Γράμματα και σχόλια
Ακρόπολη, τσιμέντο και οίκος DIOR

Φωτο: EUROKINISSI

Ατύχημα ανάπηρου επισκέπτη της Ακρόπολης καταγγέλλει ο συνοδός του στις 19/4. Η αιτία είναι τα κατασκευαστικά λάθη στα έργα προσβασιμότητας της Ακρόπολης. Το αποτέλεσμα ήταν ο επισκέπτης να χτυπήσει στο πρόσωπο και να χρειαστεί οκτώ ράμματα.

O συνοδός συμπληρώνει: “Φώναζα απελπισμένος να έρθει ένας γιατρός γιατί σκέφτηκα ότι είμαι σ' ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και θα υπάρχει σήμερα τουλάχιστον, την παγκόσμια ημέρα μνημείων, που ανέβηκαν χιλιάδες άνθρωποι εκεί πάνω, ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ και ένα ασθενοφόρο παρκαρισμένο από κάτω! Κανένας γιατρός, ούτε καν ασκούμενος, κανένα ασθενοφόρο”.

Το τσιμέντωμα της Ακρόπολης είναι ένα σκάνδαλο που έχει σοκάρει. Και για να το δικαιολογήσει, η κυβέρνηση επικαλέστηκε την προσβασιμότητα των αναπήρων. Η πραγματικότητα που αποκαλύπτει το ατύχημα είναι εξοργιστική. Το δικαίωμα των ανάπηρων στην πρόσβαση στα ιστορικά μνημεία εργαλειοποιήθηκε για να ξεπλύνει αφενός την εισβολή ιδιωτών στην Ακρόπολη και αφετέρου ένα έργο που σχεδιάστηκε μόνο και μόνο για να χωράνε περισσότεροι άνθρωποι στο μνημείο –για τα κέρδη του τουρισμού δηλαδή.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών: “Η προστασία, η συντήρηση, η διάσωση και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, επαφίονται στην «καλή προαίρεση» των χορηγών... Στοχεύουν στην επισκεψιμότητα περισσότερων –ταυτόχρονα– τουριστών, αλλά και στην αξιοποίηση ενδεχομένως και «άλλων εκδηλώσεων, εμπορικού χαρακτήρα»”.

Στις 23/4, ο γαλλικός οίκος μόδας Christian Dior ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει την παρουσίαση της ενδιάμεσης κολλεξιόν του για το 2022 στην Αθήνα, στις 17 Ιουνίου 2021. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε πως ο οίκος «θα αποδώσει φόρο τιμής στην εμβληματική φωτογράφιση στην Ακρόπολη πριν από 70 χρόνια». Το δημοσίευμα που όλο χαρά ανακοίνωνε ότι η παρουσίαση θα γίνει στην Ακρόπολη αποσύρθηκε άρον άρον μετά τις αντιδράσεις. 

Αυτή η αδίστακτη κυβέρνηση, μπροστά στο άνοιγμα του τουρισμού βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των εργαζόμενων στον κλάδο (και όχι μόνο), αλλά και τα ίδια τα μνημεία που αποτελούν πανανθρώπινη κληρονομιά, δίνοντάς τα βορά στους ιδιώτες. Πρέπει να την τσακίσουμε πριν τα διαλύσει όλα.