιμωρησία. Παράλληλα με αυτές τις βίαιες επιθέσεις όμως, οι Μαύροι στις ΗΠΑ έχουν παλέψει ηρωικά διεκδικώντας δικαιοσύνη για τα εγκλήματα ενάντια στις ζωές τους – και παρότι αντιμετώπισαν ακραία εμπόδια, δεν πάλεψαν μόνοι.

Η ετυμηγορία δίνει μια γεύση του τι είδους δικαιοσύνη μπορεί να αποδοθεί από το δικαστικό σύστημα, υπό την πίεση των μαζικών αγώνων. Αλλά αυτό δεν μπορεί να φέρει πίσω τον Τζορτζ Φλόιντ, και παρότι μπορεί να κάνει μερικούς ρατσιστές μπάτσους να το σκεφτούν διπλά, δεν σταματάει το ρατσισμό και την αστυνομική καταστολή στο δρόμο.

Το Μarx21 ετοιμάζει έναν πιο πλήρη απολογισμό της υπόθεσης και των πολιτικών συμπερασμάτων της που θα δημοσιευτούν αργότερα.

Συνοψίζοντας οι κατήγοροι δήλωσαν ότι «δεν πρόκειται για αστυνομική δράση αλλά για δολοφονία». Διαφωνούμε, παρότι χαιρόμαστε που ο Σόβιν, ο οποίος δολοφόνησε τον Τζορτζ Φλόιντ στυγνά και με βαναυσότητα, καταδικάστηκε. Αυτό που έκανε ο Σόβιν και πολλοί άλλοι αστυνομικοί, οφείλεται στην ίδια τη φύση του αστυνομικού σώματος. Ήταν ταυτόχρονα αστυνομική δράση και δολοφονία.

Ήταν η αναζοπύρωση του κινήματος για τις ζωές των Μαύρων στους δρόμους μετά τη δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ που πίεσε το κράτος, αρχικά να αποπέμψει τον Σόβιν, να τον πετάξει εκτός αστυνομικού σώματος, και τελικά να τον καταδικάσει για ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού και φόνο δεύτερου και τρίτου βαθμού. Ήταν ο απόηχος του κινήματος που έσπρωξε το δικαστήριο σε αυτή την προφανή, αλλά επίσης ασυνήθη, καταδίκη και στους τρεις βαθμούς. Αυτό αποδεικνύει πως οι απλοί άνθρωποι της εργατικής τάξης μπορούν να πετύχουν κοινωνικές αλλαγές μέσω των μαζικών αγώνων κι επίσης το τι χρειάζεται για να πετύχουμε νίκες.

Το κίνημα έχει ήδη πετύχει κάποιες αλλαγές στην αστυνομία σε όλη τη χώρα και έφερε στο προσκήνιο διεκδικήσεις για περισσότερες αλλαγές και μείωση της χρηματοδότησης που χρόνιες παρασκηνιακές διεργασίες δεν θα μπορούσαν να πετύχουν. Αλλά όλοι ξέρουμε ότι αυτό δεν αρκεί. Ως σοσιαλιστές, αντιλαμβανόμαστε ότι η αστυνομία στην κοινωνία μας υπάρχει για να υποστηρίζει το καπιταλιστικό κατεστημένο και κομμάτι αυτού είναι ο ρατσισμός. Είμαστε υπέρ των μεταρρυθμίσεων που αναδιανέμουν πόρους και αποδυναμώνουν την αστυνομία. Η πλήρης διάλυση του καταπιεστικού αστυνομικού μηχανισμού είναι αδύνατη στο οικοδόμημα ενός καπιταλιστικού κράτους, αλλά παραμένει ένας στόχος που χρειάζεται να διεκδικούμε.

«Δεν είναι μια δίωξη κατά της αστυνομίας αλλά για το συμφέρον της» είπε ο κατήγορος Στιβ Σλάισερ, Αυτό δυστυχώς ήταν αλήθεια. Είναι το κίνημα στους δρόμους που θα συνεχίσει την ευρύτερη μάχη ενάντια στην αστυνομία. Κάθε νίκη δείχνει πως μπορούμε να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη φυλετική ισότητα και το σοσιαλισμό. Αυτός ο αγώνας έχει κάνει όλο και περισσότερους να συνειδητοποιήσουν τη ρατσιστική φύση της κοινωνίας μας. Αναγνωρίζουν και δρουν ενάντια στους αδιάρρηκτους δεσμούς μεταξύ των μορφών καταπίεσης και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Μέσα από την εμπειρία μας βλέπουμε σε ποιανού μεριά βρίσκεται το κράτος και η άρχουσα τάξη. Πρέπει να παλέψουμε μαζί για να χτίσουμε τη δύναμη που θα διαλύσει ολόκληρο το αστυνομικό οικοδόμημα και μαζί του όλο το σύστημα που αυτό προστατεύει.

Η ανακοίνωση στα αγγλικά στο site του Marx21